Fotografija: Foto: Mario Barać
Galerija
Foto: Mario Barać

Mladi iz Pakraca, grada bez košarkaškog kluba, stvorili sjajnu 3x3 ligu: "Dođite u nedjelju na finale!"

"Nadam se da ćemo iz godine u godinu rasti i kao turnir, ali i mi kao igrači i osobe. Želim se u ime svih organizatora zahvaliti svima koji su igrali i pomogli i sudjelovali u organizaciji", kaže Lovro Nagy (17).



Zimska 3x3 liga Pakrac koja je ove zime doživjela svoje prvo izdanje i u kojoj sudjeluje 12 ekipa iz Daruvara, Lipika i Pakraca polako se približava samoj završnici koja će biti odigrana u nedjelju u 21. siječnja u pakračkoj Gradskoj sportskoj dvorani.

Nedjeljnom play off-u u kojem će zaigrati osam najboljih ekipa prethodit će subotnje utakmice preostalih kola razigravanja iako je već sada poznato svih osam četvrtfinalista. Ostaje tek vidjeti tko će na kraju zauzeti koju poziciju.

Neporaženi „High 5“

Ono što je sigurno je da će s pozicije broj 1 krenuti pakračka ekipa "High 5" koja je do sada jedina neporažena s s obzirom na to da su u 20 odigranih utakmica upisali isto toliko uglavnom uvjerljivih pobjeda. Gabrijel Kajzogaj, Luka Plaščar, Karlo Tomić Bobaš i Borna Strmota su se tako definitivno prometnuli u glavne favorite za osvajanje naslova prvaka lige. 

Gabrijel Kajzogaj na polaganju/Foto: Mario Barać
Gabrijel Kajzogaj na polaganju/Foto: Mario Barać

- Kada smo čuli da će biti organizirana 3x3 liga preko zime bili smo jako iznenađeni i zadovoljni jer zimi baš jako fali košarke. Drago nam je što se organizatorima dalo izdvojiti svoje slobodno vrijeme za nas sve da malo igramo basketa. Vjerujem da je 3x3 zimska liga odlična ideja i da bi definitivno trebalo nastaviti s njom jer 3x3 košarka sve više i više privlači ljude i to se vidi po broju ekipa. Mi iz ekipe "High 5" zahvalni smo na ovom iskustvu i nadamo se da će biti još ovakvih turnira - poručio je Gabrijel Kajzogaj.

Mladi hakleri

Liga je startala 9. prosinca i igralo se vikendima po sistemu "svatko sa svakim", dvokružno što znači da će do završnice biti odigrano ukupno 22 kola. Uz mlade igrače iz Daruvara okupljene u ekipu pod imenom "Traktor Tom", ligu su sačinjavale uglavnom lokalne ekipe sačinjene od mladih igrača. Do sad su se posebno iskazali "Wind City Bullsi" i "Airballersi" koji će u play off vjerojatno s 2. i 3. pozicije. Plasman među osam su izborili i "Underdogzi" i rukometno-nogometna kombinacija "Rent a Dino". 

Obavezni modni dodaci i majice s imenima igrača/Foto: Mario Barać
Obavezni modni dodaci i majice s imenima igrača/Foto: Mario Barać

Među osam su se ugurali i lokalni 3x3 "metuzalemi" okupljeni u društvu pod imenom "Sapeti" koji već godinama kroz rekreacijsku košarku guraju lokalnu 3x3 scenu. Među spomenute se svakako ubrajaju i "Žongleri u tajicama" čija petorka ima više od 250 godina! 

Basket metuzalemi
Basket metuzalemi "Sapeti" i "Žongleri u tajicama"/Foto: Mario Barać

Iako su veterani, pokazali su košarkaško znanje, a očit i logičan manjak energije i brzine u odnosu na mlađe ekipe nadoknađivali su iskustvom i kilogramima koji su ovaj put dobro došli u borbi pod košem. 

Ekipa "3x3 Zagreb" nije imala sreće jer su im se tijekom natjecanja ozlijedila dva igrača pa će najvjerojatnije završiti na korak do doigravanja na 9. mjestu. Iako u ekipi igraju lokalni dečki među kojima i Patrik Ljevar, ekipu su nazvali Zagreb, a zanimljivo je i objašnjenje.

