Foto: Unsplash
Možete ih jesti koliko vam srce i želudac žele: Ovih 7 namirnica gotovo da nema kalorija
Najbolji efekt dobit ćete kad ove namirnice spojite s izvorom proteina, kao što su jaja, riba ili posni sir te umjereno dodate zdrave masnoće jer upravo taj balans najdulje drži sitost
Jesti do mile volje a ne udebljati se vjerojatno je nešto o čemu mašta većina ljudi. Što kad bismo vam rekli da je i to moguće? Naravno, uz pravilan odabir namirnica. Ako želite ''olakšati'' svoj jelovnik bez osjećaja da ste stalno gladni, najpametniji izbor su namirnice koje imaju malo kalorija, a puno volumena, i to najčešće zbog visokog udjela vode i vlakana. One pune tanjur, daju hrskavost i svježinu, a pritom pomažu da ukupni unos energije ostane nizak. Ako želite skinuti pokoji kilogram ili jednostavno živjeti zdravije, one su pravi izbor za vas.
Krastavac je klasik među niskokaloričnim namirnicama, ima svega 15 kalorija na 100 grama: gotovo je sav načinjen od vode, osvježava i idealan je za salate, sendviče ili kao grickalica uz jogurt-dip. Kad vam treba nešto ''za pod zube'', krastavac spašava stvar jer daje volumen bez puno kalorija. Odličan je i kao brz međuobrok ljeti jer hidrira i rashlađuje organizam. Ako ga posolite ili dodate limun, dobit ćete jednostavan ''snack'' koji često zamijeni potrebu za slanim grickalicama.
Zelena salata, a to može biti puterica, kristalka, romaine ili neka druga, najjednostavnija je baza za veliki tanjur. Kao i krastavac, 100 grama sadrži svega 15 kalorija. Možete je kombinirati s rajčicom, rotkvicom ili malo sira, a cijeli obrok i dalje ostaje lagan. Trik je u dodatcima: dresinzi i orašasti mogu brzo podići kalorije, pa birajte jednostavne preljeve.
Poigrajte se teksturama, ubacite krastavac, kisele krastavčiće ili svježe začinsko bilje kako bi salata bila zanimljivija. Ako dodate izvor proteina, primjerice tunu ili kuhana jaja, dobit ćete lagan, ali ozbiljno zasitan obrok.
Neutralni okusi
Tikvica, sa 16 kalorija na 100 grama, je neutralnog okusa i zato se lako uklapa u sve: naribana u popečke, pečena na tavi, u varivu ili kao ''rezanci'' umjesto tjestenine. Usto je nježna za želudac i dobra kad želite obrok koji ne opterećuje, a opet izgleda obilno. Najfinija je kad je kratko pečena, da zadrži sočnost i blagu slatkoću. Dobro podnosi začine, pa je možete ''podići'' češnjakom, paprom, curryjem ili parmezanom bez velike kalorijske cijene.
Celer, i to prvenstveno stabljika, često je podcijenjen, a zapravo je savršen za grickanje. Sadži14 do 16 kalorija na 100 grama. Hrskav je, aromatičan i odličan uz namaze, humus ili tunu. Kad uhvati želja za čipsom, par štapića celera često odradi posao. Posebno dobro funkcionira kao ''žlica'' za umake, pa prirodno uspori tempo jedenja. Ako vam je okus prejak, pokušajte ga kombinirati s jabukom u salati, kako biste dobili svjež, lagan i hrskav kontrast.
Rajčica je sočna, bogata okusom i daje dojam ''pravog'' jela čak i kad je sve vrlo lagano. Narezana uz jaja, u salati, na prepečencu ili kao brza salsa, rajčica podiže obrok bez da ga oteža. Cherry rajčice su praktične za posao i put jer se jedu ''iz ruke'' i brzo utaže lažnu glad.
Kad želite više okusa bez dodatnih kalorija, ispecite rajčice u pećnici. Tako će se koncentrirati aroma za dodatni užitak. Rajčica sadrži 18 kalorija na 100 grama.
Bogate porcije
Gljive su odlične jer imaju ''mesnatu'' teksturu i lako zamijene dio kaloričnijih sastojaka. Pirjane s lukom, u omletu ili kao dodatak umaku daju puno okusa i osjećaj sitosti, a ostaju lagane. U kombinaciji sa sojinim umakom ili balzamikom mogu dobiti bogat, ''umami'' efekt bez masnih dodataka. Također su odlične za povećanje porcije mljevenog mesa: pola mesa, pola sitno sjeckanih gljiva, a rezultat je i dalje sočan. Sadrže između 20 i 85 kalorija po porciji, ovisno o vrsti.
Brokula je primjer povrća koje, iako niskokalorično, s 34 kalorije na 100 grama, zna zasititi zbog vlakana i volumena. Kuhana na pari ili kratko blanširana, odlična je uz piletinu, ribu ili kao baza za krem juhu bez teškog vrhnja. Ako je prekuhate, postat će kašasta i intenzivnog mirisa, pa je najbolje držati je čvrstom i svježe zelene boje. Uz malo limuna ili senfa dobije živost, a s posipom sjemenki postaje ''glavno jelo'' na tanjuru.
Ako želite još sličnih izbora, u istu ''laganu'' ekipu ulaze i cvjetača, špinat, rotkvice te paprika, sve redom namirnice koje povećavaju porcije i svježinu. Najbolji efekt dobit ćete kad ih spojite s izvorom proteina, kao što su jaja, riba ili posni sir te umjereno dodate zdrave masnoće jer upravo taj balans najdulje drži sitost.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!