Fotografija: Volonteri tijekom akcije ispred restorana "Kod Bake" / Foto: Privatni album
Galerija
Volonteri tijekom akcije ispred restorana "Kod Bake" / Foto: Privatni album

Kultni garešnički restoran "Kod Bake" i volonteri do danas kuhali za Banovinu. To je 20.000 obroka!

Vlasnici restorana "Kod Bake" već 30. prosinca počeli su kuhati za ljude na potresom pogođenom području, a potom su ih volonteri svakodnevno vozili u dva, tri kombija u Sisak gdje su ih dijelili na nekoliko lokacija...



Stotinjak garešničkih volontera okupljenih oko ugostiteljskog objekta "Kod Bake" i bračnog para Andri pripremili su, isporučili i podijelili skoro 20.000 obroka za ljude stradale u potresu tijekom siječnja i veljače. Važno je napomenuti kako su volontersku akciju nastavili i dolaskom Pletera, državne tvrtke koja je preuzela pripremanje obroka na ugroženom području.

Bračni par Zdravko Andri i Danijela Crnjak Andri / Foto: "Kod Bake"
Bračni par Zdravko Andri i Danijela Crnjak Andri / Foto: "Kod Bake"

Skupina entuzijasta okupila se "Kod Bake" odmah nakon razornog potresa u Banovini 29. prosinca prošle godine i krenula s realizacijom jedne od većih volonterskih akcija na garešničkom području. Obroke je svakodnevno pripremala vrsna kuharica Danijela Crnjak Andri, vlasnica ugostiteljskog lokala "Kod Bake" u Kapelici gdje se više od 50 godina pripremaju tradicijska jela. Danijela je majstorica kuharstva i slastičarstva, dobitnica povelje "Brončani suncokret" ruralne gastronomije za 2018. godinu i nositeljica brenda Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja.  

Teška 2020. godina

- Onog trena kad je bio potres 29. prosinca u 12:19 sati, prvo sam se sjetila da mi je dijete samo kod kuće. Obuzeo me je veliki strah i neizvjesnost - kaže nam Danijela. Prošla godina im je kao svim ugostiteljima bila teška zbog epidemije. Radili su manje od pola godine, ali su se odlučili na velike investicije u lokalu, koje su, kako kažu, morale biti odrađene.

- Kad se desi potres, izađete na cestu i gledate svoj objekt. Prođe vam kroz glavu da ste mogli ostati bez svog rada i izvora prihoda, kao što su ostali mnogi ljudi u Banovini. Samo s vrećicom u ruci. Mi ljudi moramo pomoći jedni drugima - veli nam Danijela.

Nije se bilo teško odlučiti za volontiranje jer supružnici razmišljaju isto i podržavaju se u svemu. Istoga dana uputili su ponudu gradovima Sisku, Petrinji i Glini. Iz Stožera civilne zaštite Grada Siska javili su im se istu večer i rekli da im treba pomoć u pripremi hrane. Već sutradan, 30. prosinca, pripremili su 450 obroka za sisačko područje. Prvi dan je bio jako zanimljiv jer je Danijela u pola noći, onako u pidžami i kućnom ogrtaču, išla izvaditi meso za taj dan. Nova 2021. godina započela im je vrlo turbulentno. Volonteri su doživjeli potres 1. siječnja prilikom podjele obroka u Dvorani Brezovica u Sisku, gdje je bilo smješteno 170 ljudi. 

Podjela obroka u Sisku/Foto: Privatni album
Podjela obroka u Sisku/Foto: Privatni album

U siječnju su se količine kretale od 450 do 590 obroka dnevno, ukupno 11.452 isporučenih obroka za Stožer Grada Siska bez ijedne kune naknade. Njihov posao uključivao je pripremu, dostavu i podjelu obroka pojedinačno, korisnicima u ruke. Hranu su vozili s dva do tri vozila dnevno u četiri kontejnerska naselja i u jednu sisačku zgradu gdje su bili smješteni stradali u potresu. No važno je istaknuti da su hranili i volontere Crvenoga križa, vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska, gdje su bili stacionirani i ostali pripadnici žurnih službi poput Hrvatske gorske službe spašavanja, te građevinski i komunalni radnici angažirani na poslovima raščišćavanja.

Svakodnevni izazov

Danijela ističe kako je prvih tjedan dana bilo poprilično naporno.

- Ako uzmete u obzir da kuhate za velik broj ljudi, to nije igra, vi ste odgovorni za te ljude. Bez obzira na to što volontirate i poklanjate obroke, vi morate stajati iza svog rada. Oscilacija obroka dnevno bila je od 150 do 170 obroka. Ujutro bi krenuli kuhati za 400 ljudi, no taj se broj znao za sat-dva dojavom s terena popeti na 550.

