Fotografija: DOKUart prvi put stiže u Daruvar/ Foto: DOKUart
Galerija
DOKUart prvi put stiže u Daruvar/ Foto: DOKUart

DOKUart po prvi put dolazi u Daruvar: "Besplatno pogledajte dva sjajna dokumentaca"

U daruvarskom kinu biti prikazana dva iznimna dokumentarca iz glavnog festivalskog programa koje je odabrala selektorica festivala Rada Šešić, poručili su organizatori DOKUarta



Bjelovarski festival dokumentarnog filma DOKUart po prvi put gostovat će u Daruvaru. Konkretnije, idućeg utorka, 10. listopada, u dopodnevnim satima učenici Turističke i ekonomske škole Daruvar moći će uživati u filmu "Mladi Platon", dok će istog dana u 19 sati za sve građane biti prikazan film "Posjetitelji". Oba filma su za gledatelje besplatna.

Program u Daruvaru/ Foto: DOKUart
Program u Daruvaru/ Foto: DOKUart

- Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Gradom Daruvarom i Pučkim otvorenim učilištem Daruvar ove godine uspjeli smo jedan dan Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart, što se već 18. godinu održava u Bjelovaru, dovesti i u Daruvar. Tako će u daruvarskom kinu biti prikazana dva iznimna dokumentarca iz glavnog festivalskog programa koje je odabrala selektorica festivala Rada Šešić, poručili su organizatori DOKUarta.

Mladi Platon

Mladi Platon opservacijski je dokumentarac smješten u poratni Ardonyme, naselje u Belfastu gdje se marginalizirana zajednica radničke klase generacijama bori sa siromaštvom, zlouporabom droga i trgovinom oružjem. Radi se o naselju mučenom nerijetko nasilnim konfliktima između republikanaca i probritanskih unionista, zbog čega je bilo kakav pozitivan razvoj zajednice onemogućen.

Mladi su upravo najveće žrtve te okoline, a njegovu svjetlu točku predstavlja ravnatelj osnovne škole u srcu naselja i predani tim učitelja, koji koriste antičku filozofiju Aristotela, Sokrata i Platona kako bi osnažili i potaknuli djecu na kritičko propitivanje mitologija rata i nasilja, narativa njihovih roditelja i vršnjaka, te ih u konačnici oslobodili okova vlastite okoline.

Festivali i nagrade

Međunarodni filmski festival u Dublinu 2022. - Nagrada Ljudska prava na filmu,

Međunarodni filmski festival u Greenwichu 2022. - Posebno priznanje,

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Thessalonikiju 2022. - Nagrada za najbolji film,

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu (CPH:DOX) 2022.,

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Münchenu 2022., Crossing Europe 2022.

Posjetitelji

Mlada antropologinja Zdenka seli se sa svojom obitelji na norveški arhipelag Svalbarg kako bi proučavala promjene života u polarnim regijama. Nakon što se zaljubi u svoj novi dom, otkriva da na Arktiku nestaje više od santi leda i permafrosta.

Kroz intervjue sa stanovnicima počinje uviđati koliko je mala lokalna zajednica zapravo heterogena, otkrivajući pritom i napetosti koje leže ispod površine. Zdenka tada mora utvrditi u kojoj se mjeri može uključiti u lokalnu zajednicu koju je prvotno namjeravala samo promatrati.

Festivali i nagrade

Locarno Film Festival 2022.,

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi 2022.,

Cork Film Festival 2022.,

Crossing Europe 2023.,

Hot Docs 2023.,

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Münchenu 2023.,

Krakow Film Festival 2023.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!