Fotografija: Jasmina i Goran Bačak jedva čekaju prve goste na svojem imanju/Foto: Martina Čapo
Galerija
Jasmina i Goran Bačak jedva čekaju prve goste na svojem imanju/Foto: Martina Čapo

Otvorena kušaonica u Velikom Trojstvu: "Osim u domaćoj hrani, naši gosti mogu uživati i u sportu"

Na svečanom otvorenju kušaonice obitelji Bačak, Grad Bjelovar i TZ Bilogora-Bjelovar najavili su nova poticajna sredstva u iznosu od milijun kuna kako bi se što više ljudi uključilo u pokretanje turističkog posla



VELIKO TROJSTVO – Od prvih uzgajivača tikve butternut na području općine Veliko Trojstvo prije desetak godina, pa sve do kušaonice koja je danas svečano otvorena na njihovom kućnom pragu. Riječi su to koje najbolje dočaravaju život i rad supružnika Bačak – Jasmine i Gorana koji uvelike obogaćuju i upotpunjuju poljoprivredni, ali i turistički razvoj sredine u kojoj žive.

Poticaj Turističke zajednice

Naime, u sklopu potpora za razvoj turizma koje su Grad Bjelovar i Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar s devet pripadajućih općina ove godine dodijelili prvi puta, 25 tisuća kuna dobilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bačak iz Velikog Trojstva. Novac su uložili u otvaranje kušaonice u kojoj će pripremati i posluživati jela i pića iz pretežito vlastite proizvodnje za najviše 50 gostiju. Što je sve prethodilo današnjem svečanom danu, pojasnio je Goran Bačak.

Domaće delicije/Foto: Martina Čapo
Domaće delicije/Foto: Martina Čapo
Supružnici Jasmina i Goran/Foto: Martina Čapo
Supružnici Jasmina i Goran/Foto: Martina Čapo

- Trenutno radimo po najavama, odnosno ako postoji neka grupa izletnika na našem području rado ćemo ih ugostiti ili pak, ako nam navrati pojedinačno kupac i poželi kušati sve što nudimo mi ćemo mu rado pokazati preradu i omogućiti mu da kuša naše proizvode, ali i proizvode nekih dugih OPG-ova s našim dodacima, kaže Goran i pojašnjava da im je u planu od proljeća raditi i vikendima kako bi svi oni koji se zateknu na Bilogori uvijek mogli svratiti do njih.

Viseća kuglana ili odbojka

- Osim kušanja domaćih poljoprivrednih proizvoda, gosti će moći odmoriti uz viseću kuglanu ili odbojku na imanju, navodi Goran i zaključuje kako je veoma bitna suradnja svih sudionika u turističkom razvoju nekog mjesta.

Inače, obitelj Bačak 11 godina bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, a svoj su put započeli upravo posadivši prve butternut tikve na Bilogori, i to u vrijeme, kako nam kažu, kada drugi nisu niti znali kakva je to tikva.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Pogled na terasu i dvorište/Foto: Martina Čapo
Pogled na terasu i dvorište/Foto: Martina Čapo

- Dodali smo dodanu vrijednost toj tikvi, počeli smo ju prerađivati, sušiti, raditi kekse, brašno od nje. Otada smo bezbroj puta povećali svoju proizvodnju, a što se tiče prodaje, većinom nam je tržište Zagreb u kojem prodamo 90 posto svojih proizvoda. Imamo odličnu suradnju s trgovačkim lancem koji ima 40 trgovina i uzima od nas butternut tikvu. Toliko su fer da kada mi nemamo u ponudi butternut tikvu, uopće ju ne prodaju, zadovoljan je Goran koji nam odaje kako ostatak proizvoda plasiraju u manjim kvartovskim trgovinama zdrave hrane diljem Zagreba. A zanimljivost je i da se dio Bačkovih proizvoda nađe i na policama trgovina u dalekom Stockholmu. Naime, iseljenici koji su tamo otvorili svoju trgovinu rado Jasminine i Goranove poljoprivredne proizvode nude Šveđanima.

Goran je pojasnio kako su pored 25 tisuća kuna dobivenih kroz poticaje TZ Bilogora-Bjelovar, u pokretanje kušaonice planirali uložiti još toliko svojih sredstava. No, kako tu obično biva, uloženo je znatno više od planiranog.

Rad od jutra do mraka

- Nakon stotinjak tisuća kuna prestali smo brojati jer bi se previše šokirali, našalio se Goran koji je sve goste na otvorenju kušaonice dočekao domaćim aperitivima.

Obitelj Bačak/Foto: Martina Čapo
Obitelj Bačak/Foto: Martina Čapo
Bilogorski stol/Foto: Martina Čapo
Bilogorski stol/Foto: Martina Čapo

Za onaj drugi stol na kojem „nema čega nije bilo“, a riječ je o naravno, izobilju tradicionalne bilogorske hrane, pobrinula se Goranova suprug Jasmina.

- Iako sam većinom zadužena za preradu, kada treba na polje, tu sam. Iako su nam tikve neka baza, želimo da gosti vide i kušaju sve što radimo i što proizvodimo, kaže Jasmina koja u svom poslu nema radnog vremena. Radi se, kako kaže, od jutra do mraka.

Unatoč tome, vrlo je jasna, svoj život i posao ne bi mijenjala.