Danijela u njihovom restoranu pozira pokraj njihove domaće zimnice/Foto: Privatni album
Danijela u njihovom restoranu pozira pokraj njihove domaće zimnice/Foto: Privatni album

Pravi je izazov bilo svakodnevno pripremiti 500-tinjak kuhanih obroka, koji će nahraniti ljude i pružiti im utjehu. Velik broj volontera bio je dar, ali i izazov jer je tim ljudima trebalo koordinirati, dati im kratke i jasne upute te paziti na sve sanitarne i zdravstvene uvjete. Otežavajuća okolnost je i pandemija zbog koje su se morale poštovati sve mjere opreza. Da ne govorimo o količinama, primjerice 80 kg mesa za jedan ručak. Iako je radila na velikim projektima i kuhala za puno ljudi, ovo je Danijeli najveći izazov u 25-godišnjoj karijeri. 

Kuhalo se i dijelilo bez obzira na vremenske prilike / Foto: "Kod Bake"
Kuhalo se i dijelilo bez obzira na vremenske prilike / Foto: "Kod Bake"

Iznenadio ih je brzi odaziv sugrađana, posebno mladih ljudi. To im je bio znak da ipak ima nade za ovaj svijet i za generacije koje dolaze. Teško je govoriti o imenima, bilo o donatorima ili o volonterima jer ih je uistinu velik broj, no u izradi je popis svih sudionika kao zahvala i podsjetnik na svakog pojedinca koji je sudjelovao u ovoj misiji. Zdravko je dodao kako je jedan garešnički par, koji je dva tjedna volontirao „Kod Bake”, ujedno darovao kamp-kućicu šesteročlanoj obitelji stradaloj u potresu. Supružnici žele ostati anonimni.  

Sisak je imao želju...

Umorni i iscrpljeni, bez dana odmora u siječnju, s udarnim vikendima - kad su im u većoj mjeri bili na raspolaganju volonteri - nastavili su kuhati i u veljači. S tim da će grad Sisak preuzeti troškove pripreme hrane za tekući mjesec, točnije platit će gorivo, struju i plin. No obroke i dalje pripremaju volonteri od darovanih namirnica. Mjesec je pri samom kraju i prepostavljaju da je ukupan broj podijeljenih obroka blizu 20.000.

- Mi smo do 1. veljače ispunili svoju misiju s dolaskom Pletera, međutim, Grad Sisak je iskazao želju da nastavimo suradnju i nakon toga - kazao nam je Zdravko. Pripremali su obroke sve do kraja veljače jer 1. ožujka otvaraju lokal. Nakon toga neće moći volontirati jer kao privatnici moraju raditi posao od kojega žive oni i njihovi zaposlenici, koji su također sve vrijeme nesebično volontirali.

Volonteri ispred restorana "Kod Bake"/Foto: Privatni album
Volonteri ispred restorana "Kod Bake"/Foto: Privatni album

Naziv volonterske skupine građana okupljene u lokalu "Kod Bake" nastao je sasvim spontano u pjesmi tijekom istovara robe. U radnoj atmosferi i gužvi odjednom se zaorilo "kad se male ruke slože, sve se može, sve se može". Nakon toga više nije bilo upitno: "Sve se može” postao je naziv za volontersku misiju "Kod Bake". Oboje ističu kako su oni samo dva pojedinca koja su dala svoj mali doprinos u razdoblju nakon potresa. Zdravko ovim putem zahvaljuje svim prijateljima, suradnicima volonterima i donatorima, te građanima koji su kupili poklon-bonove na benzinskoj postaji i time pokrili troškove prijevoza hrane.

Uz sve navedeno, u međuvremenu su sudjelovali u još četiri akcije Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. Pripadnici Civilne zaštite iz gradova BBŽ-a, plus grad Pakrac, sanirali su na više od 200 krovova na kućama u Glini.

Tradicijska jela

- Dva tjedna su ljudi bili u kampu i još se nekoliko puta išlo u dnevne akcije. Osigurali smo obroke i za te ljude na terenu - rekao nam je Zdravko. Sudjelovali su i u akciji Oldtimer kluba Kurbla iz Garešnice, koji su pomogli pokriti krov u Taborištu. A po svemu sudeći, ovakve će se akcije nastaviti i dalje. Zadnja u nizu je popravak oštećenih krovova u Glini 18. veljače.

Volonteri pripremaju obroke za ljude koji su ostali bez doma nakon razornog potresa/Foto: Privatni album
Volonteri pripremaju obroke za ljude koji su ostali bez doma nakon razornog potresa/Foto: Privatni album

Ovi vrijedni ugostitelji sudjeluju na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i regije: Bjelovarski sajam, Funghi Fest Lonjsko polje, Festival ajvara u Lipiku te Rafting na Uni u Bihaću samo su neke od njih. Surađuju s velikim brojem turističkih zajednica na čijim događanjima, najčešće u ljetnim mjesecima na obali, promoviraju njihova tradicijska jela. Uz rad u restoranu, pripremama domjenaka, cateringu u krugu od 100 kilometara, raznim predavanjima i kulinarskim radionicama, bračni par Crnjak Andri ima pune ruke posla. 

