Fotografija: Iznenadite svoju ljubav s doista s jedinstvenim valentinovskim obrokom/Foto: Martina Klobučar
Galerija
Iznenadite svoju ljubav s doista s jedinstvenim valentinovskim obrokom/Foto: Martina Klobučar

Valentinovski burgeri od špinata i graška u pecivu od cikle i domaći pomfrit od plavog krumpira

Kažu da ljubav ide kroz želudac, pa vam za ovaj valentinovski vikend donosimo recept za burgere u bojama ljubavi



Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - Valentinovski burgeri od špinata i graška u pecivu od cikle!

Kreativne i pametne sestre Matea i Martina Klobučar/Foto:privatni album
Kreativne i pametne sestre Matea i Martina Klobučar/Foto:privatni album

Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje

Kažu da ljubav ide kroz želudac, pa vam za ovaj valentinovski vikend donosimo recept za burgere u bojama ljubavi. 

Za burgere:

125 g zobenih pahuljica

180 g svježeg špinata

200 g graška (mi koristimo onaj zamrznuti, ali važemo ga kad se odmrzne)

75 g zelene leće (iliti oko 200 g kad se skuha)

začini po želji: sol, papar, sjeckani peršin, češnjak...

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Ako ne koristite leću iz konzerve, zelenu leću kuhajte u slanoj vodi otprilike 20-25 minuta. U multipraktiku prvo usitnite zobene pahuljice do brašnaste teksture, pa im dodajte oprane listove špinata i grašak. Kad se leća skuhala, ocijedite ju, pa ju dodajte u multipraktik, začinite te miksajte dok ne nastane homogena smjesa.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Žlicom vadite po malo smjese te oblikujte pljeskavice.

Burgeri od špinata, graška i zelene leće/Foto: Martina Klobučar
Burgeri od špinata, graška i zelene leće/Foto: Martina Klobučar

Pecite ili u pećnici na 180°C oko 30 minuta ili na tavi na malo ulja na laganoj vatri, dok ne dobiju lijepu boju s obje strane.

Za pecivo:

250 g integralnog pirovog brašna

35 g praha cikle

1/2 suhog kvasca

5 g soli

1/2 žličice šećera

200 ml mlakog mlijeka

50 ml tekućeg (kokosovog/suncokretovog) ulja

Po želji za premaz peciva:

1 jaje

sjemenke

U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prah cikle, dodajte suhi kvasac i šećer te umijesite dodavanjem mlijeka i ulja. Prekrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 45 minuta. Zatim premijesite, podijelite na buhtlice jednake veličine (kod nas 10 mini buhtlica) i oblikujte loptice. Pećnicu upalite na 180°C. Buhtlice stavite na papir za pečenje, premažite po želji umućenim jajetom (ili samo mlijekom) i posipajte sjemenkama po želji. Pecite oko 30 minuta, tj. dok peciva lagano ne porumene.

Plavi krumpir/Foto: Martina Klobučar
Plavi krumpir/Foto: Martina Klobučar

Burgerima dodajte salate i umake po želji. Mi smo ih poslužile uz domaći pomfri od plavog krumpira na koji smo sasvim slučajno naišle u potrazi za ljubičastim batatom. Za zdraviju verziju pomfri pecite u pećnici, s malo soli i ulja. 

Valentinovski burgeri/Foto: Martina Klobučar
Valentinovski burgeri/Foto: Martina Klobučar

Domaći pomfit od plavog krumpira savršen su prilog za ove šarene burgere/Foto: Martina Klobučar
Domaći pomfit od plavog krumpira savršen su prilog za ove šarene burgere/Foto: Martina Klobučar