Fotografija: High 5 pobjednici su prve Zimske 3x3 lige Pakrac/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Galerija
High 5 pobjednici su prve Zimske 3x3 lige Pakrac/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija

Jedina ekipa bez poraza: "High 5 pobjednik prvog izdanja Zimske 3x3 lige Pakrac"

Finalni meč protiv ekipe „Airballers“ koji je odigran pred više od sto posjetitelja u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu bio je do samog kraja neizvjestan i završio je tijesnim rezultatom 21:19



Ekipa „High 5“ pobjednik je prvog izdanja Zimske 3x3 lige Pakrac, a da je naslov zasluženo otišao u prave ruke potvrđuje podatak da su jedina ekipa koja je ligu odigrala bez poraza. 

Gabriel Kajzogaj, Luka Plaščar, Borna Strmota i Karlo Tomić-Bobaš su u 25 utakmica upisali isto toliko pobjeda.

Finalni meč protiv ekipe „Airballers“ koji je odigran pred više od sto posjetitelja u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu bio je do samog kraja neizvjestan i završio je tijesnim rezultatom 21:19. Niko Kozić, Andrej Žili, Niko Čilić i Matej Nemeth pružili su odličan otpor favoritima, bolje otvorili finalni meč, ali kako je utakmica odmicala, igrači „High 5“ su igrali sve bolje, napravili rezultatski preokret i znalački sačuvali prednost do kraja utakmice.

AIrballersi su bili finalisti/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
AIrballersi su bili finalisti/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Karlo Tomić Bobaš bio je najkorisniji igrač lige/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Karlo Tomić Bobaš bio je najkorisniji igrač lige/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija

Trenira u dvorištu

Organizator je najboljim igračem lige proglasio Karla Tomić-Bobaša koji nakon finala nije krio zadovoljstvo.

- Moji suigrači i ja stvarno puno treniramo 3x3 košarku, i zajedno, ali svatko radi i individualno i sretan sam da je rezultat tog rada ovaj naslov pobjednika. Puno mi znači osvojeno prvo mjesto kao i nagrada za najkorisnijeg igrača. Jako volim 3x3 košarku, to mi je jako bitan sport i sretan sam što sam se pronašao u njemu. Toliko mi znači da u dvorištu imam koš na kojem sam svaki dan. Volio bih u budućnosti napraviti nešto više u ovom sportu, probiti se i igrati 3x3 košarku na ozbiljnijem nivou.

Organiziranje ove lige je odličan potez, bilo je lijepo okušati se protiv drugih ekipa i mislim da smo pokazali da smo jako dobri. Nevjerojatan je osjećaj zabiti tri dvice za redom i čuti fenomenalnu podršku navijača. To je najbolji osjećaj u životu, rekao je ovaj 18-godišnji maturant Tehničke škole u Daruvaru.

KK Sapeti su osvojili treće mjesto/Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
KK Sapeti su osvojili treće mjesto/Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Borilo se do posljednjeg atoma snage/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Borilo se do posljednjeg atoma snage/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Atraktivni potezi na turniru u Pakracu/ Antonio Pejša/ PHI Medija
Atraktivni potezi na turniru u Pakracu/ Antonio Pejša/ PHI Medija
Lovro Nagy/Foto: Mario Barać
Lovro Nagy/Foto: Mario Barać

MVP nagradu je Karlu uručio Lovro Nagy, inicijator pokretanja ove lige, pehare i medalje je zaslužnima uručila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, a priznanja svim ekipama Jasmin Ramić, tajnik Sportske zajednica Grada Pakraca koja je bila organizator Lige.

- Čestitam svim ekipama na fer i korektnoj borbi, organizatorima te sponzorima i svima koji su sudjelovali u ovoj ligi. Drago mi je što se u našoj sredini pokrenula jedna lijepa priča koju nemaju u puno veći gradovi i iskreno se nadam da će se ovakve manifestacije nastaviti aktivno organizirati iz godine u godinu. Želio bih čestitati neporaženoj ekipi „High 5“ na odličnoj 3x3 košarci i naravno svim gledateljima, navijačima i roditeljima bez kojih ova liga ne bi imala ovakav doživljaj i ljepotu. Jako mi je drago što sam bio dio ove priče koja će biti zapisana u povijesti. Hvala i organizatoru Lovri što nam je pružio priliku da u ovim zimskim uvjetima možemo igrati i napredovati. Nadam se da ova priča nikad neće stati i da možda u budućnosti se pronađe mjesta i za klub s obzirom na to da većinu ekipa čine djeca koja su pokazala veliki talent i strast za 3X3 košarku, rekao je Andrej Žili igrač „Airballersa“.

„Sapetima“ 3. mjesto

Pehar za treće mjesto osvojili su legendarni „Sapeti“ koji su u utakmici za 3. mjesto s uvjerljivih 15:3 savladali mladu ekipi „Wind city Bulls“. Za Sapete je igrao Bruno Baschiera koji je pohvalio ideju organizacije prve 3X3 lige Pakrac. 