Kad govorimo o receptima ovoga kraja, Danijela ističe da je to zasebna tema - kompleksna i neiscrpna.

- Moslavačka kuhinja kao takva ne postoji, mi smo spoj mađarske, turske, češke, zagorske i njemačke kuhinje i nemamo puno autohtonih jela - rekla nam je Danijela. U Garešnici kao tradicijski ribolovnom području očekujete jela od ribe u restoranima i gostionicama. Danijela je godinu dana kuhala fiš dok nije podvukla crtu i shvatila da joj to donosi samo gubitke u poslovanju. Premda su tu ponudu pozdravili mnogi sugrađani, to jednostavno nije bilo isplativo.

Prepoznata kvaliteta

Zdravko dodaje da ne postoji volja i razumijevanje da se napravi iskorak u brendiranju moslavačke tradicijske kuhinje. No ističe i pozitivan primjer moslavačkih vinara koji su se udružili i na taj način otvorili put na tržište autohtonoj vinskoj sorti škrlet. Danijelin doprinos je sad već poznati recept mladi pijevac u škrletu. Riječ je o modernoj kulinarskoj izvedbi u cilju brendiranja lokalnih proizvoda i jela ovog kraja. 

Uređen je decentno, s puno pažnje i detalja / Foto: Janja Čaisa
Uređen je decentno, s puno pažnje i detalja / Foto: Janja Čaisa

"Kod Bake" svaki tjedan izbace neko novo jelo, tematski i sezonski. Kod njih je i "obično" varivo od graha iznimno ukusno jelo jer je pripremljeno a la Danijela, s domaćom kobasicom.

- Ljudi su prepoznali kvalitetu i znaju da ne jedu konfekcijsku hranu. Naša hrana je ručno napravljena, uz pomni odabir svih namirnica, a to je ono što ljudi cijene - veli nam Danijela.

Cijenili bi i više da je standard veći i da si to mogu češće priuštiti. 

Kulinarska priča

Ugostiteljski objekt „Kod Bake” pravi je mali rustikalni gastro raj. Supružnici Andri imaju puno ideja i vjeruju da će ih uspjeti zaokružiti u jednu zanimljivu etno kulinarsku priču. Renovirali su objekt i stvorili domaći ambijent s puno starinskih detalja. Uz to su krenuli sa slobodnim uzgojem svinja i puno toga rade sami: od suhomesnatih proizvoda do zimnice koja krasi kredence od punog drva u lokalu. Surađuju sa svim lokalnim OPG-ovima te im je cilj osnažiti lokalnu proizvodnju.

Danijela za sebe u šali kaže da je pomaknuta jer voli izmišljati svoja jela te je neizmjerno raduje svaka namirnica u kuhinji. 

- Uz malo poticaja spremna sam napraviti čuda i onda sam sretna - kaže nam Danijela i pri tom ističe kako ju je ova akcija ispunila. Zdravko nam veli da je upoznao puno ljudi na terenu, stvorila su se nova poznanstva i desile uspješne suradnje. Neizmjerno se vesele nekim novim sretnijim izazovima i kulinarskim pustolovinama, a takvih je mnogo u planu čim dođe do relaksacije epidemioloških mjera.

Brojna priznanja / Foto: Janja Čaisa
Brojna priznanja / Foto: Janja Čaisa

Prilagođeno postolje stare singerice sada služi kao stalak za cvijeće / Foto: Janja Čaisa
Prilagođeno postolje stare singerice sada služi kao stalak za cvijeće / Foto: Janja Čaisa

Kulinarska kvaliteta potvrđena je s brojnim nagradama / Foto: Janja Čaisa
Kulinarska kvaliteta potvrđena je s brojnim nagradama / Foto: Janja Čaisa

Ispred ulaza u restoran / Foto: Janja Čaisa
Ispred ulaza u restoran / Foto: Janja Čaisa

Uređen je decentno, s puno pažnje i detalja / Foto: Janja Čaisa
Uređen je decentno, s puno pažnje i detalja / Foto: Janja Čaisa

Jela "Kod Bake" su uvijek prava domaća, nema konfekcijske hrane / Foto: Privatni album
Jela "Kod Bake" su uvijek prava domaća, nema konfekcijske hrane / Foto: Privatni album

Samo domaće i onda još malo domaćeg / Foto: Privatni album
Samo domaće i onda još malo domaćeg / Foto: Privatni album