Fotografija: Predsjednica Saveza Čeha, Ana-Maria Štruml-Tuček/Foto: Daria Marković
Galerija
Predsjednica Saveza Čeha, Ana-Maria Štruml-Tuček/Foto: Daria Marković

U Daruvar stiže dugoočekivana izložba: „Pozvana su djeca iz tužnih autobusa. Bit će vrlo emotivno…“

Izložba „Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske“, je početkom svibnja ove godine premijerno otvorena u Pragu, nakon čega je gostovala i u Brnu te u nekoliko hrvatskih gradova



- Bilo je emotivno i u Bjelovaru, u Splitu, Pragu i u svim drugim mjestima na kojima je dosad prikazana, no sigurna sam da će posebno emotivno biti sutra u Daruvaru – priča nam Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u RH, dok razgovaramo u sutrašnjem otvorenju izložbe „Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske“.

Priča o prijateljstvu

Nakon Bjelovara, jedinstveni postav na otvorenom u četvrtak, 12. rujna, stiže i u Daruvar. Potresna je to priča o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i drugih dijelova Bjelovarsko-bilogorske županije, ponudivši im utočište tijekom Domovinskog rata, ali i o pomoći koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su njihovu zemlju pogodile velike poplave i tornado. Posveta je to, kako naglašavaju autori, prijateljstvu i solidarnosti. Koje se ponajviše očituje u činu češkog naroda ratne 1991. godine.

- U jednom od autobusa koji su iz našeg kraja te jeseni 1991. odvozili djecu u Češku bile smo i moja tri godine mlađa se sestra i ja. Meni je bilo 14, a njoj 11 godina. Rekli su nam da odlazimo na nekoliko dana, a vratili smo se nakon nekoliko mjeseci – priča nam Štruml-Tuček.

Foto: Savez Čeha u RH
Foto: Savez Čeha u RH

Bilo im je teško jer su odvojeni od roditelja i u tih su nekoliko mjeseci, kaže naša sugovornica, svi naglo odrasli.

- Naši domaćini su bili divni prema nama, omogućili su nam sve i na tome ćemo im iskreno biti zahvalni do kraja svojih života. No, nisu mogli ni naslutiti kako smo mi u to vrijeme osjećali i što nam je sve prolazilo kroz glavu – kaže Štruml-Tuček.

Takvi događaju, dodaje, ne smiju biti zaboravljeni i zato je dobro što i ova jedinstvena izložba svjedoči o njima. Osim naše sugovornice, na sutrašnjem otvorenju u Daruvaru govorit će i Leonora Janora, bivša predsjednica Saveza Čeha i ravnateljica Češke osnovne škole koja je 1991. godine organizirala odlazak djece iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Pozvani su i svi putnici iz tužnih autobusa, kao i svi nastavnici koji će ih pratiti.

Stiže i veleposlanik

- Pozivam i sve druge naše sugrađane da nam se pridruže u četvrtak, 12. rujna, u 18 sati na Trgu kralja Tomislava – poručuje Štruml-Tuček.

Izložba „Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske“, je početkom svibnja ove godine premijerno otvorena u Pragu, nakon čega je gostovala i u Brnu u Češkoj Republici. Velika želja autorskog tima bila je da bude postavljena i u Hrvatskoj. Do sada su je tako imali priliku vidjeti Riječani, Puljani, Splićani i Bjelovarčani. U Daruvaru će se moći razgledati do 25. rujna, a sutra će je otvoriti češki veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Milan Hovorka. Očekuje se i dolazak saborskog zastupnika Vladimir Bileka, zamjenice bjelovarsko-bilogorskog župana za češku manjinu Tanje Novotni Golubić, daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka, predstavnika češke zajednice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i brojnih drugih građana.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!