Preporuke chefa Tutića: Tri mediteranske poslastice za vruće ljetne dane...
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Chef Toplica Lipik Alen Tutić je za ove vruće dane pripremio tri jela lagana mediteranska jela koja će dobro utjecati na vaš organizam. Na njegovom meniju našao se tuna odrezak u balsamico umaku s gril povrćem, oslić bez glave u škartocu s krumpirima te rižoto s plodovima mora.
- Odlučio sam se za ovu kombinaciju i za one koji, na žalost, ne mogu otići na naše prelijepo Jadransko more i da im malo približimo okuse Mediterana. Zato kod kuće mogu uživati u ovim delicijama i to po cijeni koja je bitno niža od one na obali - kaže nam glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić.
Odrezak od tune u balsamico umaku s grill povrćem možda je i najslasniji od ova tri jela.
- Tuna je, naravno, jako zdrava, puna omega kiselina. Radi se sa sezonskim povrćem kojeg sada ima u izobilju jer je za mediteransku prehranu važno da se koriste sezonske namirnice, a što manje smrznutih ili polugotovih proizvoda - kaže Tutić.
Oslić bez glave u škartocu s krumpirima specifičan je zbog toga što svi okusi, upravo zbog škartoca, ostaju.
- Sve namirnice koje stavimo u škartoc budu puno ukusnije nego kada se prave posebno. Dakle, sve arome ostaju i u ribi i u povrću. Malo se poškropi s vinom i malo s maslinovim uljem i na stolu imamo jedan vrlo zdravi ručak - ističe Tutić.
Treće, također lagano jelo je rižoto s plodovima mora.
- Riža, plodovi mora poput dagnji i sezonski slatki krastavci kao prilog čine ovo vrlo lagano, a hranjivo jelo koje nas neće niti naduti niti »otežati« - priča Tutić.
Odrezak od Tune u Balsamico umaku s grill povrćem
SASTOJCI
* 600 g ili 4 odreska svježe tune
* sol
* papar
* 2 češnja češnjaka
* grančica ružmarina
* maslinovo ulje
* 1 dl balsamico octa
* šećer
GRILL POVRĆE:
* glavica luka
* paprika
* poriluk
* tikvica
* rajčica
* mrkva
* patlidžan
* gljive
* maslinovo ulje
* sol
papar
PRIPREMA:
Tunu izrežite u odreske debljine 1,5 cm debljine. Odreske od tune posložite u širu posudu, posolite i malo popaprite s paprom. Posipajte po njima češnjak i ružmarin. Sve obilno poprskajte maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta kako bi se tuna marinirala i upila okuse.
S odstajalih odrezaka maknite češnjak i ružmarin, pa ih ispecite na vrućoj tavi ili gril-tavi, sa svake strane po 2-3 minute kako bi ostali mekani i sočni. Pečene odreske poslažite u zdjelu za posluživanje i ostavite da odstoje.Na vruću tavu istresite sve što je ostalo u posudi u kojoj se tuna marinirala prije pečenja.. Dodajte šećer, miješajte da se rastopi, pa sve zalijte balsamico octom,. Kratko pirjajte na jakoj vatri uz miješanje kako bi se umak lijepo sjedinio i malo reducirao. Po potrebi umak posolite.
Gotovim umakom poškropite odreske od tune i grill povrće.
GRILL POVRĆE - PRIPREMA:
Povrće operemo i očistimo. Povrće narežemo na ploške dobro posušimo i stavimo peći na tavu.
Stavimo peći na tavu s jedne i druge strane dok ne omekša. Za vrijeme pečenja dobro ih je prskati maslinovim uljem. Obavezno posoliti, te pripaziti koliko povrće dugo pečemo. Treba voditi računa da za svako povrće ima drugačije vrijeme prigotovljavanja. Da nam ne dođe do presušivanja povrća jer ćemo dobiti neželjeni efekt i gorčinu povrća. Najbolje je povrće pripremati na srednjoj vatri.
Vrijeme pripremanja: oko 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Kalorija po osobi: 1200 kcal
====================================
Oslić bez glave u škartocu s krumpirom
SASTOJCI:
* 4 komada oslića bez glave
* 1 kg krumpira
* 1 mrkva
* 3 češnja češnjaka
* 1 glavice luka crvenog
* 3 grančice peršinova lista
* maslinovo ulje
* 1 žličica sušenog bosiljka
* sol i papar prema ukusu
PRIPREMA:
Oslić bez glave oprati i posušiti. Krumpir oguliti, narezati na ploške oprati te posušiti. Luk narezati na takne kolutove, češnjak i mrkvu na tanke ploškice. Pripremiti 3 grančice peršina.
Oslić bez glave izvana i iznutra nasoliti solju, posuti paprom i suhim bosiljkom.
Na papir za pečenje staviti žlicu maslinovog ulja, složiti ploške krumpira, češnjaka i mrkve. Na to položiti oslić bez glave, u unutrašnjost staviti grančicu peršina. Preliti sve sa žlicom maslinovog ulja.
Sve zapakirati u papir za pečenje i dobro zavezati kuhinjskim koncem kako tijekom pečenja para ne bi izlazila. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći 30-35 minuta. U koliko volite više reš pečeno možete škartoc otvoriti te zapeći još 5 min.
Izvaditi iz pećnice i servirati cijeli škartoc na tanjur.
Prerezati kuhinjski konac, otvoriti škartoc i uživati u aromi i okusima ribe i krumpira.
Vrijeme pripreme: oko 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Kalorija po osobi: 1400 kcal
============================
Rižoto s plodovima mora
SASTOJCI:
* plodovi mora 400g
* riža 200g
* 0,1 l bijelog vina
* soli
* suhi bosiljak
* žlica mediteranskih začina
* papar
* 1 srednja glavica crvenog luka
* 4 režnja češnjaka
* 0,5 ribljeg ili povrtnog temeljca
* kockica maslaca
PRIPREMA:
Na zagrijanom maslinovom ulju popržiti crveni luk i češnjak. Pritom dodati plodove mora i pirjati na laganoj vatri, dok dobiju zlatno žutu boju. Ako u paketiću plodova mora naiđete na komadiće hobotnice nju prvo prokuhajte jer zna biti jako žilava. Ako ima kolutića surima njih odvojite posebno jer budu jako brzo gotovi. I ako bi ih s ostalim plodovima mora stavili surimi bi vam se skašili. Kada plodovi puste svoj sok i poprime malo tamniju boju dodajte vino i pustite da alkohol ispari i ostane samo arom. Zatim dodajte rižu i lagano uz konstantno miješanje ju popržite da dobije boju. Kada je dobila staklasti izgled podlijte s povrtnim ili ribljim temeljce. Te povremeno miješajte i podlijevate temeljcem koliko riža upija tekućine. Dodajte začine samo pažljivo jer su plodovi mora sami po sebi slani.
Tek kad riža bude pri kraju gotova ubacite surime jer je njima dovoljno 2 min da se skuhaju. Kad sve bude gotovo dodajte maslac da upotpuni okus rižotu s plodovima mora. Po želji možete dodati sir parmezan ili sjeckani peršin ovisno po vašem ukusu. Rižoto s plodovima mora biti kompaktan i kremast te svi sastojci se moraju sjediniti.
Vrijeme pripreme: oko 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavna
Kalorija po osobi: 1100 kcal