Pelin Spritz ili pelinkovac sa sirupom od lavande. Koktel koji je sjajno ljetno osvježenje...
"Ukoliko ne volite lavandu možete slobodno zamijeniti taj sirup sa sirupom od mente, kadulje ili bazge. Uz minimalno truda, dobili ste novo piće za svaki dan", kaže koktel majstor Vlahovac
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Nastavljamo u istom ritmu sa špricerima, ali ovoga puta u originalnoj Cocktail Empire verziji. Kao bazu sam uzeo pelinkovac jer je to najpoznatiji hrvatski amaro te sam mu dodao sirup od lavande kako bi mu malo ublažio gorčinu te dodao slatkoću i miris lavande. Ukoliko ne volite lavandu možete slobodno zamijeniti taj sirup sa sirupom od mente, kadulje ili bazge. Naš biljni ljekoviti liker nastao od gorkog pelina uz dodatak mnogih ljekovitih trava je jako popularno alkoholno piće iako on tehnički spada pod amaro i pije se kao aperitiv i digestiv. Iako je štrukani pelin jako popularan u zadnje vrijeme mislim da bi novi trend Pelin Spritza mogao krenuti uskoro, a evo vama prve prilike da ga iskušate kod kuće.
Sirup koji možete koristiti je jednostavno napraviti doma koristeći jednak omjer šećera i vode te umačući cvjetove lavande koje ostavite da odstoje pola sata do sat vremena. Ukoliko vam se ne da praviti sirup možete kupiti sirupe od drugih biljaka ili jednostavno napraviti samo s pelinkovcem špricer.
Iako se spritz radi u vinskoj čaši ja sam za ovu priliku iskoristio coupe čašu.
Sastojci za Pelin Spritz (za jednu osobu):
30ml mineralna gazirana voda
30ml pelinkovac (Antique pelinkovac ili Epulon bi mogao biti dobar izbor)
30ml sirupa od lavande (kadulje, mente ili bazge)
90ml pjenušca (Prosecco ili polusuhi pjenušac)
Priprema:
- Ulijte pelinkovac i sirup u čašu za bijelo vino
- Dopunite ledom do vrha
- Ulijte pjenušavo vino i mineralnu vodu
- Dodajte veliku krišku naranče ili par zvjezdica anisa i slamku
- Promiješajte da se sastojci spoje
Dobili ste novo piće za svaki dan koje nevjerojatno dobro paše ljeti!