Fotografija: Chef Toplica Lipik Alen Tutić/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Chef Toplica Lipik Alen Tutić/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Preporuke chefa Tutića: Tri jela s piletinom, svinjetinom i sjajnim prilozima

Otkad sam počeo raditi javne recepte, sve više i više ljudi me zaustavlja na ulici i lijepo govori o ovome što radim i to su uglavnom ljudi koje uopće ne poznajem, kaže Tutić



Chef Toplica Lipik Alen Tutić pripremio je novi tris recepata za svoje vjerne čitatelje i obožavatelje kojih je, otkad javno dijeli svoje kulinarske tajne, sve više.

- Da, moram reći da sam se i sam iznenadio. Otkad sam počeo raditi javne recepte, sve više i više ljudi me zaustavlja na ulici i lijepo govori o ovome što radim. Zanimljivo mi je bilo što me sve češće zaustavljaju ljudi koje uopće ne poznajem, pa prokomentiramo malo gastronomske teme. Neki od njih govore o onome što smo već objavili, a neki traže da predstavim recept s nekim sastojkom koji je njima drag - priča nam Tutić s osmijehom na licu.

"Lipička kuharica"

Predlažemo mu da za godinu, dvije, kada se skupi povelika količina njegovi recepata, napravi »Lipičku kuharicu« u kojoj bi se našlo mjesta i za stare, tradicionalne recepte i tako ih spasi od zaborava.

- Pa možda to i napravim - nasmijao se Tutić.

Ovoga puta pripremio je specijalitete s vrlo zanimljivim prilozima. Dok smo gledali njegov izbor jela, činilo nam se da je za neka teže napraviti priloge nego glavno jelo, Ali sva su bila iznimno ukusna i lijepa za pravo gastronomsko oko.

Pečena svinjska koljenica s krumpirom je jelo o kojem ne treba previše trošiti riječi. Na tanjuru izgleda obilno, a ako se ispeče po savjetima chefa Tutića, izgledat će s onom lijepom bojom pečenja neodoljivo.

Piletina punjena krem sirom u umaku s namazom od tikvica, kvinoje i cikle kao da je mješavina domaćeg i egzotičnog, zasitno jelo s koloritnim prilozima koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

A svinjski file umotan u slaninu u kombinaciji s dizanim knedlama, slaninom, peršinom, brokulom i umakom od povrća... Što o njemu reći? Jednostavno: u slast!

Pečena svinjska koljenica s krumpirom i povrćem

SASTOJCI:

1 svinjska koljenica

2 mrkve,

400 g krumpira

50 g korijena celera,

1 svježa žuta paprika

1 svježa zelena paprika,

1 svježa crvena paprika,

1 cvijet cvjetače

1 luk crveni

1 režanj bijelog luka

0,5 dcl bijelog vina

ulje ili svinjska mast

sol

papar

Pečena svinjska koljenica s krumpirom i povrćem/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Pečena svinjska koljenica s krumpirom i povrćem/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Priprema:

Povrće očistimo, luk, mrkvu, paprike  korijen celera, bijeli luk i cvjetaču narežemo na ploške ili po želji, a krumpir na četvrtine. Cvjetove cvjetače ostavimo cijele. Potom ocijeđeni krumpir i povrće začinimo s solju i paprom.

Koljenicu posolimo po mogućnosti dan ranije da meso što više upije sol.

Svinjsku koljenicu i povrće stavimo na lim za pečenje. Lim za pečenje pouljimo ili po mogućnosti stavimo svinjske masti. Na namašćeni lim za pečenje složimo svinjsku koljenicu, te oko nje povrće. Zatim stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200° C.

Nakon 45 minuta koljenicu prelijemo bijelim, po potrebi dodamo malo tekućine da svinjska koljenica s krumpirom i povrćem ne izgori. Peći još oko 30 minuta ovisno o veličini koljenice

Lim za pečenje sa svinjskom koljenicom s krumpirom i povrćem izvadimo iz pećnice, meso premjestimo na pladanj zajedno s krumpirom i povrćem.

