Fotografija: Foto: Grad Daruvar
Galerija
Foto: Grad Daruvar

Daruvar uskoro postaje prijestolnica jazza: "Čekaju vas sjajni koncerti i zanimljivi seminari"

"Neka ovaj prvi festival bude uvod svim budućim jazz događanjima koja očekuju ovaj grad i publiku", zaključuju organizatori



Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar - Papuk će vam za nekoliko dana, u sklopu programa povodom Dana Grada darovati "JazzNaDar"!

Napokon je došlo vrijeme da se, uz sve što Daruvar nudi, održi i festival jazz glazbe. Tradicija glazbenih događanja različitih žanrova čini Daruvar itekako poželjnim mjestom za koncertne aktivnosti.

Koncertno-edukativni događaj

Festivalima koje ovaj grad ima, može se pohvaliti malo koji grad, a glazbenicima poseban užitak stvara koncertno educirana i zainteresirana publika, kao i živopisni prostori na kojima imaju prilike nastupiti. Jazz je oduvijek prisutan u ovom gradu. Ponekad u obliku gradske limene glazbe, provlači se kroz blues i rock žanrove, a nerijetko se elementi jazza mogu naći i kod raznih gostujućih glazbenika. Stoga je vrijeme da se građanima pokloni i jedan ovakav koncertno- edukativni jazz događaj - festival JazzNaDar.

Vrhunski glazbenici stižu u Daruvar/ Foto: JazzNaDar
Vrhunski glazbenici stižu u Daruvar/ Foto: JazzNaDar

- Za prvi put pripremili smo tri koncerta relevantnih i nagrađivanih hrvatskih jazz umjetnika koji će se održati u petak, 3. svibnja, na dvije lokacije. Prvi od tri koncerta održat će izvrsni Filip Pavić Quartet čiji je izraz topli, akustični jazz u jedinstvenom prostoru - paviljon Julijevog parka, u 18 sati. Drugi i treći koncert održat će se u amfiteatru Društveno-kulturnog centra Daruvar. Od 19:30, svoju priču uvodi jazz/fusion glazbenik Jurica Leikauff Project koji njeguje i izvodi jazz zvuk sedamdesetih godina. U 21:15 na pozornicu stiže Zvonimir Bajević i njegov B'sFUNstallation, svojevrsna jazz supergrupa idealna za zatvaranje festivala - najavljuju organizatori iz Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar-Papuk.

Jurica Leikauff svakako je vrlo poznato ime hrvatske i europske jazz scene. Kaže kako je ovaj festival za njega izuzetno emotivna stvar jer dolazi nastupiti "pred svoje". 

Najbolji glazbenici

- Jako je tešku nasupiti pred publikom koju znaš i koja te poznaje. Zato mi je ovaj festival jako važan. Došao sam do određene zrelosti, kada mogu podijeliti sve najosobnije trenutke kroz glazbu. Mislim da je festival izuzetno važan i za Daruvar. U programu su ta tri koncerta koji su posloženi po žanrovima, od gitarističkog, preko tradicionalnog i fusion jazza - kaže Leikauff za MojPortal. 

Ističe kako su glazbenici koji će nastupiti u Daruvaru vrh onoga što jazz u Hrvatskoj može ponuditi. 

- Nema previše vrhunskih glazbenika, a ovi dečki su ono najbolje što postoji. Zanimljivo je da se u svaka tri banda izmjenjuju određeni glazbenici, a svaki je band zapravo određena glazbena reprezentacija. Daruvar je izvrstan za ovakav tip festivala i ima dosvoljno jaku publiku tako da sam siguran da će svima biti jako ugodno na JazzNaDaru. Uživajte, plešite! Nadam se samo da će nas vrijeme poslužiti ali ako i dođe do pogoršanja imamo alternativu, smjestit ćemo se u Društveno-kulturni centar. No, zasad prognoze idu u našu korist - kazao nam je poznati glazbenik.

Zanimljive radionice

Kao posebna poslastica za ljubitelje ovog glazbenog žanra, u subotu, 4. svibnja, s početkom od 9.30 sati u istom prostoru Društveno-kulturnog centra održat će se seminari "Jazz Do It" za sve koje zanima kako iz instrumenta, ansambla ili ideje izvući što više, a predavači će biti glazbenici koji su nastupili prethodni dan u sklopu festivala.

Glazbenik Filip Pavić/ Foto: JazzNaDar
Glazbenik Filip Pavić/ Foto: JazzNaDar
Glazbenik Jurica Leikauff/ Foto: JazzNaDar
Glazbenik Jurica Leikauff/ Foto: JazzNaDar

Filip Pavić će od 9:30 polaznike uvoditi u tajne gitare, Zvonimir Bajević i Mario Bočić će od 11 sati pokazati sve nijanse sviranja trube i saksofona, dok će vas od 12:30 Jurica Leikauff glazbenom igrom voditi do kompozicije. Ovi iskusni mentori podijelit će s polaznicima svoje iskustvo nastupanja, stvaranja, improvizacije i studijskog snimanja. 

- Svaki od seminara trajat će od 90 do 120 minuta, pružajući vam jedinstvenu priliku za učenje i inspiraciju - poručuju organizatori napominjući kako je ulaz na sve seminare slobodan. 

Službeni plakat festivala
Službeni plakat festivala

Neka ovaj prvi festival bude uvod svim budućim jazz događanjima koja očekuju ovaj grad i publiku, zaključuju organizatori. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!