Fotografija: Miran MaričićFoto: Željko Puhovski/CROPIX
Galerija
Miran MaričićFoto: Željko Puhovski/CROPIX

Čekao do samoga kraja: Bjelovarčanin Maričić zamalo nije ni otišao na Olimpijske igre...

Maričiću su se "karte posložile" tako da je s pozicijom koja nije bila dovoljna da bi se kvalificirao na Olimpijske igre u Parizu ipak uspio izboriti olimpijsku kvotu. Evo i kako...



Bjelovarčanin Miran Maričić (27) donio je Hrvatskoj prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u ponedjeljak u finalu zračne puške na 10 metara osvojio broncu.

Maričić je u vrhu svoga sporta već dugo, a nakon Tokija ovo su mu druge Igre na kojima je nastupio. Put do Francuske nije bio lagan. Vrlo je teško u streljaštvu doći do kvote, puno teže nego napraviti olimpijski nastup uz još 30-ak strijelaca koji su to uspjeli po svjetskim ili kontinentalnim ključevima. Dovoljno je reći da je na većini natjecanja koja su bila kvalifikacijska medalja bila uvjet, a to je vrh vrhova u sportu, a Svjetski kupovi kao uvjet jednostavno su izbačeni iz sustava, pišu Sportske novosti.

Drama u Osijeku

Olimpijsku kvotu ostvario je gađajući trostav na Europskom prvenstvu kojem je domaćin bio Osijek. Malo je neobično bilo, jer se Maričić usprkos odličnom nastupu nije izborio za nastup u finalu u koje ide osam najboljih. On je bio na 11. mjestu, ali su se ‘karte‘ tako složile da je i s tom pozicijom izborio olimpijsku kvotu. Razlog, neke zemlje su već imale iste, pa njihovi aduti nisu bili u igri, a bilo je najvažnije biti odmah iza njih i Miran Maričić je to uspio.

Miran Maričić cijeli je svoj život podredio streljaštvu/Foto: Screenshot Youtube
Miran Maričić cijeli je svoj život podredio streljaštvu/Foto: Screenshot Youtube

To je nagrada za silan trud koji je uložio posljednje tri godine, u mnogim situacijama bio je jako blizu, uvijek konkurentan vrhu, ali morao je čekati skoro do samog kraja. U Osijeku je imao rezultat kao još šestorica od kojih su se dvojica plasirala u finale. Francuz Kryzs bio je prva kvota, Maričić druga.

Vrhunski rezultat

Stojeći stav je bio odličan, ali najveći problem je bio klečeći u kojem je imao 192 kruga, što nije za vrhunski rezultat i na tom planu je do starta OI radio najviše, jer 196-197 krugova je neki nepisani minimum u klečećem stavu da bi se konkuriralo za sam vrh, pišu Sportske novosti.

Maričić je svjetski juniorski prvak te višestruki osvajač medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Član je streljačkog kluba SD Bjelovar 1874, gdje trenira i Petar Gorša koji je također bio u finalu. Po zanimanju je informatičar, studirao je na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu. Maričić je od 2017. godine kontinuirano najbolji sportaš Bjelovara, ali i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!