Zdravija verzija tradicionalne pite od sira kakvu su pravile naše bake
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - zdravu pitu od sira!
Pita od sira oduvijek je bila omiljena kod nas doma, pa se često znala naći i na uskrsnom stolu. Ove smo godine stvar odlučile uzeti u svoje ruke i tradicionalne okuse poslužiti u novom ruhu – ako ste fanovi dobre stare pite sa sirom, oduševit će vas ova zdravija verzija.
Za tijesto:
▪ 4 jaja
▪ 75 g brezinog šećera
▪ 100 g kokosovog brašna
▪ 45 g zobenog brašna
▪ 1 prašak za pecivo
▪ 100 g kokosovog ulja
Sve sastojke izmiksajte, pa podijelite na dva dijela. Prvi dio utisnite u manji pleh
(20x20) i zapecite oko 7 minuta na 180°C. Drugi dio spremite u vrećicu i u frižider.
Za nadjev:
▪ 500 g posnog sira (preporuka je izabrati zrnastiji posni sir, a ne onaj koji je potpuno
kremast)
▪ 2 jaja
▪ 50 g brezinog šećera
▪ sok i korica pola limuna
▪ grožđice (ako volite)
Sve sastojke za nadjev izmiksajte mikserom, a šaku grožđica (ako ih koristite) umiješajte u smjesu. Nadjev prelijte preko zapečenog tijesta i pecite 10-15 minuta, odnosno dok se nadjev ne stvrdne. Izvadite iz pećnice te preko naribajte drugi dio tijesta. Pecite još 10-ak minuta (dok ne poprimi zlaćanu boju). Kad se ispeče, pustite da se dobro ohladi. Možete posipati mljevenim brezinim šećerom.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham.