Fotografija: Daruvarski koktel majstor Denis Vlahovac i njegov zimski koktel/Foto: Ana Knežević, Denis Vlahovac
Galerija
Daruvarski koktel majstor Denis Vlahovac i njegov zimski koktel/Foto: Ana Knežević, Denis Vlahovac

U najluđoj noći u godini pijte Winter Flip, jedan od najboljih koktela na svijetu

Jedan od najboljih zimskih koktela koje sam ikada napravio spaja pomalo neobične sastojke u jedno izuzetno ukusno desertno piće



Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Denis je najsretniji kada gost prepozna kvalitetu njegovih koktela/Foto: Privatni album
Denis je najsretniji kada gost prepozna kvalitetu njegovih koktela/Foto: Privatni album

Jedan od najboljih zimskih koktela koje sam ikada napravio spaja pomalo neobične sastojke u jedno izuzetno ukusno desertno piće koje ću vam ovdje predstaviti u laganom izdanju za doma i u profi izdanju za malo naprednije koji se žele više igrati sa sastojcima. Flip je naziv za koktele u koje se stavlja cijelo jaje.

Foto: Denis Vlahovac
Foto: Denis Vlahovac

Dakle žumanjak i bjelanjak. Inače se bjelanjak stavlja da bi se dobila pjena i obično okus bjelanjka ne utječe na okus koktela. Žumanjak ipak doprinosi promjeni okusa koktela i to na način da mu daje kremu, punoću okusa i težinu. Definitivno nije za puno koktela, ali u ovom koktelu se jako dobro slaže s okusima.

Profi verzija

Drugi sastojak koji ćemo koristiti je amaretto. Amaretto je gorko slatki liker dobiven od badema i koštica marelice kojem se dodaje smeđi šećer i razni začini poput vanilije. Mnogi od nas imaju bocu amaretta doma i ne znaju kako ju iskoristiti pa evo dobrog načina kako ju potrošiti osim u kolačima. U profi verziji ćemo napraviti sami svoj amaretto.

Sastojci za jednu osobu za domaću verziju Winter Flipa:

30ml tamni rum

45ml amaretta

30ml soka od limuna

15ml sirupa od javora

1 cijelo jaje

Cimet i muškatni oraščić

Priprema:

1. U posudu za miješanje poput termosice ili teglice za krastavce ulijte sve sastojke osim cimeta i muškatnog oraščića te razbijte jaje i dodajte ga sirovo u tu posudu također

2. Začepite i miješajte potezima gore dolje 30 ak sekundi. Limun će svojom kiselinom malo „skuhati“ jaje

3. Nakon što ste promiješali dodajte led i još 20ak sekundi miješajte istim potezima

4. Ulijte u čašu s ledom ili bez

5. Naribajte muškatni oraščić i cimet na vrh čaše

Uživajte u pravom zimskom koktelu!

Sastojci za jednu osobu za naprednu verziju Winter Flipa:

30ml tamni rum

60ml domaćeg svježe napravljenog amaretta

30ml soka od limuna

15ml sirupa od javora

10ml sirupa od cimeta

3 velike kapi angostura bittersa

3 velike kapi bittersa od naranče

1 cijelo jaje

Muškatni oraščić

Sirup od cimeta:

U lončić stavite težinski jednaki omjer šećera i vode te uz miješanje potpuno otopite šećer i smanjite vatru te dodajte dva razmrvljena štapića cimeta i ugasite vatru. Pustite da stoji par sati u šećernom sirupu prije nego ga procijedite u drugu posudu kroz sito.

Foto: Denis Vlahovac
Foto: Denis Vlahovac

Osnovni domaći amaretto:

200g badema bacite u jaki blender, dodajte mu 100ml tamnog ruma, 100ml votke, 50ml sirupa od javora, 50g smeđeg šećera (bolje u sirupu), par kapi narančine vodice, 100ml vode i izblendajte. Nakon toga uzmite krpu za cijeđenje sira i kroz nju provucite amaretto u lonac. Zagrijte lonac i dodajte 1 mahunu vanilije i pustite da se ohladi. Ostavite preko noći i procijedite u bocu.

Priprema:

1. U posudu za miješanje dodajte sve sastojke osim muškatnog oraščića

2. Začepite i miješajte potezima gore dolje 30 ak sekundi.

3. Nakon što ste promiješali dodajte led i još 20ak sekundi miješajte istim potezima

4. Ulijte u čašu bez leda

5. Naribajte muškatni oraščić na vrh čaše

Zimski tekući desert je spreman! Uživajte!

Foto: Denis Vlahovac
Foto: Denis Vlahovac

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: 

www.cocktailempire.hr/blog

Instagram

Facebook