Fotografija: Ponosni polaznici obuke sa zasluženim diplomama/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Galerija
Ponosni polaznici obuke sa zasluženim diplomama/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

Prvi ciklus obuke neplivača u Daruvarskim toplicama završen, 20 ih nastavlja trenirati plivanje

U travnju kreću s tri nove grupe obuke neplivača, od oko 35 polaznika, što je već sad popunjeno, za grupu u svibnju ostalo je nekoliko mjesta, a za lipanj tek kreću s popunjavanjem



Prvi ciklus programa Obuke neplivača u Daruvarskim toplicama s jučerašnjim danom uspješno je završen - poručuju iz Sportske udruge Super - Sportaš.

Obuke neplivača trajala je dvadeset školskih sati, odnosno deset dolazaka po dva školska sata. Djeca su na obuci prolazili različite vježbe svladavanja straha od vode, privikavanja na vodu i svladavanja osnovne tehnike plivanja.

Ovo su samo neke od vježbi koje su djeca radila tijekom obuke/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Ovo su samo neke od vježbi koje su djeca radila tijekom obuke/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

Polaznike su podijelili u tri grupe po uzrastu i inicijalnom znanju. Ukupno je bilo oko 30 polaznika, koji su vježbe prolazili kroz poligone i razne igre kako bi djeci njihovog uzrasta bilo što zanimljivije. Jedna grupa polaznika bila je od šest i sedam godina, druga od sedam i osam godina te treća od devet i deset godina.

Podjelom diploma polaznicima je omogućen upis u Školu plivanja/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Podjelom diploma polaznicima je omogućen upis u Školu plivanja/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

- Nakon deset dolazaka napravili smo kratko završno testiranje i podijelili diplome. Djeca sada imaju mogućnost nastavka u redoviti program Škole plivanja koji traje cijelu godinu budući da se za Školu plivanja treba steći neko osnovno znanje plivanja što polaznici dobiju kroz obuku - rekao je trener Petar Otković, inače asistent na Kineziološkom fakultetu u Osijeku, magistar kineziologije i trener u Sportskoj udruzi Super - Sportaš 

Škola plivanja obuhvaća treninge dva puta tjedno, točnije utorkom i četvrtkom te traje kontinuirano kroz cijelu školsku godinu. Polaznici će preplivavati deset do petnaest metara pa im je zato potrebna prijašnja obuka.

Djeca su prolazila obuku kako bi savladali strah od vode/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Djeca su prolazila obuku kako bi savladali strah od vode/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

- Osnovno znanje plivanja su svi svladali. Mogu izvaditi ruke iz vode, održati se u vodi, plutati i preplivati pet do deset metara, a neki mogu čak i više, ovisno o osobnim sposobnostima - kaže Petar Otković.

U travnju kreću s tri nove grupe obuke neplivača, od oko 35 polaznika, koja je već sad popunjena, za grupu u svibnju ostalo je nekoliko mjesta, a za lipanj tek kreću s popunjavanjem.

- Možda eventualno dođe do promjene termina zbog roditelja i njihovih obaveza. Uglavnom su treninzi bili ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 20 sati po dva školska sata - istaknuo je Petar.

Trener je zadovoljan rezultatima, djeca su bila odlična i marljiva, zanimljivo im je bilo učiti plivati i bili su redoviti na programu.

Trener Petar Otković sa polaznicima Obuke neplivača/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš
Trener Petar Otković sa polaznicima Obuke neplivača/Foto: Sportska udruga Super - Sportaš

- Što se tiče suradnje s roditeljima, sve je bilo u redu. Daruvarske toplice također su izašle u susret zbog epidemioloških mjera i omogućili nam programe. Vjerujem da su i djeca zadovoljna. Od njih 30 već ih se 20 javilo da bi dalje nastavilo što je veliki odaziv za nastavak programa. To su većinom najmlađe skupine, jer stariji imaju već druge obaveze. Radio sam Obuku neplivača i Školu plivanja s Osječanima pa imam iskustva u radu s djecom i mislim da smo to odradili na dobrom nivou - dodao je Petar Otković.

Spomenuo je i neke smiješne situacije koje su doživjeli učeći plivati, a čak su se i stariji korisnici bazena željeli priključiti i raditi s neplivačima.

- Bilo je i plača i smijeha. Kada smo radili skokove prva djevojčica se rasplakala pa tako rasplakala i uplašila pola grupe, ali čim se ohrabrila i skočila, odmah su svi bez razmišljanja skočili za njom - kaže Petar Otković.