Detalj s utakmice
Detalj s utakmice "High 5" vs "Sapeti"/ Foto: Mario Barać

- Kada smo napravili ekipu nismo imali nikakvu ideju kako bi se nazvali. Zato smo probali izmisliti nešto kako bi zdrmali protivnike i naveli  ih da se zamisle o kakvoj se ekipi radi pa nam je dobro zazvučalo Zagreb - objasni je Patrik.

U ekipama "Obruč", "Step back" i "KK Pali" igrali su vrlo mladi i uglavnom maloljetni igrači koji ipak nisu uspjeli izboriti završnicu, ali su pokazali veliki napredak i ovogodišnje utakmice Zimske 3x3 lige Pakrac sigurno će im biti veliko iskustvo. 

Baka i dida: Ovo je super!

Osim što je ova liga omogućila da lokalni hakleri mogu igrati i tijekom zimi kada se uglavnom miruje, ovaj događaj je pobudio i interes među posjetiteljima kojih je iz vikend u vikend sve više. Roditelji dolaze ponosno gledati svoje sinove, prijatelji dolaze navijati za svoju ekipu, cure su tu da bi provjerile u kakvoj je formi koji igrač, a u publici bude i baka i djedova. U subotu sam tako na tribinama pakračke dvorane zatekao Štefaniju i Ivicu Orzesa koji su došli dati podršku svome unuku Ivanu i njegovoj mladoj ekipi "Obruč".

Baka Štefanija i dida ivica/Foto: Mario Barać
Baka Štefanija i dida ivica/Foto: Mario Barać

- Siguran sam da smo najstariji na tribinama, zajedno imamo skoro 155 godina. Lijepo je ovo jako, vidjeti da se djeca ovako druže uz sport, da se zabavljaju i igraju. Ovo je super, rekao je Ivica koji je već dolazio na utakmice lige. Po prvi put je u subotu poveo i suprugu.

- Naravno da sam došla pogledati svog unuka i da sam ponosno. Treba ovakvih događanja za tu djecu, rekla je.

Ekipa
Ekipa "Obruč" imala je najkonkretniju podršku/Foto: Mario Barać

Inicijator održavanja lige je Lovro Nagy koji je i jedan od glavnih organizatora uz Sportsku zajednicu Grada Pakraca.

Iznad očekivanja

- Polako se bližimo kraju. Iz vikenda u vikend jako je vidljivo da ekipe rastu. Ova liga osnovana je baš zbog toga. Svi uživaju, svi su zadovoljni. Naravno, ima tu nekad i malih problemčića, ali ovdje su stariji suorganizatori koji ih rješavaju i reduciraju. Iskreno, kao organizator nisam očekivao da će ovo biti tako dobro. Nadam se da ćemo iz godine u godinu rasti i kao turnir, ali i mi kao igrači i osobe. Drago mi je vidjeti kako ove najmlađe ekipe "Step back", "Obruč" i "KK Pali" iz vikenda u vikend rastu i grizu i bore se. Njihov napredak je strašno vidljiv. Želim u ime svih organizatora zahvaliti se svima koji su igrali i pomogli i sudjelovali u organizaciji. 

Lovro Nagy/Foto: Mario Barać
Lovro Nagy/Foto: Mario Barać

Play off u nedjelju 21.1. od 16 sati

Lovro Nagy također je iskoristio ovu priliku da pozove sve zainteresirane da dođu pogledati završnicu lige koja će u nedjelju 21. siječnja započeti u 16 sati.

Liga je donijela i duele tata protiv sina: Dean s loptom protiv sina Lovre/Foto: Mario Barać
Liga je donijela i duele tata protiv sina: Dean s loptom protiv sina Lovre/Foto: Mario Barać

Pakrac se tako ove zime može pohvaliti da je među rijetkim gradovima koji imaju zimsko izdanje 3x3 lige, usprkos činjenici da ni Pakrac ni Lipik nemaju svoj košarkaški klub. Ali zato imaju ljubitelje ove zanimljive i dinamične igre koji tijekom cijele godine igraju na vanjskim košarkaškim terenima i tako promoviraju ovaj sport. Više o ligi, uz sve rezultate, tablice, informacije i brojne fotografije možete pronaći OVDJE.

I naravno, ne propustite ovu nedjelju doći u Gradsku sportsku dvoranu u Pakracu podržati Zimsku 3x3 ligu Pakrac.

Svakog vikenda zanimljive 3x3 utakmice/Foto: Mario Barać
Svakog vikenda zanimljive 3x3 utakmice/Foto: Mario Barać

Tablica/Foto: Mario Barać
Tablica/Foto: Mario Barać

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!