Daruvarski "kralj bureka" zvijezda i u Sloveniji: "Fantastično tijesto, nadjev, a tek domaći jogurt..."
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Znamo svi da je Daruvarčanin Faruk Demiri neokrunjeni kralj bureka u Hrvatskoj.
No, sada to znaju i u Sloveniji. O njemu je tekst napisao jedan od najutjecajnijih slovenskih dnevnika, Delo.
- Pekao sam i pečem burek kako su to radili moji otac i djed, ali sam osjećao da to nije to. Stoga sam otišao u dva navrata u Makedoniju, gdje sam učio od najboljih. Bila je to mješavina albanskih i makedonskih recepata - rekao je Faruk za slovenski list.
Savršeno hrskav
Slovenski su novinari u Daruvaru, naime, boravili u sklopu turističkog putovanja Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a burek kod Faruka bio im je jedna od atrakcija u gradu.
Slovence je fasciniralo Farukovo poznavanje pečenja bureka.
- Peče se u okruglom pekaču, a zatim reže na trokute! - zapisali su.
Hvale hrskavost ovog bureka, ali ističu i da je tijesto vrlo bitno.
- Brašno je jako bitno, pokušavao sam sa mnogo varijanti dok nisam ustanovio da je brašno tipa 380 najbolje jer burek pravljen od tog brašna bude savršeno hrskav dugo vremena - rekao je Faruk.
Ispričao je kako su izuzetno bitni i nadjevi.
Domaći jogurt
- Koristim isključivo svježi sir iz lokalne mjekare. Meso također nabavljam kod domaćih proizvođača - objasnio je.
Slovence je oduševilo što su i burek od mesa i sirnica savršeno usklađeni, a zanimala ih je i ponuda pita koje Faruk radi po narudžbi, poput krumpiruše i šarenog bureka koji se radi od kombinacije krumpira i mesa.
Ističu i kako se kod Faruka uz burek konzumira pravi, domaći jogurt koji dolazi u retro posudama od porculana. Zaključuju kako su cijene izuzetno pristupačne s obzirom na kvalitetu proizvoda kojeg se dobiva u Farukovom Zdravljaku Orijent.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!