U subotu na Bazenima Lipik otvara krčma "Kod veprove glave". Povijesni ručak za samo 20 kn!
kolumnist
komunalije
Posjetitelji Bazena Lipik ove će subote 26. lipnja imati priliku uživati u jedinstvenim, starinskim, gastronomskim delicijama koje će biti pripremljene i poslužene u krčmi "Kod veprove glave", atraktivnom povijesno-gastronomskom konceptu kojeg su osmislili i realizirali članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik.
Osim što će biti ponuđen bogat menu, posjetitelji će imati prilike osjetiti jedinstvenu atmosferu i ambijent samog objekta krčme "Kod veprove glave" koji će samo za ovu prigodu tijekom cijele subote biti instalirana na kompleksu lipičkih bazena.
Ručak i piće za samo 20 kuna!
Za donaciju od svega 20 kuna u ponudi je predjelo, juha, glavno jelo, prilog, desert i piće!
Uz juhu od gljiva, "Veprovi" u subotu nude dvije vrste predjela; čarobni zalogajčić ili Đukino bijelo, te čak četiri glavna jela; čorba od Ribe, Pornijeva dildača, hajdučki ćevap i šaran na rašljama. U cijeni je i prilog po izboru; krumpir ispod peke, široka tjestenina, grah ili kupus salata te čak četiri vrste deserta; medena Kata, žarbo pita te rolade od oraha ili maka.
Stjepan Benković, učitelj povijesti u Osnovnoj školi Lipik i predsjednik Društva, jedan je od inicijatora osnivanja, pokretanja i izgradnje Krčme. Ističe kako je gostovanje Krčme na bazenima rezultat inicijative Grada Lipika i gradonačelnika Vinka Kasane s idejom i ciljem da ova manifestacija upotpuni i obogati turističku ponudu u Lipiku i na samim bazenima.
Banković najavljuje kako je u planu pripremiti oko 300 obroka koji će se na licu mjesta pripremati od ranih jutarnjih sati, a početak distribucije obroka najavljuje za 14 sati.
Šesto izdanje krčme
Dodaje i da je ovo već šesto izdanje Krčme "Kod veprove glave" koja se do sada predstavljala na Sajmu slavonski banovac u Pakracu, na Sajmu cvijeća u Lipiku te na nekoliko privatnih gostovanja i inicijativa.
Cijeli koncept zamišljen je kao spoj povijesti i starinskih recepata te gastronomije, a posebnost je svakako sam objekt kojeg su u cijelosti izgradili članovi Društva i prijatelji volonterskim radom.
Krčma „Kod veprove glave“ je u cijelosti drveni objekt koji se sastoji od tri modula, svaki dimenzije 2 x 4 metra izgrađen je u etapama, a specifičan je zato što je izgrađen na starinski način, kako se to nekada radilo. Posebnost ove krčme je pokrov od šindra od ariša koja je rađena ručnom metodom i u čiju su izgradnju članovi i prijatelji Društva uložili više od 400 sati volonterskog rada. Retro i povijesni štih daje i prekrasna starinska građa koju su Društvu donirali sugrađani.
Uz sam objekt, cijeli dojam pojačavaju sami članovi društva koji su prigodno kostimirani. U starinskom štihu je uređen i okoliš krčme, a tu si brojni detalji poput ograde od pletenog pruća, zastava i neizostavne logorske vatre.
Starinski recepti
Sama ideja o izgradnji krčme rođena je 2018. godine i to na jednom od mnogobrojnih druženja. Benković se prisjetio zanimljivih detalja.
- Bili smo na obilježavanju 50 godina ribolovnog društva i Matko Šuperina mi je došao i rekao kako je našao neke starinske recepte i kako bi u sklopu Društva to mogli popularizirati kao povijesna jela. Tu se ideja primila i kako to obično bude, kao gruda snijega sve je više rasla, a podržavalo ju je i sve više ljudi. I onda smo opet jednom prilikom kroz druženje koje je i osnova svega, u razgovoru na tu temu došli do pitanja kako nazvati tu našu buduću birtiju?
Dario Časar se sjetio televizijske serije "Mućke" i njihove "Kobilje glave", a s obzirom na to da je nama najvažniji sastojak mesa tada bila veprovina, ja sam bubno' nek bude veprova glava i tako je i ostalo“ - kaže Benković.
Vremenska prognoza sa subotu je skoro pa idealna za kupanje i posjet Bazenima Lipik na kojima se stoga i ovog vikenda očekuje velika gužva. A osim u samim bazenima, velika gužva se od 14 sati pa nadalje očekuje i ispred krčme "Kod veprove glave".