Preporuke chefa Tutića: Tri jela s piletinom, svinjetinom i sjajnim prilozima
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Chef Toplica Lipik Alen Tutić pripremio je novi tris recepata za svoje vjerne čitatelje i obožavatelje kojih je, otkad javno dijeli svoje kulinarske tajne, sve više.
- Da, moram reći da sam se i sam iznenadio. Otkad sam počeo raditi javne recepte, sve više i više ljudi me zaustavlja na ulici i lijepo govori o ovome što radim. Zanimljivo mi je bilo što me sve češće zaustavljaju ljudi koje uopće ne poznajem, pa prokomentiramo malo gastronomske teme. Neki od njih govore o onome što smo već objavili, a neki traže da predstavim recept s nekim sastojkom koji je njima drag - priča nam Tutić s osmijehom na licu.
"Lipička kuharica"
Predlažemo mu da za godinu, dvije, kada se skupi povelika količina njegovi recepata, napravi »Lipičku kuharicu« u kojoj bi se našlo mjesta i za stare, tradicionalne recepte i tako ih spasi od zaborava.
- Pa možda to i napravim - nasmijao se Tutić.
Ovoga puta pripremio je specijalitete s vrlo zanimljivim prilozima. Dok smo gledali njegov izbor jela, činilo nam se da je za neka teže napraviti priloge nego glavno jelo, Ali sva su bila iznimno ukusna i lijepa za pravo gastronomsko oko.
Pečena svinjska koljenica s krumpirom je jelo o kojem ne treba previše trošiti riječi. Na tanjuru izgleda obilno, a ako se ispeče po savjetima chefa Tutića, izgledat će s onom lijepom bojom pečenja neodoljivo.
Piletina punjena krem sirom u umaku s namazom od tikvica, kvinoje i cikle kao da je mješavina domaćeg i egzotičnog, zasitno jelo s koloritnim prilozima koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.
A svinjski file umotan u slaninu u kombinaciji s dizanim knedlama, slaninom, peršinom, brokulom i umakom od povrća... Što o njemu reći? Jednostavno: u slast!
Pečena svinjska koljenica s krumpirom i povrćem
SASTOJCI:
1 svinjska koljenica
2 mrkve,
400 g krumpira
50 g korijena celera,
1 svježa žuta paprika
1 svježa zelena paprika,
1 svježa crvena paprika,
1 cvijet cvjetače
1 luk crveni
1 režanj bijelog luka
0,5 dcl bijelog vina
ulje ili svinjska mast
sol
papar
Priprema:
Povrće očistimo, luk, mrkvu, paprike korijen celera, bijeli luk i cvjetaču narežemo na ploške ili po želji, a krumpir na četvrtine. Cvjetove cvjetače ostavimo cijele. Potom ocijeđeni krumpir i povrće začinimo s solju i paprom.
Koljenicu posolimo po mogućnosti dan ranije da meso što više upije sol.
Svinjsku koljenicu i povrće stavimo na lim za pečenje. Lim za pečenje pouljimo ili po mogućnosti stavimo svinjske masti. Na namašćeni lim za pečenje složimo svinjsku koljenicu, te oko nje povrće. Zatim stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200° C.
Nakon 45 minuta koljenicu prelijemo bijelim, po potrebi dodamo malo tekućine da svinjska koljenica s krumpirom i povrćem ne izgori. Peći još oko 30 minuta ovisno o veličini koljenice
Lim za pečenje sa svinjskom koljenicom s krumpirom i povrćem izvadimo iz pećnice, meso premjestimo na pladanj zajedno s krumpirom i povrćem.
Ako želimo napraviti umak od preostale tekućine i masnoće od pečenja u posudici napravimo svjetlu zapršku. Na malo masnoće popržimo brašno te u zapršku stavimo tekućinu od pečenja. Mutilicom miješamo da ne bude grudica i da umak bude kompaktan. Po želji možemo staviti začine poput ružmarina, lovora, majčine dušice ili nekog druge začine koje preferiramo. Moj prijedlog je da umak poslužite posebno. Tko ima mogućnost najbolje je u peci peći jer stvara drugačiji doživljaj pripremanja jela. Možemo upotrijebiti koje god želimo povrće u prigotovljavanju i možemo biti jako maštoviti. Najbolje je upotrijebiti sezonska povrća.
Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
Vrijeme pripreme: oko 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Kalorija po porciji: 1800 kcal
Piletina punjena krem sirom u umaku s namazom od tikvica, kvinoje i cikle
SASTOJCI:
4 komada pilećih prsa
100 gr krem sira
2 režnja bijelog luka
peršin sjeckani
sol
papar
2 žlice ulja
vrhnje za kuhanje
Namaz od tikvica i kvinoje
1 šalica kvinoje
2 šalice vode
sol
papar
2 šalice vode
1 tikvica
1 glavica crvenog luka
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 vezica peršina
1 žlica limunovog soka
malo ljute paprike
1 žličica senfa
Namaz od cikle
3 srednje cikle
malo limunovog soka
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
peršin
sol
papar po ukusu
Priprema:
Pileća prsa zarezati na pola da dobijete prsa s džepom u koji ćemo puniti krem sir.
Piletinu posoliti i popapriti. Sir izraditi u multipraktiku i dodati malo soli, bijeli luk usitnjen i kosani peršin. Kada smo to sve dobro izradili dobijemo kompaktnu smjesu kao namaz. Zatim punimo pileća prsa sa smjesom. Ne treba pretjerivati s nadjevom od krem sira da prilikom pečenja ne ispada iz mesa. Na pouljenoj zagrijanoj tavi peći pileća prsa nekih 15 min na srednjoj vatri s jedne i druge strane dok ne porumene. Kada su pileća prsa pečena, stavite ih u tanjur te na preostaloj masnoći dodajte vrhnje za kuhanje. Kada umak malo prokuha probajte i po želji začinite.
Namaz od tikvica i kvinoje
Priprema:
Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se ukloni gorčina.
Zatim ju staviti u lonac, dodati vodu, pa poklopiti i kuhati na jakoj vatri dok ne zakuha. Kada zakuha, smanjiti na minimum, te ostaviti da se lagano kuha 15 minuta
Nakon 15 minuta maknuti s vatre, dodati sol, ali još 3 minute ne otvarati poklopac tako da upije sol. Nakon 3 minute otvoriti poklopac i dobro promiješajte
Ako na ovaj način kuhate kvinoju, bit će savršeno kuhana svaki put. Prvi korak je dobro isprati kvinoju pod mlazom vode, da se ukloni gorčina. Zatim prebaciti u lonac, dodati vodu, pa poklopiti.
Opranu i očišćenu tikvicu sitno naribati, posoliti i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Zatim ju stisnuti i ocijediti. Sitno nasjeckati češnjak, luk i sitno nasjeckati oprani peršin.
Na ulju popržiti češnjak s lukom crvenim dodati tikvice pa na srednjoj vatri uz češće miješanje pirjati dok ne ispari višak tekućine. Ukupno oko 10 minuta. Kada je gotovo, skloniti s vatre, dodati u multipraktik s kuhanom kvinojom. Začiniti sa začinima i izmiksati da se napravi kremasta kompaktna smjesa. Ako niste ljubitelj limunovog soka slobodno ga izbacite.
Namaz od cikle
Priprema:
Ciklu oprati i staviti kuhati na srednje jakoj vatri. Lagano ju probosti da vidimo je li kuhana, a kada je kuhana - oguliti ju. Staviti u cijedilo da ispusti višak tekućine, ali ju nemojte baciti. Usitniti ju i staviti u multipraktik i izmiksati da bude kremasta i kompaktna. Ako nije dovoljno kremasta odnosno pregusta dodati tekućinu iz cjedila. Dodati sol, limunov sok, papar i sitno kosani peršin. Sve dobro izmiješati da bude kompaktno. Možete dodati i neke druge začine ovisno o vašim željama.
