Fotografija: Glavni kuhar Toplica Lipik, nutricionist i veliki gastro-majstor Alen Tutić/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Glavni kuhar Toplica Lipik, nutricionist i veliki gastro-majstor Alen Tutić/Foto: Nikica Puhalo

Chef Toplica Lipik: "Ova tri jela Uskrs će vam učiniti još posebnijim"

Glavni kuhar Toplica Lipik, nutricionist i veliki gastro-majstor Alen Tutić preporučio je tri uskrsna jela za nadolazeći blagdan u kojima je uspješno spojio Uskrs, tradiciju, Slavoniju, lokalnu povijest i običaje



LIPIK - Ove godine Uskrs ćemo slaviti 17. travnja. Vrijeme u kojem živimo prepuno je iskušenja, a mi smo zamolili glavnog kuhara Toplica Lipik, nutricionista i velikog gastro-majstora Alena Tutića da čitateljima preporuči tri uskrsna jela koja će nam nadolazeći blagdan učiniti posebnim.

Chef Tutić dobro se potrudio pa je s izabranim jelima spojio Uskrs, tradiciju, Slavoniju, lokalnu povijest i običaje.

- Odlučio sam se za šunku pečenu s kruhom zbog Uskrsa jer je riječ o jednom tradicionalnom jelu. Zatim smo pripremili odrezak barun Trenk jer se Toplice Lipik nalaze u Požeško-slavonskoj županiji, a barun Trenk je povijesna osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u ovom kraju. Budući da u našoj županiji živi i velik broj pripadnika nacionalnih manjina, napravili smo i dizane knedle koje su gotovo pa zaštitni znak češke nacionalne manjine. Povrće je tu, naravno, da upotpuni jelo. Spremili smo i zlatne dukate jer su i oni na jedan od zaštitnih znakova Slavonije. A svinjski file punjen s mrkvom u umaku od crnog vina i pekmeza smo priredili jer je to naš specijalitet pa smo htjeli i čitateljima otkriti kako ga napraviti na najbolji mogući način - rekao nam je chef Alen Tutić koji u Toplicama Lipik radi 13 godina od kojih je posljednje četiri godine njihov chef.

Jela koja je pripremio radio je na bazi 10 osoba računajući da će se za uskršnjim stolom vjerojatno naći više članova šire obitelji, a osim svih potrebnih sastojaka detaljno je opisao i način pripreme svakog od ovih jela.

No, dovoljno je pogledati fotografije da se vidi kako chef Tutić itekako zna što radi, a mi se nadamo da ćete s našim receptima uspjeti jednako dobro napraviti barem jedno od ova tri prefina specijaliteta, ako ne i sva tri. Unaprijed vam želimo sretan Uskrs i dobar tek!

Pečena šunka u kruhu s kuhanim jajima i hrenom/Foto: Nikica Puhalo
Pečena šunka u kruhu s kuhanim jajima i hrenom/Foto: Nikica Puhalo

Pečena šunka u kruhu s kuhanim jajima i hrenom

Šunka u kruhu:

Šunka od 1 kg

600 g glatkog brašna

25 g svježeg kvasca

2 žličice soli

1 žlica šećera

400 ml toplog mlijeka

150 ml ulja

1 jaje za premazivanje

10 jaja

1 hren

PRIPREMA:

Šunku treba skuhati kuhajte šunku u većem loncu  tako da cijela bude prekrivena vodom. Nakon što je voda zavrijela, kuhajte onoliko dugo koliko je šunka teška oko 60 min. Nakon toga ostavite šunku da se ohladi u toj vodi u kojoj se kuhala. Na taj način će šunka zadržati sočnost. Nakon što se šunka ohladila, izvadite je iz vode, ocijedite.  Skinete joj  mrežicu ukoliko ima mrežicu.

Za kruh je potebno u lončiću zagrijti mlijeko, dodajte šećer i kvasac, pa pustite da kvasac nadođe kojih 10 minuta. Za to vrijeme pripremite i pomiješajte u većoj posudi sve suhe sastojke. Nakon što se kvasac dignuo, polako ga dodajte u brašno. Zatim dodajte  ostale sastojke dolijte ulje pa umijesite dizano tijesto. Budite spremni na to da kruh morate mijesiti jako i barem 10 minuta jer ćete jedino tako postići to da nakon pečenja bude rahli i podatan. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome što tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i  glatke strukture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to je potrebno cca 30-45 minuta.

