Fotografija: Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Foto: Grad Bjelovar

Nordijski hodači iz Bjelovara 'rasturili' na Svjetskom prvenstvu: „Nismo ni znali da smo tako dobri!“

Običnim hodom u sat vremena čovjek prođe 3,5 do 5 kilometara, a nordijskim 6. Običnim hodanjem potroši se 200 kalorija, a nordijskim čak 420



Članovi bjelovarskog Kluba nordijskog hodanja Obzor ovih su se dana sa 2. Svjetskog prvenstva u nordijskom hodanju koje je održano u Finskoj vratili s mnoštvom medalja. Srebrne medalje osvojile su tako Monika Vargić na 21 kilometar u dobnoj kategoriji 50+, Jadranka Kuštelega na 21 kilometar u dobnoj kategoriji 60+, Sonja Ištvanović, na 10 kilometara u dobnoj kategoriji 65+, Mirela Matak Horvat na 5 kilometara u dobnoj kategoriji 50+ te Vesna Šoš na 21 kilometar, a ona je osvojila i brončanu medalju na 5 kilometara u kategoriji 65+.

Bjelovarski klub je u Finskoj nastupao kao dio hrvatske reprezentacije, a uspješne članice i predsjednika kluba Gorana Iličića, primio je ovih dana i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji im je čestitao na uspjehu.

Odlasci na natjecanja

A čestitke definitivno zaslužuju jer ostvareni uspjeh tim je veći kad se u obzir uzme činjenica da bjelovarski klub djeluje tek četiri godine.

- Počeli smo se okupljati u vrijeme korone, kad zatvoreni prostori nisu dolazili u obzir za rekreaciju: ja sam znao ponešto o nordijskom hodanju jer sam ga koristio kao dio priprema za utrke brdskog biciklizma, kolege iz Atletskog kluba „Borik“ su razglasili da se okupljamo i tako je te 2020. nas 30-ak krenulo hodati – prisjeća se Iličić.

Uspješne hodačice na prijemu kod gradonačelnika Hrebaka/Foto: Grad Bjelovar
Uspješne hodačice na prijemu kod gradonačelnika Hrebaka/Foto: Grad Bjelovar
Članovi kluba Obzor već su poprlično popularizirali ovaj sport u Bjelovaru/Foto: Grad Bjelovar
Članovi kluba Obzor već su poprlično popularizirali ovaj sport u Bjelovaru/Foto: Grad Bjelovar

U početku samo rekreativno, no nordijsko hodanje u Bjelovaru ubrzo je preraslo u ozbiljnu natjecateljsku priču. Predsjednik Goran prošao je dodatne edukacije i stekao trenersku licencu te su on i njegovi hodači uskoro počeli nastupati na natjecanjima.

- Na temelju rezultata koje smo ostvarili na tim natjecanjima, znali smo da smo dobri, no nismo ni znali koliko smo zapravo dobri sve do nastupa na Svjetskom prvenstvu u Finskoj – priča nam naš sugovornik.

I dok se dio članova Kluba aktivno natječae, dio se nordijskim hodanjem i dalje bavi samo rekreativno. Zahvaljujući „obzorovcima“ ovaj sport sve je popularniji u Bjelovaru jer redovito održavaju tečajeve za rekreativce. Zahvaljujući tome, u gradu se može vidjeti sve više hodača s prepoznatljivim štapovima.

Gubljenje kalorija

- Riječ je o popularnoj disciplini kod koje je hodanje malo drugačije zbog specifične tehnike potiska štapa, a učinci su puno bolji nego kod običnog hodanja. Primjerice, običnim hodom tijekom sat vremena čovjek prođe 3,5 do 5 kilometara, a tijekom nordijskog hodanja 6 kilometara. Običnim hodanjem potroši se 200 kalorija, a nordijskim 420 – tumači Iličić.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Dodaje kako je dodatna prednost ove zanimljive sportske discipline to što se njime mogu baviti gotovo sve generacije, od najmlađe djece pa sve do starijih osoba koje su pokretljive.

- Za otprilike dva tjedna u Bjelovaru ćemo imati novi tečaj, o točnom terminu ćemo naknadno izvijestiti javnost. Svi zainteresirani mogu slobodno doći i pridružiti nam se u šetnji gradom i Borikom gdje nas se i inače najčešće može vidjeti – zaključuje Iličić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!