Fotografija: Četveročlana daruvarska delegacija promovirat će kalendar
Galerija
Četveročlana daruvarska delegacija promovirat će kalendar "Ginkgo biblioba 2024" u Zagrebu što dovoljno govori koliko je ovaj projekt poseban/Foto: MojPortal.hr, privatna arhiva

VIDEO Večeras se u centru Zagreba predstavlja jedinstveni kalendar s daruvarskim ginkgom

Ovaj svjetski jedinstveni projekt u Zagrebu će predstaviti idejni tvorac Kruno Lokotar, fotograf Saša Selihar, dogradonačelnica Vanda Cegledi i direktorica TZ Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković



Daruvar dobiva jedinstvenu promociju koja će na njegovu ljepotu podsjećati kroz cijelu narednu 2024. godinu. Naime, zahvaljujući Kruni Lokotaru, idejnom začetniku ovog projekta, uskoro će svjetlo dana ugledati jedinstven kalendar pod nazivom "Ginkgo biblioba 2024." Naime, kalendar donosi 12 fotografija glasovitog daruvarskog ginkga snimanih kroz 12 mjeseci s uvijek iste pozicije te 12 pjesama Marka Pogačara za svaki mjesec u godini.

Kalendar "Ginkgo biblioba 2024," zapravo je jedinstveno izdanje koje spaja praktičnu i dnevnu upotrebu kalendara s umjetničkom fotografijom koja pak mjeri protok vremena kroz motiv glasovitog daruvarskog ginkga i poeziju.

Pogledajte daruvarski ginkgo kroz sezone kako ga je snimio Saša Selihar: 

Svi detalji oko ovog projekta bit će predstavljeni u srijedu centru Zagrebu, a budući da se ne pamti kada je kalendar jednog malog grada bio promoviran u središtu Zagreba, i to govori da je ovaj projekt uistinu važan i poseban. 

Svečana promocija

A taj projekt predstavit će nacionalnim medijima u Zagrebu idejni tvorac i urednik kalendara Kruno Lokotar, dogradonačelnica Grada Daruvara Vanda Cegledi, pjesnik Marko Pogačar, autor fotografija Saša Selihar i direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković. 

Kruno Lokotar osmislio je kalendar
Kruno Lokotar osmislio je kalendar "Ginkgo biblioba" i uredio ga/Foto: Privatna arhiva

- Ne znam odakle ideje dolaze, ali stalno nešto kuham, uglavnom sve te ideje ostanu nerealizirane. Ni ova se vjerojatno ne bi realizirala da je u neki sitni sat - ja se toga iskreno ni ne sjećam - nisam ispričao Nikici i Dijani Puhalo. Zatekli su me i iznenadili, razveselili, kada su mi, nekoliko mjeseci poslije, rekli da Saša Selihar već mjesecima, točno po skici ideje, fotografira ginko. Sada nisam imao kuda, pa sam osmislio cijeli projekt, dodao poeziju, dizajn, Nikica je napravio prezentaciju koju smo predstavili upravi Grada i koja je prihvaćena. Hvala im svima! - prisjetio se samih početaka Lokotar.

Zanimalo nas je i koliko dugo je trajala realizacija, ali i što kao autor projekta misli, koliko će sve ovo značiti za Daruvar.

- Saša Selihar je počeo snimati ginkgo iz zapadne perspektive u siječnju 2022. Odličan dizajn i prijelom je obavila Mirela Janota svojom firmom Dobro oko u listopadu. Kalendar je upravo otisnut - kazao nam je Lokotar otkrivši kako će oko njegove dostupnosti brinuti izdavač Jesenski i Turk i njegova Superknjižara, najmoćnije mjesto za on-line nabavku knjiga.

Pozivnica za promociju kalendara
Pozivnica za promociju kalendara "Ginkgo biblioba 2024" u Zagrebu

- Daruvar će imati svoju promociju i to ne bilo kavu. Kalendar je koncipiran tako da nije zanimljiv samo Daruvaru i Daruvarčanima, nego cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji. Grad se ovim kalendarom pozicionira kao grad koji brine o svojoj tradiciji, ekologiji, hortikulturnom bogatstvu, kulturi i umjetnosti, i to ne bilo kakvoj umjetnosti, nego najosjetljivijoj, poeziji. I sve u vrhunskoj prezentaciji interakciji svih elemenata. Ovakav tip promocije nije svakodnevan, nego kompleksan, pa je već i samim time Grad pokazao iznimnu zrelost i samosvijest, pažljivo građenje brenda i identiteta, ističe Lokotar.

Kalendar kao književno djelo

Vanda Cegledi, dogradonačelnica Grada Daruvara kaže kako će promociju kroz kalendar imati ne samo Daruvar, već i njegovo stablo ginkgo koje je prepoznatljivo u svjetskim razmjerima. 

Zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Inače su kalendari potrošna roba. Njih nakon 12 mjeseci obično odlažemo u papirnati otpad. No, ovaj bi kalendar trebao biti iskorak već samim time što je osim s vrhunskim fotografijama, obogaćen zbirkom pjesama. One će ostati u trajnom vlasništvu onome tko nabavi kalendar. Time će i kalendar biti svojevrsni kulturni dokument. Idealan je to primjer kako se od nečega što je inače beznačajno može napraviti književno djelo, pojašnjava Cegledi koja nam otkriva kako su pjesme jako kvalitetne.

- Čitala sam ih i po nekoliko puta, a svakoga puta otkrivam nešto novo. Čestitke svima na realizaciji projekta, zaključuje Cegledi.

Kalendarom je oduševljena i direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk, Ivana Plažanin Vuković.

Direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Smatram da je ovaj vid promocije, putem kreiranja jedinstvenog kalendara i njegove promocije u centru Zagreba, velika stvar za destinaciju Daruvar-Papuk, jer ćemo na ovaj način imati priliku sve posjetitelje upoznati s turističkom ponudom grada, našim posebnostima i turističkim adutima.

Daruvarski sir, vino i medenjaci

Kada su promocije u pitanju, uvijek sa sobom nosimo i jedan dio turističke ponude koju posjetitelji mogu i okusiti na licu mjesta, stoga ćemo ih počastiti s vinom i sirom daruvarskog kraja, a moći će se i zasladiti s daruvarskim medenjacima, poručila je direktorica Plažanin Vuković.

Nakon predstavljanja kalendara "Ginkgo biblioba 2024", Turistička zajednica Daruvar-Papuk predstavit će u Zagrebu degustativnu ponudu Grada Daruvara. Kalendar je objavila izdavačka kuća Jesenski i Turk u suradnji s Udrugom Kultipraktik, a uz potporu Grada Daruvara i medijsku potporu portala MojPortal.hr.

Daruvarski ginko, najstarije stablo u ovom dijelu Europe/Foto: Saša Selihar
Daruvarski ginko, najstarije stablo u ovom dijelu Europe/Foto: Saša Selihar

Jedinstveni kalendar "Ginkgo biblioba 2024." za nekoliko dana bit će u prodaji u Vacom trgovinama, a moći će se naručiti i putem web shopa superknjizara.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!