Fotografija: Za hranu koja deblja može se pronaći dostojna zamjena / Foto: Pexels
Galerija
Za hranu koja deblja može se pronaći dostojna zamjena / Foto: Pexels

Nema odricanja: kako ‘hrana za utjehu’ može biti (puno) zdravija?

Hrana koju jedemo kada nam je potrebna utjeha ne mora biti nezdrava. Uz ove male promjene možete uživati u omiljenoj hrani, bez grižnje savjesti. Otkrivamo vam nekoliko trikova koji će vas zadovoljiti bez narušavanja zdravlja...



“Ono što hrani daje tako primamljiv ukus zapravo su masti u kombinaciji s bijelim rafiniranim ugljikohidratima ili šećerima. Ovo je izuzetno ukusan spoj koji može privremeno pokrenuti oslobađanje serotonina. To je možda razlog zašto se tijekom hladnijih dana okrećemo takvoj hrani – jednostavno zbog dobrog osjećaja, piše Mixer.hr.

Jedna od najjednostavnijih (i zdravijih) zamjena koju možete napraviti jest odabir cjelovitih žitarica umjesto bijelih ugljikohidrata. Cjelovite žitarice poput smeđe riže, kruha i tjestenine izvrstan su izvor vlakana, važan čimbenik za uravnoteženje šećera u krvi i čine nas sitima. Uz to, povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva. Zato, opskrbite se smeđom rižom, zobi, ječmom, kvinojom i heljdom i uživajte u jelima poput rižota, variva i toplih zimskih salata”, ističe nutricionistica Lily Soutter.

Jedite masti 

“Velik broj ljudi ovisan je o šećeru i njegovim učincima, a svi koji imaju i neznatnu neravnotežu glukoze u krvi teško će odoljeti žudnji za ugljikohidratima. Moj glavni trik je grickati orašaste plodove i sjemenke ili avokado, prije nego što posegnem za slatkim desertom, jer su masti jedan od makronutrijenata koji mogu pomoći u smanjenju želje za slatkom hranom. Samo mala količina zdravih masti može doslovno ubiti želju za šećerom”, naglašava pak nutricionistička terapeutkinja Lisa Borg.

Orašasti plodovi su hranjivi i zdravi i puno bolji izbor od slatkog s rafiniranim šećerom/Foto: Unsplash
Orašasti plodovi su hranjivi i zdravi i puno bolji izbor od slatkog s rafiniranim šećerom/Foto: Unsplash

Isprobajte sireve s manje masnoće

“Ako ste tolerantni na kravlje mlijeko, probajte jesti svježi sir i ricottu jer su zdravija opcija. Sirevi od ovčjeg i kozjeg mlijeka, poput fete i pecorina, također imaju manje masti i lakše su probavljivi. Najgori sirevi, nutricionistički gledano, jesu pasterizirani, prerađeni, nemasni ili sirevi koji su zaslađeni”, dodaje Lisa.

Sirevi od ovčjeg i kozjeg mlijeka, poput fete i pecorina imaju manje masti i lakše su probavljivi/Foto: Unsplash
Sirevi od ovčjeg i kozjeg mlijeka, poput fete i pecorina imaju manje masti i lakše su probavljivi/Foto: Unsplash

Pametno birajte desert

“Pudinzi mogu biti zdravi ako pazite na sastojke. Umjesto šećera koristite jabuke, kruške ili zrelu bananu. Uvijek koristite svježe voće, a izbjegavajte koliko je moguće konzervirano ili smrznuto. Ako žudite za slatkim, pokušajte potražiti Paleo recepte, oni često uključuju sastojke poput bademovog brašna, kokosa, smrznutih bobica i stevije. Cimet, maslaci od orašastih plodova, orašasti plodovi i ekstrakt vanilije također mogu biti korisni”, savjetuje  Lisa.

Pudinzi mogu biti zdravi ako pazite na sastojke. Umjesto šećera koristite jabuke, kruške ili zrelu bananu/Foto: Pexels
Pudinzi mogu biti zdravi ako pazite na sastojke. Umjesto šećera koristite jabuke, kruške ili zrelu bananu/Foto: Pexels

Razmotrite biljne alternative

Nutritivni ili jestivi kvasac omiljen je u veganskoj zajednici jer ima orašast, sirast okus, a sadrži malo masnoće, soli i sjajan je izvor vitamina B skupine. Često se koristi u veganskim receptima kao zamjena za sir, posebno je ukusan u jelima poput tjestenine sa sirom i može se posuti po obroku kao zamjena za parmezan.

Budite pametniji s ugljikohidratima

Postoji mnogo načina da smanjite unos ugljikohidrata. Pokušajte zamijeniti spaghetti tjesteninu za onu od tikvica, lazanje s narezanim patlidžanima, brašno s mljevenim bademima, tijesto za pizzu s pizzom od cvjetače i klasičan čips za onaj od pečene tikve.

