Fotografija: Sestre Klobučar i njihovo najnovije jelo chili bez mesa s ljutkastim tortilja čipsom/Foto: Martina Klobučar
Galerija
Sestre Klobučar i njihovo najnovije jelo chili bez mesa s ljutkastim tortilja čipsom/Foto: Martina Klobučar

Vegetarijanski chili i lagano ljutkasti tortilja čips za svakodnevni snack

Iako se chili tradicionalno uvijek pripremao s mljevenim mesom, sestre Klobučar ovoga puta su svoju verziju odlučile vegetarijanizirati i pokazati da ne mora meso biti temelj dobrog chilija



Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - Chili bez mesa s ljutkastim tortilja čipsom!!!

Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje...

Sestre Martina i Matea Klobučar gotovo svaki dan naprave neko čudesno jelo/Foto:Privatni album
Sestre Martina i Matea Klobučar gotovo svaki dan naprave neko čudesno jelo/Foto:Privatni album

Iako se chili tradicionalno uvijek pripremao s mljevenim mesom, mi smo ovoga puta svoju verziju odlučile vegetarijanizirati i pokazati da ne mora meso biti temelj dobrog chilija. Tipične priloge poput riže zamijenio je ljutkasti tortilja čips koji ćete poželjeti grickati i kao snack, a ne samo uz ovaj obrok. 

Za chili bez mesa će vam trebati:

▪️1 manji luk

▪️1 zelena paprika

▪️1 crvena paprika

▪️1 chili papričica

▪️2 mrkve

▪️1 konzerva sjeckanih rajčica

▪️1 konzerva graha

▪️sjeckani peršin

▪️75 g vrhnja za kuhanje

▪️50 g kiselog vrhnja

▪️začini po želji

Za domaće tortilje:

▪️250 g bijelog pirovog brašna

▪️5 g soli

▪️50 kokosovog ulja

▪️150 g tople vode

▪️začini po želji

▪️1 žličica maslinovog ulja

Za domaće tortilje u posudi pomiješajte 230 g brašna i sol, pa im dodajte kokosovo brašno. Umijesite prstima, a zatim dodajte vodu sve dok se ne umijesi meko tijesto. Tijesto podijelite na 8 kuglica koje ćete prekriti krpom, a zatim svaku izvaljajte na podlozi pobrašnjenoj ostatkom brašna. Tortilje izvaljajte u obliku kruga, tako da budu što tanje. 

Pećnicu upalite na 200 °C, a dok se ne ugrije, tortilje pecite na tavi za palačinke bez ulja, na srednjoj vatri, dok ne poprime smeđe mrlje s obje strane.

Foto:Martina Klobučar
Foto:Martina Klobučar

Svaku tortilju razrežite na 8 jednakih trokutića (kao da režete pizzu), stavite ih u posudu, prelijte žličicom ulja te začinite po želji (sol, crvena paprika, kajenski papar, ružmarin, chili). Dobro ih izmiješajte da se začini rasporede na sve komadiće, pa rasporedite po plehu. Sad se već pećnica vjerojatno zagrijala, pa stavite peći na 10-ak minuta (dok lagano ne posmeđe i ne postanu hrskavi).

Foto:Martina Klobučar
Foto:Martina Klobučar

Za to vrijeme na žlici maslinovog ulja prepržite luk dok ne postane staklast, pa mu dodajte paprike i mrkve nasjeckane na kockice. Dinstajte dok lagano ne omekšaju. Nakon otprilike 5 minuta (podlijte s malo vode ako se povrće krene peći te smanjite vatru) dodajte sjeckane rajčice te ocijeđeni grah iz konzerve. Dok se to krčka, pomiješajte slatko i kiselo vrhnje u zdjelici i nasjeckajte peršin na sitno.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Ne zaboravite izvaditi tortilja čips iz pećnice! Ostavite ga da se ohladi. Ako nećete jesti odmah, spremite ga u posudu kako ne bi izgubio na hrskavosti. Chili začinite po želji: chilijem, paprikom, kajenskim paprom, paprom, solju... Kad dobije željenu gustoću, chili je gotov. Ako poželite da bude rjeđi, dolijte vode, ako želite da bude gušći, duže ga kuhajte. Poslužite uz tortilja čips, posipajte sjeckanim peršinom i s malo bijelog umaka.

Foto:Martina Klobučar
Foto:Martina Klobučar

Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham