Garešnica ima Prvi hrvatski hotel za pčele, a tamo svoju košnicu drži i Danijela Martinović
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nedaleko od centra Garešnice, u skrovitom borovu šumarku smjestio se Prvi hrvatski hotel za pčele s pet zvjezdica. Riječ je o jedinstvenoj ideji i projektu bračnog para Balja koji nastavlja stogodišnju obiteljsku tradiciju pčelarstva. Velikim entuzijazmom i ljubavi prema onome što rade podižu letvicu u kvaliteti i kreiranju pčelarskih turističko-edukativnih sadržaja. Cilj im je poticati turizam i lokalnu proizvodnju na malo, onu tradicijsku i autentičnu, koja ne narušava ekosustav.
Cvrkut ptica, zelenilo, miris bora, akacije i bazge. Pčelama se sviđa okruženje, u to smo se uvjerili. Ispaše koliko ti duša voli, a košnice u jarkim bojama smještene su na blagoj uzvisini, poput kakvog luksuznog hotela na litici. No to i jest hotel, i to hotel s pet zvjezdica za domaće pčele. Ako želite jesti svoj med, a nemate kamo smjestiti košnice, ovo je odlično rješenje za vas. OPG Balja nudi košnice i uslugu smještaja, svu potrebnu brigu i skrb.
- Vlasnici košnica su ljudi koji rade na visokim pozicijama, žive u zgradama, užurbanim načinom života, ali vole i cijene zdravu prehranu pa im se ovo učinilo kao zgodna ideja. Roditelji kupuju košnice djeci, bake unucima ili je riječ o obiteljskim košnicama – kaže nam Tatjana Balja, vlasnica OPG-a Balja.
Svatko može kupiti med, no posebno je imati košnicu u svom vlasništvu, znati gdje se nalazi, tko se brine o njoj, čuti nešto edukativno o pčelama. Vlasnici mogu obići svoje košnice i sudjelovati u vrcanju meda. Klinci posebno uživaju u oblačenju odijela, pričama o pčelama i kušanju meda iz saća jer im je tada najslađi. Ovo je med koji ima priču, zbližava obitelji, educira najmlađe, potiče lokalnu proizvodnju i nudi jednu malu oazu u prirodi za vlasnike i njihove najdraže.
Ideja za hotel rodila se zbog učestalih pitanja i skepse kupaca je li to ispred njih stvarno pravi med.
- Svi su imali bezbroj načina i metoda za provjeru je li med pravi ili je neka uvozna obojena vodica. Prvo bi nas pitali, onda bi okretali staklenku, gledali prema suncu, ma svašta su radili kako bi testirali med. To nas je nagnalo da ponudimo ljudima blagodati ovog okruženja gdje mogu smjestiti svoju košnicu – rekao nam je Domagoj Balja.
Hotel je otvoren polovicom 2017. godine i mnogima je zapeo za oko. U svojem medu iz idilične borove šume nadomak Garešnice trenutno uživaju i građani Hrvatske i stranci iz Austrije, Njemačke, Saudijske Arabije i što je posebno zanimljivo – pilot iz Dubaija. Zaintrigirala nas je košnica na kojoj stoji natpis “Neopisivo”. Domagoj nam otkriva kako je to košnica u vlasništvu vrckave pjevačice Danijele Martinović u povodu izlaska istoimenog albuma. Danijela je bila oduševljena idejom da ima svoju košnicu i svoj “neopisivi” med.
Tatjana i Domagoj pričaju o pčelama s puno strasti i skladno se nadopunjuju. Poznaju i poštuju tradiciju, međutim, prate i najnovije tehnologije i istraživanja. Na imanju se može vidjeti zanimljiva “flow” košnica, djelo australskih pčelara, iz koje med teče iz - slavine. Samo vam treba lončić ili šalica. Balje imaju mnogo ideja i nadaju se da će dobiti EU sredstva za još jedan odličan dodatak ovom ambijentu – drvenu kućicu na drvetu.
