Sanja iz Velikog Grđevca već 40 godina čuva ukiseljen krastavac: "Dobila sam ga još kao djevojka..."
kolumnist
komunalije
Vidjeti krušku ili šljivu kako pluta u boci rakije u kontinentalnoj Hrvatskoj i nije neka rijetkost. Da bi takva instalacija uspjela, plod voćke potrebno je ugurati u bocu dok je još malen i može proći kroz grlo, a onda ga pustiti da punu veličinu dosegne u boci. Na samom kraju procesa, ubire se sa stabla zajedno s bocom i zalijeva rakijom.
Instalaciju sličnu opisanoj ima i Velikogrđevčanka Sanja Kolarić. No, u boci koju brižno čuva već 39 godina nije rakija nego ocat, a njemu ne pluta voćka nego – krastavac!
Krastavac na dar
- Bocu s ukiseljenim krastavcem dobila sam na dar kao djevojka, od oca svoje prijateljice iz Kalinovca. Kako mi je taj čovjek objasnio, riječ je o posebnoj metodi čuvanja krastavca koja nije nimalo jednostavna te od deset pokušaja spremanja krastavca u bocu uspiju samo dva ili tri. Naime, tu treba imati sreće, eksperiment će uspjeti samo ako loza s krastavcem naraste dovoljno dugačka da se krastavac može razvijati u širem dijelu boce – tumači Sanja.
Nakon što naraste, nastavlja, krastavac se odvaja od loze, zalijeva octom, a boca se čvrsto zatvara.
- Prije četiri desetljeća, kad sam ja dobila ovu bocu na dar, ljudi su očito imali puno kvalitetniji ocat od ovoga koji mi danas koristimo. Tijekom svih ovih godina ishlapjelo je svega nekoliko centimetara tekućine, a krastavac je od prvoga dana nepromijenjen - kaže naša sugovornica.
S obzirom da je krastavac dobila od dragih ljudi, Sanja ga čuva kao oko u glavi.
Odustala od Gunniessa
- Ta se boca selila sa mnom nekoliko puta. Dobila sam je kao djevojka, nakon što sam se udala donijela sam je u dom suprugove obitelji, a i kad smo se kasnije selili, ponovno je išla sa mnom. Sada je već posebna i zbog starosti, ali i zbog samog sadržaja. Pokušavala sam više puta i na razne načine doznati radi li netko u Podravini i našem kraju nešto slično, no nisam naišla ni na što slično – kaže Sanja.
Razmišljala je i da svoj vremešni krastavac u boci prijavi za Guinnessovu knjigu rekorda, i to nagodinu, na krastavčev 40. "rođendan". No, na koncu je odustala od te ideje.
- Bojim se da bi oni morali nekako utvrditi starost krastavca, možda bi tražili da otvorim bocu, a to nikako ne želim jer mislim da bi u tom slučaju propao i to više ne bi bilo to. Stoga, neka on i dalje stoji na mojoj polici, tu je najsigurniji – zaključuje Sanja, dodajući kako bi joj bilo drago da joj se jave ljudi koji znaju više o ovoj neobičnoj tehnici konzerviranja i koji možda i sami imaju slična ukiseljena čuda.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!