
Koktel od pelinkovca, škotskog dimljenog viskija i sirupa od kadulje
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Danas se bacamo u igranje s hrvatskim proizvodima. Pelinkovac je jedno od najpoznatijih hrvatskih alkoholnih pića. Poznat i kao biljni ljekoviti liker, pelinkovac se pravi od različitih ljekovitih biljaka među kojima se najviše ističe pelin po kojem je i dobio ime. Može se piti kao aperitiv, digestiv, ali i u koktelu kao što ćete vidjeti u nastavku. Okus mu je gorak, ali herbalan i dosta podsjeća na Jagermeister koji se također pravi od ljekovitih biljaka. U ovom koktelu odlučio sam koristiti više pelinkovac nego inače.

Punih 30ml, a inače ne stavljam više od 15ml jer preuzme okusom sve druge sastojke. Pelinkovcu sam pridodao viski. I to škotski dimljeni viski kako bi malo neutralizirao pelinkovac i dodao aromu više koktelu. Moja preporuka je ako imate Talisker, Laphroaig ili Lagavulin da ga upotrijebite u ovom receptu, ali bilo koji škotski viski će poslužiti. Kako bismo upotpunili koktel treba mu dodati nešto slatko i nešto kiselo. U ovom slučaju napravio sam sirup od kadulje koji sam vas nedavno naučio praviti te sok od limete. Sok od limete možete zamijeniti sokom limuna ukoliko nemate limeta pri ruci. A sve sam zaokružio vodom od slanutka odnosno aquafabom kako joj je službeni naziv jer to daje punoću, kremu i pjenu koktelu. Vodu od slanutka možete zamijeniti bjelanjkom i učinak će biti identičan. Koktel koji se dobije je izrazito kompleksan jer uz arome ljekovitog bilja, kadulje i limete krema aquafaba zadržava dimljenost škotskog viskija i ovaj koktel me oduševio zbog toga. Slobodno se igrajte s okusima i eksperimentirajte jer pelinkovac je odličan za to.
Sastojci (za jednu osobu):
30ml pelinkovac
30ml škotskog viskija
30ml sirupa od kadulje
20ml soka od limete
Dodati aquafabu i orange bitterse po želji
Recept za sirup od kadulje:
U lončić stavite 50ml vode dok ne provrije te dodajte 5,6 listova kadulje ili čaj od kadulje. Kada provrije
maknite s vatre i dodajte 50g šećera te promiješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite par minuta te kroz
sito procijedite sirup koji bi trebao biti lagano žućkaste boje te osvježavajuće gorkasto sladak na okus.
Priprema:
1. Sve sastojke ulijte u blender ili posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će
primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)
2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu
3. Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi
4. Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito za čaj, a ukoliko vam led ne smeta izlijte
piće iz posude u čašu kakvo je i dodajte slamku
5. Dobiti ćete koktel koji možete ukrasiti listom kadulje, dehidriranom limetom ili kao što sam ga ja
ukrasio stabljikom pšenice

Ovo piće nije za svakoga, ali imati će svoje obožavatelje među kojima sam i ja. Uživajte u novom koktelu!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na:
https://www.cocktailempire.hr/
https://www.instagram.com/cocktail.empire/?hl=en
https://www.facebook.com/cocktailempireDV/