Krčma "Kod veprove glave" priredila gastro show na Bazenima Lipk, uživalo se uz vatru i glazbu
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Bilo je ovo deveto izdanje gastro-povijesnog spektakla „Kod veprove glave“ koje su pripremili i u djelo proveli članovi i simpatizeri Povijesnog društva Pakrac – Lipik.
Podijeljeno je oko 400 porcija, a na jelovniku je bilo pet vrsta jela. „Hajdučki ćevap“ (teletina/svinjetina/slanina/povrće + krumpir ispod peke + kupus salata + kolač), zatim „Lovačka pljeskavica“ (divlja svinjetina + krumpir ispod peke + kupus salata + kolač), „Slavonska domaća kobasica“ (domaća svinjetina + krumpir ispod peke + kupus salata + kolač), „Šaran“ (pohani šaran + krumpir salata + kolač) i „Ljetni miks“ (čvarci + domaći kruh i mast + crveni luk).
„Veprovi“ su s radom na bazenima krenuli već od 11 sati uz standardno dobro organiziranu raspodjelu poslova. Tako su Danko te Ivica i Antonio bili zaduženi za topljenje čvaraka, Gašo i njegov pomagač Lepi su obrađivali šarane i to na dva načina, pohanjem i pečenjem na rašljama, glavni kuhar u Veprovoj glavi Ante i Korni su bili zaduženi za roštiljanje kobasica i pljeskavice, Matko se posvetio višesatnom pečenju hajdučkih ćevapa dok je Marko bio zadužen za krumpir ispod peke. Dario i dva Marija su bili u „odjelu za čišćenje i pranje“, najstariji članovi ekipe Božidar i Josip te, mali Matko, Vjeko i Gašini dečki Roko i Lovro su bili „leteći“, a sve poslove je koordinirao i po potrebi uskakao Stjepan Benković, predsjednik Društva.
Od glavnog kuhara Ante Duvnjaka saznao sam količine koje su u subotu pripremane za posjetitelje.
– Imamo 18 kilograma pljeskavica napravljenih od mesa divlje svinje, oko 20 kilograma dobro začinjenih kobasica roštiljki od domaće svinje i oko 35 kilogram sala i masne slanine za čvarke. Tu je i 25 šarana prosječne težine od oko 2 i pol kilograma, zatim 13 i pol kilograma svinjećege i telećeg mesa za hajdučki ćevap u koji je išlo još i 12 kilograma slanine, te 5 kilograma paprike i i isto toliko luka. Uz sve to pečemo oko 60 kilograma krumpira ispod peke, spremno je i 20 kilograma kupusa za salatu i otprilike isto toliko krumpir salate, a u ponudi je i više od deset vrsti starinskih kolača koje su pripremale naše bolje polovice, pojašnjava Ante.
Posjetiteljima Bazena Lipik, kojih je zbog prevrtljivog vremena ipak bilo nešto manje od očekivanog, gostovanje krčme Kod veprove glave došlo je kao naručeno. No, treba reći i da su neki na lipičke bazene došli samo zbog krčme Kod veprove glave.
- Došli smo iz Daruvara, pročitali smo da će biti gozba i nismo pogriješili s odlukom. Meso je sjajno, lijepo smo se najeli, a ljudi koji rade Kod veprove glave su uz to još i jako zabavni tako da smo se baš dobro proveli. Sviđa mi se i koncept plaćanaj obroka kroz donacije pa svatko ostavi novca koliko misli da treba ili koliko može - rekla nam je Anita iz Daruvara.
Program je bio obogaćen i štandovima obtnika i udruga na kojima su se prodavale rukotvorine. Prvi je bio štand Dunjice Karniš koja je prodavala svoje slike.
- Dosta je slika na štandu iako moram priznati da nisam baš zadovoljna sa svima, neke ipak nisu ispale kako sam htjela - započela je po svom dobro starom običaju s osmijehom, potpuno iskreno i pomalo samokritično Dunjica Karniš.
- Ali tu se svi lijepo družimo tako da uživamo - poručila je.
Rukotvorine su još izložile Ankica Marić i Branka Nemet iz udruge KIS i udruga žena Iskra iz Novske, a sirački OPG Bokulić na štandu je izložio svoje proizvode brendirane kao "Okusi i mirisi bakin špajze".
- Došli smo iz Kutine, lijepo se družimo, volimo doći u Lipik i ako se još nešto zaradi, odlično! - rekle su nam dobro raspoložene dame iz udruge žena Iskra.
U predvečerje je na bazene došao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana (grad podupire rad krčme "Kod veprove glave") koji se kratko podružio s ljudima, pozdravio krčmare pa poslom otišao dalje.
A kad se spustio mrak, ljudi su počeli dolaziti u velikom broju. Tada je i atmosfera postala prava jer uz vatru koja gori po noći, sjajno meso, dobru glazbu i piće ništa ne može poći po zlu. Ljudi su dobili upravo ono što su te subote i tražili - pravo opuštanje i uživanje.