Degustacija u kušaonici/Foto: Martina Čapo
Degustacija u kušaonici/Foto: Martina Čapo
Doček gostiju na trijemu/Foto: Martina Čapo
Doček gostiju na trijemu/Foto: Martina Čapo

- Kada si rođen na selu, zavoliš sve to čime se baviš i to postane dio tebe. Iako se ponekad zapitamo, „što nam je to trebalo“, vrlo brzo ta nas misao napusti. U grad nisam nikada pomišljala otići, iskrena je Jasmina.

Ponosni u Općini

Ponosni na Bačkove su i u Općini. Načelnik Marko Kutanjac čestitao je Jasmini i Goranu na svemu što su učinili kako bi podignuli ljestvicu kvalitete u turističkom razvoju Velikog Trojstva.

- To su jako vrijedni ljudi, zaslužili su da im čestitamo. Oni danas imaju ponudu od polja do stola, što je rijetkost. Mi ćemo se potruditi da ih povežemo s ostalim subjektima u okolici kako bi njihov projekt kušaonice dobro i kvalitetno poslovao, kazao je načelnik Marko Kutanjac.

Marko Kutanjac/Foto: Martina Čapo
Marko Kutanjac/Foto: Martina Čapo

Ništa manje zadovoljan dodatnim sadržajem u turističkom miljeu nije niti gradonačelnik Dario Hrebak kojemu je drago što se realiziraju sadržaji koji će goste duže zadržati u destinaciji.

- Zahvaljujem obitelji Bačak što su napravili jedno ovakvo zdanje i što će biti dodatni sadržaj za sve one goste koji dolaze u sve one izgrađene kuće za odmor s bazenima. Bitno je da cijelu priču zaokružimo i da se stvarno turizmom počnemo ozbiljnije baviti, ne više igrati, istaknuo je Hrebak i dodao kako se napokon turizam širi i na kontinent, ne samo na more, što je dosad bio slučaj.

U planu novi poticaji

-I dalje ćemo podupirati ovakve dobre turističke priče koji se stvaraju na Bilogori. Ima obitelji koje se žele ozbiljno baviti turizmom i to ne kao usputnom djelatnošću i njima je nužno pomoći. Stoga sljedeće godine ponovno namjeravamo osigurati milijun kuna za ovakve i slične projekte u turizmu, kazao je Hrebak koji je uvjeren da će realizacija tih projekata pozitivno utjecati na dolazak turista u bjelovarski kraj.

Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo
Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo

- Mi smo s naših milijun kuna poticaju pokrenuli sigurno 7, 8, a možda i 10 milijuna kuna teške infrastrukturne projekte u turizmu, ponosan je Hrebak koji bi volio da se u narednom razdoblju još više ljudi uključi u bavljenje turizmom.

Slično razmišlja i direktorica TZ Bilogora-Bjelovar, Ana Kelek.

- Urodilo je plodom naše silno lobiranje da ljudi krenu u turizam. Dogodio se nekakav klik i ovih dana imamo jako puno upita i za narednu godinu. Mene osobno jako veseli što se ljudi interesiraju kako dodatno upotpuniti sadržaje. Ovo ovdje je druga kušaonica na našem području i veselim se svemu ovome što će se još novo realizirati, kazala je Kelek.

Ana Kelek/Foto: Martina Čapo
Ana Kelek/Foto: Martina Čapo

Na pozitivan trend u dolascima gostiju u BBŽ osvrnuo se i čelni čovjek TZ Bjelovarsko – bilogorske županije, Marcel Medak.

40 posto više dolazaka

- Ova godina je u kontinuiranom porastu, a kada ju uspoređujemo s 2021. godinom, za 40 posto smo veći u dolascima i za 14 posto veći u noćenjima. To je trend sličan kao i na nacionalnoj razini i zadovoljni smo njime. Očekujemo sljedeće godine da se on nastavi, pojasnio je Medak dodavši kako su gosti zadovoljni ponudom Bjelovarsko -bilogorske županije, štoviše, mnogi su impresionirani onim što vide.

Marcel Medak/Foto: Martina Čapo
Marcel Medak/Foto: Martina Čapo

- Jučer smo imali u gostima pet novinara vodećih portala iz Poljske koji su BBŽ posjetili u sklopu studijskog putovanja. Obilaze središnju Hrvatsku i ugodno su se iznenadili Bjelovarsko – bilogorskom županijom. To su novinari usmjereni prema outdoor aktivnostima i gastroponudi. To tržište je nama jako interesantno zato što želimo Poljake zaustaviti na putu prema moru, kao i na zaustavljanje u povratku, ističe Medak i dodaje kako su najčešći gosti koji dolaze u BBŽ ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije. Odnosno, turisti iz Bih, Srbije, Slovenije, ali i iz Njemačke.

Da je važno surađivati i pomagati onima koji se odvaže na bavljenje turizmom upozorava i Marcel Medak.

Stoga je javnost upoznao s još jednim projektom koji uskoro kreće.

Jesenski detalji/Foto: Martina Čapo
Jesenski detalji/Foto: Martina Čapo
Škrinja puna jesenskih proizvoda/Foto: Martina Čapo
Škrinja puna jesenskih proizvoda/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Naša temeljna zadaća je promocija. Zato želim najaviti jednu novu projektnu aktivnost gdje mi s još šest županija središnje Hrvatske, krećemo s udruženim povezivanjem s ciljem promoviranja upravo kuća za odmor.