Gitina torta može biti ukusna i ako u nju ne utrpate hrpu šećera
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - Gitinu tortu!
Jedna od starih maminih kuharica godinama je već zalistana na stranici s receptom za Gitin kolač, omiljen svima još od prve pripreme. Mi smo odlučile da Gitin kolač može biti jednako ukusan i ako u njega ne utrpamo hrpu šećera, a s obzirom na to da nam je okrugli kalup bio pri ruci, nastala je Gitina torta.
Za podlogu:
▪ 40 g kokosovog brašna
▪ 40 g mljevenih lješnjaka
▪ 200 g sitno mljevenih zobenih pahuljica
▪ 30 g kakaa
▪ 150 g paste od datulja
▪ 70 g kokosovog ulja
▪ prstohvat soli
Sve sastojke pomiješajte i izmijesite rukama te utisnite u klasični kalup za tortu.
Zapecite 10-12 minuta na 180°C.
Za kremu od višanja:
▪ 1 staklenka kompota od višanja (s oko 450 ml soka)
▪ 75 g škroba
Višnje izvadite iz staklenke i otkoštite ih ako imaju koštice. Ostavite ih sa strane. U lonac za kuhanje kreme namjerite škrob te dolijevajte malo po malo soka od višanja iz kompota. Promiješajte tako da nastala smjesa bude gusta i bez grudica, a zatim dolijte ostatak soka od višanja. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krema ne zgusne i ne prokuha. U toplu kremu umiješajte otkoštene višnje te prelijte preko podloge.
Za čokoladnu kremu:
▪ 1 konzerva kokosovog mlijeka (čvrsti dio; ostavite je u frižideru nekoliko sati)
▪ 150 g tamne čokolade
▪ prstohvat soli
▪ 20 g agavinog sirupa
Sve sastojke otopite na pari. Prelijte preko kreme od višanja (bit će jako rijetko, ali neka vas to ne zabrinjava) i ostavite da se dobro ohladi i stisne.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham.