Koktel od mrkve, limuna, sirupa od bazge, džina i vode od slanutka za dnevnu dozu zdravlja
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Danis Vlahovac je suradnik našeg portala koji će vam svakog petka u večernjim satima otkriti kako priprema neki od svojih koktela.
Danas ćete naučiti male profesionalne tajne koktel majstora. Nešto potpuno drukčije i nešto što nije za svakoga, ali vjerujte mi na riječ napraviti ćete fantastičan koktel. Bacamo se u zdrave vode. Većinu vremena povrće je zanemareno u koktel industriji iako pruža ogromne mogućnosti za eksperimentiranje s okusima i sparivanjem s alkoholnim pićima. Povrće koje najčešće koristim u koktelima je krastavac u ljetnim koktelima te mrkva i cikla u zimskim koktelima.
Ovdje postoje još razna druga povrća koja se mogu iskoristiti poput rajčice, jalapeno papričice, đumbira i mnogih drugih. Danas ćete naučiti kako napraviti koktel s mrkvom za dnevnu dozu zdravlja. I stavit ćemo džin, da vas malo zagrije. Ukoliko ne volite džin, možete ga zamijeniti s votkom, s time da okus neće biti isti jer će votka drugim okusima u koktelu dopustiti da preuzmu primat. Za ovo piće trebat će vam sokovnik kojim možete napraviti sok od mrkve, a ukoliko ga nemate, probajte naći sok od mrkve u dijelovima trgovina s zdravom hranom.
Možda imate domaći sirup od bazge, a ukoliko ga nemate, možete u Lidlu kupiti male bočice sirupa od bazge od Monin kompanije, koji će dobro se spariti u ovom koktelu. Ukoliko ne želite to kupovati, možete sami napraviti sirup od ružmarina koji će dati malo zemljastiji okus umjesto bazginog cvjetnog i to na način da stavite jednaki omjer vode i šećera po težini u lončić, dodate par grančica ružmarina i zagrijavate i miješate na štednjaku dok se šećer ne otopi te ostavite tako da se ohladi pola sata te onda procijedite.
Džin se odlično slaže s bazgom i sa ružmarinom pa za koju god opciju se odlučite koktel će biti odličan. Za one hrabre recept koji sam smislio sadrži i vodu od slanutka takozvanu aquafabu koja koktelu daje pjenu. Znači iz konzerve slanutka samo dodajte 20ml vode u koktel i promiješajte.
Sastojci (za jednu osobu):
50ml gina
50ml soka od mrkve
20ml soka od limuna
25ml sirupa od bazge (ili ružmarina)
20ml vode od slanutka (po izboru)
Priprema:
Sve sastojke ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili čak i prazna staklenka od krastavaca)
Dodajte 5-6 kockica leda u tu posudu
Jako promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi
Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito za čaj, a ukoliko vam led ne smeta izlijte piće iz posude kakvo je i dodajte slamku
Dobiti ćete piće nevjerojatno primamljive narančaste boje sa malo pjene na vrhu koja daje kremasti okus koktelu
Samo hrabro i uživajte u vašem novom omiljenom piću!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: