Fotografija: Foto: Domagoj Galkowski
Galerija
Foto: Domagoj Galkowski

Bjelovarčanin Domagoj sjajan na ultramaratonu u Španjolskoj: "Istrčao sam 70 km za 9 sati i 12 minuta!"

Na prvenstvu su nastupili trkači iz 42 svjetske zemlje, a Domagoj se natjecao u najzahtjevnijoj od četiri skyrunning kategorije



Devet sati i 12 minuta trebalo je Bjelovarčaninu Domagoju Galkowskom da otrči 70 kilometara dugu dionicu ultra maratona na Svjetskom skyrunning prvenstvu koje je prošlog vikenda održano u španjolskoj provinciji Soria. U spomenutoj kategoriji natjecalo se još pet hrvatskih skyrunning reprezentativaca – Marijan Butorac i Ante Pešić te u ženskoj kategoriji Darija Bostjančić, Zrinka Deur i Ivana Širić – no, Domagoj je ostvario najbolji hrvatski rezultat, osvojivši ukupno 30. mjesto.

Na prvenstvu su nastupili trkači iz 42 svjetske zemlje, a Domagoj se natjecao u najzahtjevnijoj od četiri skyrunning kategorije – ultrasky kategoriji koja je startala u mjestu Vinuesa i završavala u Covaledi. Utrka je bila duga 70 kilometara s 4500 metara uspona i nešto manje spusta, a staza izrazito zahtjevna zbog dužine, puno uspona i tehničkih izazova.

Vraćanje natjecanjima

Svojim rezultatom Domagoj je, kaže, i više nego zadovoljan s obzirom da se tek nedavno počeo ponovno natjecati na ovakvim događanjima.

Otvorenje prvenstva bilo je vrlo svečano/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Otvorenje prvenstva bilo je vrlo svečano/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Domagoj s kolegama trkačima/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Domagoj s kolegama trkačima/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski

- Ovim se sportom bavim već desetak godina, no posljednjih sedam godina nisam sudjelovao na natjecanjima. Tek nedavno sam opet krenuo na utrke, a za ovu sam se pripremao dva tjedna u Crnoj Gori, na Durmitoru, a potom kod nas na Velebitu, Dinari i Medvednici te na moru – priča nam ovaj mladi magistar kineziologije.

U treking i trail trčanje zaljubio se 2013. godine, nakon što je, potaknut primjerom jednog prijatelja, otrčao poznatu ultratrail utrku „100 milja Istre“.

- To mi se jako svidjelo pa sam nastavio trčati. Nedugo nakon toga na treking utrkama na Velebitu i na Sutjesci sprijateljio sam se sa Šimunom Cimermanom koji je organizator danas najveće trail lige u Hrvatskoj. On me je angažirao kao trenera u prvoj Trail i treking školi trčanja u Hrvatskoj i tako se sve nastavilo. Kasnije sam s Kristijanom Šivakom i Vedranom Sabljićem osnovao Zagrebačku Treking Školu koja i danas radi s rekreativcima i pomaže ljudima u poboljšanju zdravlja i kvaliteti života kroz tjelesnu aktivnost i socijalizaciju – priča nam Domagoj.

Pretrčao stotine kilometara

U posljednjih deset godina i sam je puno napredovao na trkačkom planu te je uspješno završio mnogobrojne trail i treking utrke, ali i neke druge izazove. Otrčao je tako 110 kilometara dugu utrku u Istri, 105 kilometara  na Jahorini te utrku „24h Sljemena“ u sklopu koje se u 24 sata uspio uspio 13 puta popeti na Sljeme.

Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Hrvatski reprezentativci na okupu/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Hrvatski reprezentativci na okupu/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski

Dodaje kako je u posljednjih desetak trail trčanje pomalo istisnulo treking.

- Za razliku od traila, na kojem su sve staze označene, treking podrazumijeva orijentacijsko trčanje, iščitavanje karata i slično – tumači naš sugovornik.

Pa iako su u trailu neke stvari pojednostavljene, i dalje je riječ o iznimno napornim utrkama, koja iziskuju jako dobru pripremu te veliku izdržljivost. Skyrunning utrke, na kakvoj je Domagoj prošli tjedan nastupio u Španjolskoj, još su viša i zahtjevnija razina.

Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Foto: Ustupio Domagoj Galkowski

- Skyrunning je disciplina planinskog trčanja do ili preko 2 tisuće metara nadmorske visine, gdje nagib terena ne prelazi 30 posto, a težina penjanja ne prelazi II° stupanj. Kako je rekao alpinist Marino Giacometti, pionir skyrunninga, „to je trčanje na mjestima gdje planine ljube nebo“. Za razliku od trail trčanja, skyrunning se trči po planinskim stazama velikih nagiba s dugim usponima i spustovima koji su izrazito tehnički zahtjevni. Takav tip staza zahtjeva jako dobru fizičku i tehničku pripremljenost s aspekta kondicijskih sposobnosti, ali i mentalnu snagu, poznavanje funkcioniranja svog tijela te sposobnost brze prilagodbe promjenama zahtjevnosti staze i potreba organizma zbog dužine staze i ostalih već navedenih značajki „nebeskog trčanja“ – pojašnjava Domagoj.

Ljubav prema sportu

Tijekom utrke potrebno je voditi računa o čitavom nizu detalja, dodaje. Posebno na dugim dionicama, poput one koju je on prošli tjedan otrčao u Soriji, važno je unositi u organizam dovoljno vode, ali i hrane kako bi se izbjegla slabost, hipoglikemija i slični problemi. Stoga su stanice za okrjepu uobičajena pojava uz staze na kojima se održavaju ovakve utrke.

Mladi Bjelovarčanin obožava sport/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Mladi Bjelovarčanin obožava sport/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Na cilju/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Na cilju/Foto: Ustupio Domagoj Galkowski

No, više od ičega važna je dobra tjelesna kondicija koju je nemoguće postići bez redovnih treninga. A upravo tu je Domagoj „svoj na svome“. Redovito trči, pliva, skija, a obožava i voziti bicikl. U sport je, otkriva nam, zaljubljen otkako zna za sebe, a prve ozbiljnije korake na tom planu napravio je kao klinac u rodnom Bjelovaru.

- Moja sportska priča započela je u Atletskom klubu Bjelovar, gdje mi je trener bio legendarni Zvonko Iveković. Kao mlađi junior bio sam svojedobno prvak Hrvatske u osmoboju te kao junior i mlađi senior prvak Hrvatske u kategoriji 400 metara s preponama, a bio sam i član juniorske reprezentacije Hrvatske – otkriva Domagoj.

S obzirom na sjajne rezultate i ljubav prema sportu bilo je, kaže, nekako prirodno da upiše Kineziološki fakultet, na kojem je i diplomirao. Ondje se zaljubio u skijanje pa i danas na tom predmetu na fakultetu radi kao vanjski suradnik i predavač. Kao kineziolog radi i u zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

- Ondje radim s djecom s oštećenjem sluha, što je vrlo zanimljivo i lijepo iskustvo. Za njih organiziram različite sportske aktivnosti, a i educiram nastavnike – kaže naš sugovornik.

Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Foto: Ustupio Domagoj Galkowski

Iako danas živi i radi u Zagrebu, u rodni Bjelovar se uvijek rado vraća.

Planovi za budućnost

- Možda ne toliko često koliko bih želio, no volim doći u Bjelovar. Redovito „pobjegnem“ roditeljima na nedjeljni ručak. Volim to, uz moj rodni grad me vežu mnoge uspomene – kaže Domagoj.

Zbog posla i drugih aktivnosti kojima se bavi puno putuje, no uvijek vremena pronađe za rad na sebi.

- I dalje planiram nastaviti trčati i razvijati se u tom smjeru. Mislim da imam još dosta prostora za napredak, a i tjelesna aktivnost je vrlo bitan segment mog života koji je nezamjenjiv i mogao bih reći da živim za to – zaključuje naš sugovornik.

Spomenimo i kako su se hrvatski skyrunning reprezentativci na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, osim u UltraSkyju, natjecali u još dvije kategorije. U kategoriji Sky koja je bila duga 37 kilometara s 2600 metara uspona i silaska nastupili su Martina Pattiera, Maja Urban, Josip Meštrić, Benyamin Vuk i Lukša Lukšić, dok su u kategoriji Vertical koja je bila duga 4,8 kilometara s 1050 metara uspona nastupile Katarina Zaraj, Marta Močinić, Josip Mladiček i Luka Nedeljković. Hrvatska je u ukupnom poretku zauzela odlično 22. mjesto.

Foto: Ustupio Domagoj Galkowski
Foto: Ustupio Domagoj Galkowski

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!