Blagdanski bezglutenski linzeri s džemom i chia sjemenkama
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a od ove subote će za čitatelje našeg portala jednom tjedno otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane.
Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje!
Bezglutenski linzeri s džemom od malina i chia sjemenkama
Vjerujemo da nismo jedine kojima su blagdani nezamislivi bez ovih tradicionalnih kolačića, ali ove godine smo tradicionalni recept zamijenile svojom inačicom. A ovako nekako ide recept kad iz njega odlučiš izbaciti bijelo brašno, rafinirani šećer i velike količine maslaca...
SASTOJCI ZA TIJESTO:
▪️ 1 jaje
▪️ 1 žličica praška za pecivo
▪️ 80 g kokosovog ulja
▪️ 50 g eritrita
▪️ 50 g agavinog sirupa
▪️ prstohvat soli
▪️ ekstrakt vanilije
▪️ naribana korica 1 limuna
▪️ 150 g mljevenih badema
▪️ 150 g rižinog brašna
▪️ 40 g tapioka brašna
PRIPREMA: Pomiješaj brašna, bademe, eritrit, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna i sol, pa im dodaj agavin sirup, ekstrakt vanilije, jaje i omekšalo kokosovo ulje. Izmiješaj kuhačom, a zatim umijesi rukama te izvaljaj na pobrašnjenoj podlozi. Izreži keksiće željene veličine i oblika (pola njih s rupom, naravno) te peci na 175°C. Koliko dugo, ovisi o debljini tijesta i veličini keksa, ali naši su se ispekli već za 7 min.
SASTOJCI ZA DŽEM:
▪️ 250 g malina (svježih ili smrznutih)
▪️ 40 g agava sirupa
▪️ 30 g chia sjemenki
PRIPREMA: U lončiću zagrijte maline i sirup te kuhaj 10-ak minuta. Zatim dodajte chiu te pustite da se krčka još 2-3 minute. Maknite s vatre i pustite da se dobro ohladi.
Pečene i ohlađene keksiće spajajte s džemom od malina i chie, a na kraju sve pospite mljevenim eritritom.
U slast!