Ako želimo napraviti umak od preostale tekućine i masnoće od pečenja u posudici napravimo svjetlu zapršku. Na malo masnoće popržimo brašno te u zapršku stavimo tekućinu od pečenja. Mutilicom miješamo da ne bude grudica i da umak bude kompaktan. Po želji možemo staviti začine poput ružmarina, lovora, majčine dušice ili nekog druge začine koje preferiramo. Moj prijedlog je da umak poslužite posebno. Tko ima mogućnost najbolje je u peci peći jer stvara drugačiji doživljaj pripremanja jela. Možemo upotrijebiti koje god želimo povrće u prigotovljavanju i možemo biti jako maštoviti. Najbolje je upotrijebiti sezonska povrća.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

Vrijeme pripreme: oko 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: srednje zahtjevno

Kalorija po porciji: 1800 kcal

Piletina punjena krem sirom u umaku s namazom od tikvica, kvinoje i cikle

SASTOJCI:

4 komada pilećih prsa

100 gr krem sira

2 režnja bijelog luka

peršin sjeckani

sol

papar

2 žlice ulja

vrhnje za kuhanje

Piletina punjena krem sirom u umaku s namazom od tikvica, kvinoje i cikle/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Piletina punjena krem sirom u umaku s namazom od tikvica, kvinoje i cikle/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Namaz od tikvica i kvinoje

1 šalica kvinoje

2 šalice vode

sol

papar

2 šalice vode

1 tikvica

1 glavica crvenog luka

2 režnja češnjaka

2 žlice maslinova ulja

1 vezica peršina

1 žlica limunovog soka

malo ljute paprike

1 žličica senfa

Namaz od cikle

3 srednje cikle

malo limunovog soka

1 režanj češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

peršin

sol

papar po ukusu

Priprema:

Pileća prsa zarezati na pola da dobijete prsa s džepom u koji ćemo puniti krem sir.

Piletinu posoliti i popapriti. Sir izraditi u multipraktiku i dodati malo soli, bijeli luk usitnjen i kosani peršin. Kada smo to sve dobro izradili dobijemo kompaktnu smjesu kao namaz. Zatim punimo pileća prsa sa smjesom. Ne treba pretjerivati s nadjevom od krem sira da prilikom pečenja ne ispada iz mesa. Na pouljenoj zagrijanoj tavi peći pileća prsa nekih 15 min na srednjoj vatri s jedne i druge strane dok ne porumene. Kada su pileća prsa pečena, stavite ih u tanjur te na preostaloj masnoći dodajte vrhnje za kuhanje. Kada umak malo prokuha probajte i po želji začinite.

Namaz od tikvica i kvinoje

Priprema:

Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se ukloni gorčina.

Zatim ju staviti u lonac, dodati vodu, pa poklopiti i kuhati na jakoj vatri dok ne zakuha. Kada zakuha, smanjiti na minimum, te ostaviti da se lagano kuha 15 minuta

Nakon 15 minuta maknuti s vatre, dodati sol, ali još 3 minute ne otvarati poklopac tako da upije sol. Nakon 3 minute otvoriti poklopac i dobro promiješajte

Ako na ovaj način kuhate kvinoju, bit će savršeno kuhana svaki put. Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se ukloni gorčina. Zatim prebaciti u lonac, dodati vodu, pa poklopiti.

Opranu i očišćenu tikvicu sitno naribati, posoliti i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Zatim ju stisnuti i ocijediti. Sitno nasjeckati češnjak, luk i sitno nasjeckati oprani peršin.

Na ulju popržiti češnjak s lukom crvenim dodati tikvice pa na srednjoj vatri uz češće miješanje pirjati dok ne ispari višak tekućine. Ukupno oko 10 minuta. Kada je gotovo, skloniti s vatre, dodati u multipraktik s kuhanom kvinojom. Začiniti sa začinima i izmiksati da se napravi kremasta kompaktna smjesa. Ako niste ljubitelj limunovog soka slobodno ga izbacite.

Namaz od cikle

Priprema:

Ciklu oprati i staviti kuhati na srednje jakoj vatri. Lagano ju probosti da vidimo je li kuhana, a kada je kuhana - oguliti ju. Staviti u cijedilo da ispusti višak tekućine, ali ju nemojte baciti. Usitniti ju i staviti u multipraktik i izmiksati da bude kremasta i kompaktna. Ako nije dovoljno kremasta odnosno pregusta dodati tekućinu iz cjedila. Dodati sol, limunov sok, papar i sitno kosani peršin. Sve dobro izmiješati da bude kompaktno. Možete dodati i neke druge začine ovisno o vašim željama.