Ohlađenu i posušenu šunku sada sa svih strana dobro premažite umućenim jajetom. Ovo je bitno kako bi se šunka lijepo priljubila uz tijesto i kako se nakon pečenja ne bi odvajala od kruha! Šunku koja se nakon pečenja odvoji od kruha teško je rezati i definitivno ne izgleda lijepo i uredno na tanjuru.

Pečena šunka u kruhu s kuhanim jajima i hrenom/Foto: Nikica Puhalo
Pečena šunka u kruhu s kuhanim jajima i hrenom/Foto: Nikica Puhalo

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga u pravokutnik debljine cca 2 cm. Na sredinu razvaljanog tijesta stavite kuhanu šunku koju ste prethodno sa svih strana dobro premazali umućenim jajetom. Sada šunku jednostavno omotajte tijestom sa svih strana tako da cijela bude zamotana i pritom tijesto priljubite dlanovima uz šunku što više možete. Neka spoj tijesta bude na dnu šunke kako se prilikom pečenja ne bi rastvaralo.

Položite šunku na  lim za pečenje prekriven papirom za pečenje dimenzija samo malo većih od same šunke kako bi tijekom pečenja zadržala oblik. Šunka u tijestu koja se peče u velikom limu tijekom pečenja se jednostavno raširi po cijelom limu i tada dobijete nekakav nepravilan oblik  Površinu tijesta bocnite  štapićem pa premažite ostatkom umućenog jaja. Ovako pripremljenu šunku pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 45 minuta. Pred sam kraj pečenja opet izvadite šunku, maknite pokrov pa zapecite do kraja kako bi kruh dobio lijepu zlaćanu koricu.

Pečenu šunku u kruhu ohladite umotanu u kuhinjsku krpu kako se kruhu korica ne bi previše stvrdnula. Šunku poslužite rezanu na kriške uz naravno kuhana jaja, i neizostavan hren.

Vrijeme pripreme: oko 180 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 530 kcal

Punjeni svinjski file s mrkvom u umaku od crnog vina i pekmeza od šljiva/Foto: Nikica Puhalo
Punjeni svinjski file s mrkvom u umaku od crnog vina i pekmeza od šljiva/Foto: Nikica Puhalo

Punjeni svinjski file s mrkvom u umaku od crnog vina i pekmeza od šljiva

Punjeni svinjski file

1200 g Lungića (svinjski file)

sol

papar

suncokretovo ulje

mrkva 2 komada

Umak od crnog vina i pekmeza od šljiva

150 ml crnog slatkog vina

200 ml povrtnog temeljca

3 žličice pekmeze od šljiva

50 g maslaca

Prilog:

Slavonski zlatni dukati

90 dag pire krumpira

30 dag oštrog brašna

1 jaje

malo soli

kavena žlica praška za pecivo

krušne mrvice

Punjeni svinjski file s mrkvom u umaku od crnog vina i pekmeza od šljiva/Foto: Nikica Puhalo
Punjeni svinjski file s mrkvom u umaku od crnog vina i pekmeza od šljiva/Foto: Nikica Puhalo

Punjeni svinjski file s mrkvom

PRIPREMA:

Mrkvu oguliti i oprati te staviti da prokuha 5 min u kipućoj vodi.

File očistiti od žilica, posoliti i popapriti, te svinjski file probušiti po sredini. Napuniti s kuhanom mrkvom te premazati s malo suncokretova ulja i ostaviti oko 15-20 minuta na sobnoj temperaturi da se malo upiju začini.

File sotirati na suncokretovom ulju 5 -6  minuta uz okretanje da se fino zapeče sa svih strana, a iznutra da ostane roza.

Meso izvaditi i zamotati u aluminijsku foliju da odmori.

Sada u masnoću gdje se pržilo meso, dodajte s crno vino, temeljac i pekmez od šljiva. Po želji dodajte malo soli. Nakon par minuta kada se tekućina reducira od prilike do pola dodajte maslac i pustite da se otopi. Te umak maknite s vatre.

Slavonski zlatni dukati

PRIPREMA:

Skuhati krumpir u posoljenoj vodi, zatim ga procijediti i protisnuti kao za pire krumpir.