- Veseli vidjeti ovoliko mladih koji se bave ovim sportom i koliko im jedno ovakvo natjecanje znači. Čestitam pobjedničkoj ekipi „High 5“ koja je pokazala iznimnu energiju, borbenost, duh, „skill“ i time se pokazali trenutno najboljom ekipom ovoga područja. Zahvaljujem svojoj ekipi kako van tako i na terenu na još jednom uspješno odrađenom natjecanju. Pod uspješno mislim na izostanak većih ozljeda s obzirom na prosjek godina igrače ekipe od samo 40+. Radujem se budućnosti košarke u Pakracu i vjerujem kako će se ova 3X3 priča nastaviti u još boljim izdanjima, istaknuo je Bruno. 

Osim pehara, medalja i priznanja, četiri najbolje plasirane ekipe dobile su i sponzorske nagrade koje su omogućili Zeleni vrh, pizzerija Hookah, caffe bar Jet set i Zdravljak MNS.

Sve utakmice play offa sudio je međunarodni, licencirani FIBA 3x3 sudac Tomislav Prpić iz Zagreba čime je ova liga dodatno dobila na ozbiljnosti. I on je nakon finala imao samo riječi hvale.

Pakrac prvi u Hrvatskoj

- Zimska 3x3 košarkaška liga u Pakracu je prvi takav projekt u Hrvatskoj. Ukazana mi je čast i zadovoljstvo da doprinesem ozbiljnosti završnice lige koja je do tada u potpunosti odigrana u duhu fair-playa bez sudaca.

Organizatori su smatrali da bi zbog uloga za utakmica četvrtfinala, polufinala i borbe za medalje bilo dobro imati suca, pa su me pozvali da kao međunarodni licencirani FIBA 3x3 sudac sudjelujem u ovom festivalu košarke. Budući da sam član udruge PRO 3x3 koja za cilj ima promociju, razvoj i organizaciju 3x3 košarke, rado sam se odazvao. 

3x3 turnir u Pakracu/Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
3x3 turnir u Pakracu/Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Turnir je okupio brojne zaljubljenike u košarku/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
Turnir je okupio brojne zaljubljenike u košarku/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija

Utakmice su bile atraktivne, igra dinamična, a natjecatelji su dali i zadnji atom snage u borbi za svaku loptu i svaki koš. Utakmica finala bila je prava košarkaška poslastica, a ugodno popunjene tribine opravdale su organiziranje ovakvog sportskog događanja. Gledatelji su pokazali da cijene i razumiju napore košarkaša, a grad Pakrac dobio je nešto što nemaju ni puno veći gradovi u Hrvatskoj, rekao je Prpić i dodao da je ovo doprinos Pakraca ulasku u olimpijsku godini jer će se 3x3 košarka ovog ljeta igrati na Olimpijadi u Parizu.

3x3 turnir u Pakracu/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija
3x3 turnir u Pakracu/ Foto: Antonio Pejša/ PHI Medija

12 ekipa, 140 utakmica

Zimska 3x3 liga Pakrac je startala 9. prosinca i igralo se vikendima i to po sistemu „svatko sa svakim“. Nastupalo je 12 ekipa iz Daruvara, Lipika i Pakraca, a u glavnom dijelu odigrana su 22 kola nakon kojih je 8 najboljih ekipa izborilo play off. Tijekom Zimske 3x3 lige Pakrac odigrano je ukupno 140 utakmica, a igrali su doslovno i stari i mladi. Dokazuje to podatak da je najmlađi igrač rođen u svibnju 2009. godine, dakle još nema ni 15 godina, a ligu je igralo nekoliko igrača koji su već prevalili 50. 

Ipak, najmlađa ekipa je „Obruč“ s obzirom na to da Ivan Orzes, Danijel Sanić, Luka Brtan, Matija Višić i Zvonimir Frajfogel ukupno imaju 79 godina.

- Jako puno nam znači ova liga i za razliku od nekih turnira kada smo sve utakmice gubili s velikom razlikom, sada smo napredovali, u 22 utakmice smo imali 7 pobjeda i skoro smo ušli u play off, kaže Ivan Orzes. Njegovog suigrača Luku Brtana oduševila je atmosfera. – Vrhunski je osjećaj igrati pred gledateljima i čuti njihovo navijanje i podršku. Moram reći da smo mi dečki iz ekipe kroz ovu ligu postali još bolji prijatelji, više smo se družili, izlazili i zabavljali se. 

Odlična posjećenost

Ligu je obilježila i odlična posjećenost, a finale je odigrano pred više od stotinu gledatelja. Među onim koji su redovno pratili utakmice bio je Ante Duvnjak. 

- Predobar turnir, moglo se vidjeti svega, odličnih poteza, veselja, tuge. Bilo mi je odlično vidjet klince gdje slave svaki koš, svaku pobjedu. Spoj starih i mladih, tribine dišu za svoje i sve to u Pakracu, zaključio je Jura.

 

REZULTATI

 

Četvrtfinale

High 5 – Underdogz 15:6

Wind city Bulls – Traktor Tom 16:14

Sapeti – Rent a Dino 15:7

Airballers – Žongleri u tajicama 15:11

 

Polufinale

High 5 – Sapeti 16:11

Airballers – Wind city Bulls 15:12

Za 3. mjesto 

Sapeti – Wind city Bulls 15:3

 

Finale

High 5 – Airballers 21:19