Vrijeme pripreme: oko 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po porciji: 860 kcal

Sinjski file umotan u slaninu s dizanim knedlama i brokulom

Svinjski file umotan u slaninu:

SASTOJCI:

2 režnja bijelog luka

2 žlice ulja

2 komada svinjskog filea

1/2 šnita slanine narezane

Sol

Papar

Sinjski file umotan u slaninu s dizanim knedlama i brokulom/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Sinjski file umotan u slaninu s dizanim knedlama i brokulom/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Umak od povrća:

1 glavica crvenog luka

3 režnja bijelog luka

1 mrkva

1 svježa paprika

Manji korijen celera

1 žlica ulja ili svinjska mast

sol

papar

crvena mljevena paprika

lovor 

1 dcl crnog vina

1 žlica ajvara

Prilog:

dizane knedle, brokula

0,4 kg glatkog brašna

slanina

peršin listopad 1,5 dcl mlijeka

1 jaje

25 g svježe germe

1 žlica soli

malo šećera

brokula

10 g maslaca

Svinjski file umotan u slaninu

Priprema:

Očistite file od masnoće i odstranite žilice. Svinjski file zatim posolite i poparite. File umotajte sa slaninom pažljivo pazite da se slanina dobro spoji s mesom. U zagrijanu tavu stavite ulje na srednju jaku vatru pa pecite svinjski file umotan u slaninu da porumeni sa svih strana.

Kada je svinjski file umotan u slaninu porumenio, maknite s tave i stavite na lim za pečenje i pecite ga u zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 10 min. Vrijeme pečenja ovisi o tome koliko ste ga dugo pekli na tavi. Kada je svinjski file umotan u slaninu gotov ugasite pećnicu no nemojte sok od pečenja baciti. Pečeni svinjski file umotan u slaninu stavite na dasku za rezanje da odleži 10 min. I nakon toga je spreman za rezanje.

Dizane knedle na pari sa slaninom i peršinom

Priprema:

U brašnu razmutiti germu s malo mlijeka, šećera i ostaviti da se digne. U međuvremenu razmutiti ostatak mlijeka, soli, te dodati u brašno. U brašno dodajte sitno sjeckanu slaninu i kosani peršin. Budite spremni da tijesto morate mijesiti jako i barem 10 min jer ćete jedino tako postići da tijesto bude kompaktno. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome sto tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i glatke teksture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to će biti potrebno nekih 15-tak minuta.

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljate do debljine 2 do 3 cm. Razvaljano tijesto izrezivati okruglim rezačem ili nečim drugim po želji, te ostaviti oko 30 minuta da se dignu.

Nakon pola sata, stavljati u posudu koja ima nastavak za kuhanje na paru i koja se može poklopiti, te kuhati oko 8 do 10 minuta.

Brokula kuhana na pari

Priprema

Pripremiti posudu koja ima nastavak za kuhanje na pari. Kada voda proključa i stvori se dovoljno pare staviti povrće da se kuha nekih 15-tak minuta. Kada je povrće  kuhano izvaditi te posoliti po želji i preliti rastopljenim maslacem.

Umak od povrća

Priprema:

Luk isjeckati i pržiti na masnoći gdje se pekao svinjski file umotan u slaninu, kada je luk na pola mekan, dodati sjeckani češnjak i rezanu mrkvu, korijen celera i crvenu papriku te svet to malo dinstati. Sve lagano dinstati dok povrće ne postane mekano, kada je povrće gotovo skloniti s vatre: Povrće treba protisnuti da dobije glatku i finu teksturu, u protisnuto povrće dodati vino i preostale začine. Po potrebi dodati vode i ponovo vratiti na vatru da se umak reducira i dobije potrebnu gustoću. U umak se po želju mogu dodati i drugi začini, te umjesto vina se može dodati žestoko alkoholno piće .

Sve lijepo servirati i uživati u pripremljenom jelu.

Vrijeme pripreme: oko 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: srednje zahtjevno

Kalorija po osobi: 1200 kcal