Pokušajte s vremena na vrijeme neke od svojih obroka učiniti vegetarijanskim
Pokušajte s vremena na vrijeme neke od svojih obroka učiniti vegetarijanskim

Jedite juhe

“Juha je jako hranjiva i može biti obrok sama za sebe ako joj dodate korjenasto povrće, leću, grah i cjelovite žitarice. Juha također ima malo kalorija, a uzimate je u velikoj količini, pa vas zasiti. Jedno istraživanje u British Journal of Nutrition pokazalo je da osobe koje jedu juhe u prosjeku teže manje i imaju manji struk od onih koji ne jedu juhu”, tvrdi Lily.

Juha je jako hranjiva i može biti obrok sama za sebe ako joj dodate korjenasto povrće, leću, grah i cjelovite žitarice/Foto: Unsplash
Juha je jako hranjiva i može biti obrok sama za sebe ako joj dodate korjenasto povrće, leću, grah i cjelovite žitarice/Foto: Unsplash

Uvodite nove namirnice u prehranu

“Pravilo dodavanja stvari u prehranu je super pristup za stvaranje boljih navika. Primjerice, ako uzimate pizzu za van, dodajte rukolu i cherry rajčice ili prilikom izrade polpeta umiješajte špinat i grašak. To možete napraviti prilikom pripreme svakog jela”, savjetuje Nicola Moore, nutricionistica.

Rukola bi trebala biti dio vašeg menija ako želite očuvati zdravlje/Foto: Pexels
Rukola bi trebala biti dio vašeg menija ako želite očuvati zdravlje/Foto: Pexels

Započnite dan dobro

Ukusna hrana za doručak ne mora značiti palačinke. Jelo poput kaše od jabuka i lanenih sjemenki sjajan je način da započnete dan. Skuhajte 40 g zobenih mekinja s pola ribane jabuke, pospite cimetom i dodajte 200 ml bademovog mlijeka i kuhajte oko pet minuta. Zatim umiješajte jednu žlicu lanenih sjemenki i pospite još malo cimeta za bogatiji okus. Ako volite jesti slano za doručak, isprobajte na jednu krišku cjelovitog tosta staviti pola limenke mahuna bez dodataka šećera, ovo jelo sadrži 9,4 g vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. 

Kaša od jabuka i lanenih sjemenki sjajan je način da započnete dan/Foto: Unsplash
Kaša od jabuka i lanenih sjemenki sjajan je način da započnete dan/Foto: Unsplash

Opskrbite se konzervama

Pravi sastojci u vašem ormariću znače da uvijek imate pri ruci sve za pripremu brzih, jednostavnih i zdravih jela. Opskrbite se ribljim konzervama jer su ta jela prepuna omega-3 masti. Konzervirana riba također je bogata bjelančevinama i može biti dobar izvor vitamina D. U konzerviranim skušama, srdelama i lososu možete uživati u toplim ili hladnim jelima, uključujući jela od tjestenine, riblje pogačice i domaće riblje paštete.

Uvijek u kući imajte nekoliko konzervi s ribom koja je bogata omega 3 mastima/Foto: Unsplash
Uvijek u kući imajte nekoliko konzervi s ribom koja je bogata omega 3 mastima/Foto: Unsplash

Smanjite količinu mesa

“Pokušajte s vremena na vrijeme neke od svojih obroka učiniti vegetarijanskim. Jela na bazi povrća imaju manje kalorija i više vlakana koja su gorivo za vaše crijevne bakterije. Mahunarke mogu zamijeniti meso u umacima za tjesteninu, a tikvice se mogu usitniti po dužini i koristiti kao zamjena za špagete”, savjetuje Lisa.

Ne jedite previše mesa, povećajte unos povrća i vlakana/Foto: Pexels
Ne jedite previše mesa, povećajte unos povrća i vlakana/Foto: Pexels

1. JELO: Prženi krumpir

ZAMJENA: Krumpir pržen na zdravom ekstra djevičanskom maslinovom ulju

2. JELO: Sladoled

ZAMJENA: Punomasni grčki jogurt preliven svježim smokvama i komadićima čokolade

3. JELO: Pita napravljena od lisnatog tijesta

ZAMJENA: Pita od slanog tijesta s niskim udjelom masti

4. JELO: Goveđe mesne okruglice s visokim udjelom masti

ZAMJENA: Polpete napravljene od purećeg mljevenog mesa s manje masnoće

5. JELO: Redoviti čips

ZAMJENA: Čips od cikle napravljen od ekstra djevičanskog maslinovog ulja

6. JELO: Čokoladu s okusom naranče

ZAMJENA: Svježu naranču umočenu u tamnu čokoladu

Mixer Web Banner