Valentinovski burgeri od špinata i graška u pecivu od cikle i domaći pomfrit od plavog krumpira
kolumnist
komunalije
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - Valentinovski burgeri od špinata i graška u pecivu od cikle!
Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje
Kažu da ljubav ide kroz želudac, pa vam za ovaj valentinovski vikend donosimo recept za burgere u bojama ljubavi.
Za burgere:
125 g zobenih pahuljica
180 g svježeg špinata
200 g graška (mi koristimo onaj zamrznuti, ali važemo ga kad se odmrzne)
75 g zelene leće (iliti oko 200 g kad se skuha)
začini po želji: sol, papar, sjeckani peršin, češnjak...
Ako ne koristite leću iz konzerve, zelenu leću kuhajte u slanoj vodi otprilike 20-25 minuta. U multipraktiku prvo usitnite zobene pahuljice do brašnaste teksture, pa im dodajte oprane listove špinata i grašak. Kad se leća skuhala, ocijedite ju, pa ju dodajte u multipraktik, začinite te miksajte dok ne nastane homogena smjesa.
Žlicom vadite po malo smjese te oblikujte pljeskavice.
Pecite ili u pećnici na 180°C oko 30 minuta ili na tavi na malo ulja na laganoj vatri, dok ne dobiju lijepu boju s obje strane.
Za pecivo:
250 g integralnog pirovog brašna
35 g praha cikle
1/2 suhog kvasca
5 g soli
1/2 žličice šećera
200 ml mlakog mlijeka
50 ml tekućeg (kokosovog/suncokretovog) ulja
Po želji za premaz peciva:
1 jaje
sjemenke
U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prah cikle, dodajte suhi kvasac i šećer te umijesite dodavanjem mlijeka i ulja. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 45 minuta. Zatim premijesite, podijelite na buhtlice jednake veličine (kod nas 10 mini buhtlica) i oblikujte loptice. Pećnicu upalite na 180°C. Buhtlice stavite na papir za pečenje, premažite po želji umućenim jajetom (ili samo mlijekom) i posipajte sjemenkama po želji. Pecite oko 30 minuta, tj. dok peciva lagano ne porumene.
Burgerima dodajte salate i umake po želji. Mi smo ih poslužile uz domaći pomfri od plavog krumpira na koji smo sasvim slučajno naišle u potrazi za ljubičastim batatom. Za zdraviju verziju pomfri pecite u pećnici, s malo soli i ulja.