Pripremiti pire krumpir i ohladiti ga. Kada se krumpir ohladi dodati u njega oštro brašno, 1 jaje, soli, prašak za pecivo i krušne mrvice. Sve zamiješati u kompaktnu smjesu i po potrebi dodavati brašno.

Kada su zlatni dukatu umiješani izvaditi ih na pobrašnjenu podlogu i razvaljati ih na debljinu do  2 cm. Te ih izrezati okruglim kalupom i složiti na pobrašnjenu podlogu.

U posudi ugrijati ulje i pržiti zlatne dukate do zlatno žute boje te ih vaditi u posudu u kojoj je papirnati ubrus da pokupi višak masnoće . Zatim ih poslužiti uz umak.

Vrijeme pripreme:  oko 90 min

Broj porcija 10

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po osobi: 1150 kcal

Odrezak Barun Trenk u umaku od gljiva/Foto: Nikica Puhalo
Odrezak Barun Trenk u umaku od gljiva/Foto: Nikica Puhalo

Odrezak Barun Trenk u umaku od gljiva

Barun Trenk odrezak:

10 svinjskih odrezaka

16 kriški  kulena

8 žlica ajvara( blagi ili ljuti po želji )

4 tvrdo kuhana jaja

sol i papar

ulje

300 g šampinjona

0,5 dcl bijelog vina

Prilog:

Dizane knedle, povrće kuhano

0,4  kg glatkog brašna

1,5 dl mlijeka

1 jaje

25  g svježe germe

1 žličica soli

malo šećer

povrće (mrkva, brokula, cvjetača)

10 g maslaca

Odrezak Barun Trenk u umaku od gljiva/Foto: Nikica Puhalo
Odrezak Barun Trenk u umaku od gljiva/Foto: Nikica Puhalo

Barun Trenk odrezak

PRIPREMA:

Odreske od svinjetine očistite od eventualnih opni i masnoća te ih potucajte  uz pomoć bata za meso. Posolite ih i popaprite te premažite jednom žlicom ajvara. Pazite da ne idete preblizu ruba kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja. Po dvije kriške tanko rezanog kulena stavite preko ajvara, a zatim na kulen složite dvije četvrtine kuhanih jaja.

Zamotajte odrezak od svinjetine  pazeći da sve ostane u odresku.

Ponovite postupak s preostalim komadima  mesa sve zapecite na ulju, pazeći pritom da vam meso  ne zagori. Okrećite ga povremeno kako bi bilo jednako zapečeno sa svih strana.

Izvadite meso na tanjur sa strane, a na zagrijanu tavu dodajte tanko rezane šampinjone. Dinstajte ih par minuta te posolite i podlijte s bijelim vinom. Te rolane odreske od svinjetine vratite u posudu s gljivama poklopite i dinstajte 15-ak minuta.

Dizane knedle na pari

PRIPREMA:

U brašnu razmutiti germu sa malo mlijeka, šećera i ostaviti da se digne. U međuvremenu razmutiti ostatak mlijeka, soli, te dodati u brašno. Budite spremni da tijesto morate mijesiti jako i barem 10 min jer ćete jedino tako postići da tijesto bude kompaktno. Da ste napravili dobar posao zaključiti ćete po tome sto tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i glatke teksture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite  pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostuči volumen. Za to će biti potrebno nekih 15-tak minuta .

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljate do debljine 2 do 3 cm. Razvaljano tijesto izrezivati okruglim rezačem ili nečim drugim po želji, te ostaviti oko 30 minuta da se dignu.

Nakon pola sata, stavljati u posudu koja ima nastavak za kuhanje na paru i koja se može poklopiti, te kuhati oko 8 do 10 minuta.

Ako ih želite slatke, smanjite sol i stavite više šećera, te na razvaljano tijesto staviti pekmez od šljive ili neki drugi. Zatim ih  zamotati u lopticu, te kada se digne kuhati oko 15 minuta na pari.

Povrće kuhano na pari

PRIPREMA:

Pripremiti posudu koja ima nastavak za kuhanje na pari. Kada voda proključa  i stvori se dovoljno pare staviti povrće da se kuha nekih 15-tak minuta. Kada je povrće  kuhano izvaditi te posoliti po želji i preliti rastopljenim maslacem.

Vrijeme pripreme: oko 120 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: srednje zahtjevno

Kalorija po osobi: 1600kcal