Vrijeme pripreme: oko 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
Kalorija po porciji: 860 kcal
Sinjski file umotan u slaninu s dizanim knedlama i brokulom
Svinjski file umotan u slaninu:
SASTOJCI:
2 režnja bijelog luka
2 žlice ulja
2 komada svinjskog filea
1/2 šnita slanine narezane
Sol
Papar
Umak od povrća:
1 glavica crvenog luka
3 režnja bijelog luka
1 mrkva
1 svježa paprika
Manji korijen celera
1 žlica ulja ili svinjska mast
sol
papar
crvena mljevena paprika
lovor
1 dcl crnog vina
1 žlica ajvara
Prilog:
dizane knedle, brokula
0,4 kg glatkog brašna
slanina
peršin listopad 1,5 dcl mlijeka
1 jaje
25 g svježe germe
1 žlica soli
malo šećera
brokula
10 g maslaca
Svinjski file umotan u slaninu
Priprema:
Očistite file od masnoće i odstranite žilice. Svinjski file zatim posolite i poparite. File umotajte sa slaninom pažljivo pazite da se slanina dobro spoji s mesom. U zagrijanu tavu stavite ulje na srednju jaku vatru pa pecite svinjski file umotan u slaninu da porumeni sa svih strana.
Kada je svinjski file umotan u slaninu porumenio, maknite s tave i stavite na lim za pečenje i pecite ga u zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 10 min. Vrijeme pečenja ovisi o tome koliko ste ga dugo pekli na tavi. Kada je svinjski file umotan u slaninu gotov ugasite pećnicu no nemojte sok od pečenja baciti. Pečeni svinjski file umotan u slaninu stavite na dasku za rezanje da odleži 10 min. I nakon toga je spreman za rezanje.
Dizane knedle na pari sa slaninom i peršinom
Priprema:
U brašnu razmutiti germu s malo mlijeka, šećera i ostaviti da se digne. U međuvremenu razmutiti ostatak mlijeka, soli, te dodati u brašno. U brašno dodajte sitno sjeckanu slaninu i kosani peršin. Budite spremni da tijesto morate mijesiti jako i barem 10 min jer ćete jedino tako postići da tijesto bude kompaktno. Da ste napravili dobar posao zaključit ćete po tome sto tijesto koje mijesite postane svilenkasto na dodir i glatke teksture. Umiješeno tijesto pobrašnite sa svih strana i ostavite pokriveno na toplom mjestu da se digne i udvostruči volumen. Za to će biti potrebno nekih 15-tak minuta.
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljate do debljine 2 do 3 cm. Razvaljano tijesto izrezivati okruglim rezačem ili nečim drugim po želji, te ostaviti oko 30 minuta da se dignu.
Nakon pola sata, stavljati u posudu koja ima nastavak za kuhanje na paru i koja se može poklopiti, te kuhati oko 8 do 10 minuta.
Brokula kuhana na pari
Priprema
Pripremiti posudu koja ima nastavak za kuhanje na pari. Kada voda proključa i stvori se dovoljno pare staviti povrće da se kuha nekih 15-tak minuta. Kada je povrće kuhano izvaditi te posoliti po želji i preliti rastopljenim maslacem.
Umak od povrća
Priprema:
Luk isjeckati i pržiti na masnoći gdje se pekao svinjski file umotan u slaninu, kada je luk na pola mekan, dodati sjeckani češnjak i rezanu mrkvu, korijen celera i crvenu papriku te svet to malo dinstati. Sve lagano dinstati dok povrće ne postane mekano, kada je povrće gotovo skloniti s vatre: Povrće treba protisnuti da dobije glatku i finu teksturu, u protisnuto povrće dodati vino i preostale začine. Po potrebi dodati vode i ponovo vratiti na vatru da se umak reducira i dobije potrebnu gustoću. U umak se po želju mogu dodati i drugi začini, te umjesto vina se može dodati žestoko alkoholno piće .
Sve lijepo servirati i uživati u pripremljenom jelu.
Vrijeme pripreme: oko 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Kalorija po osobi: 1200 kcal