Odmah uz košnice smještena je kućica za apiterapiju koju smo morali isprobati. U drvenoj kućici koja nalikuje na one iz bajki, miris meda, saća i voska pomiješao se s mirisom bora. Kad ovo isprobate, odmah vam postane jasno zašto suvremena medicina pridaje sve veću pažnju apiterapiji. Dok sjedite, relaksirate se i udišete medni zrak - od peluda do sitnih čestica otrova iz sterilnih košnica - pogled se pruža na maleni hotel. Odmor je to za sva osjetila. Pčelinji zrak pomaže kod bronhitisa, raznih plućnih stanja, problema sa sinusima i alergija. Tatjana nam veli da je komora za apiterapiju dodatna ponuda klijentima koji dolaze u obilazak svojih košnica ili na vrcanje meda, no nude ih i ostalim posjetiteljima imanja koji opet dolaze nakon ukidanja epidemioloških mjera.
U podnožju hotela, uz potočić, nalazi se šetnica, drvena natkrivena terasa, mjesto za odmor s ležaljkama i ložištem načinjenim od cigli, a sve na sigurnoj udaljenosti od pčela. Upotreba prirodnih materijala i motiva pčela mogu se pronaći čak i na improviziranim lusterima načinjenim od košnica pletara. Domagoj veli kako je njegova baka početkom 20. stoljeća došla iz Podravine u ove krajeve s košnicom pletarom kao mirazom, a da su ove pčele u hotelu potomci bakinih. Tatjana se šali da im je med doslovno u krvi.
- Ugovor za košnicu u hotelu potpisuje se na tri godine, jer je to optimalni vijek matice, nakon toga se treba zamijeniti novim mlađim rojem. Cijena je 2500 kn, a uključuje košnicu s dva nastavka, prihranu, lijekove, brigu o pčelama, vrcanje i dakako – med. Godišnje jedna košnica može donijeti 30-ak kilograma meda, što dakako ovisi o vremenskim i ostalim čimbenicima koji utječu na prihod. Nama je cilj da med bude kvalitetan i da ga ima jer prinos dijelimo popola sa svojim kupcima. Tako naplatimo košnice, lokaciju, trud i vrcanje – kazala nam je Tatjana.
Posjet OPG-u Balja uključuje zanimljive edukativne radionice i predavanja. Domagoj i Tatjana s puno znanja, iskustva i žara pričaju o svijetu pčela. U razgovoru s njima saznali smo da trut ipak nije gotovan i neradnik kako se misli. Najnovija istraživanja potvrđuju da trutovi ventiliraju med. No možda ih ne treba baš tolik broj za ventilaciju kad ih čuvarice nakon svadbenog leta, odnosno oplodnje matice, više ne puste u košnicu te ih sve redom nemilice poubijaju. Nevjerojatna je to igra moći i dominacije unutar pčelinje apsolutne monarhije.
Kad govorimo o kraljicama, na ovom imanju je to Tatjana, rođena Zagrepčanka koja je u Garešnici pronašla svoj komadić raja. No, Tatjana nije nemilosrdna vladarica nego brižna majka četvero djece i strastvena pčelarica koja o svima brine i spravlja domaće proizvode. Tatjana vodi i mali šarmantni lokalni dućan u centru grada s domaćim proizvodima. Uz med i medne pripravke u dućanu možete pronaći džemove, likere, sušene vrganje, domaću tjesteninu, svježe voće i povrće.
Domagoja brine što njihova odrasla djeca kane otići iz Garešnice, iz Hrvatske u Kanadu.
- Sin je završio Šumarski fakultet i u Kanadi ga čeka posao, no to me rastužuje. Mnogo je tu uloženog truda, rada i vremena pa se pitamo za koga smo to radili. Voljeli bismo da se nastavi tradicija i da barem jedno od naše djece ostane ovdje.
Na njihovu malenom i umirujućem OPG-u zaboravit ćete na sve brige i uživati. Djeca će nakon posjeta OPG-u Balja imati drugačiju sliku o pčelarstvu, iskusiti nešto novo i uvidjeti stvarnu važnost pčela za naše zdravlje, okoliš i čitav planet. A mi se samo nadamo da će im vremenske prilike ići na ruku i da će se tradicija pčelarenja nastaviti još pokoljenjima u obitelji Balja.