U Kapelici kraj Garešnice održan prvi Međunarodni festival tripica: "Pobjednici imali tajni sastojak!"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Protekloga vikenda u lokalu Kod Bake održalo se natjecanje u kuhanju fileka u organizaciji Gastro Akademije i ljubitelja fileka, tripica, škembića, drobaca. Od ukupno 12 ekipa, pobjedu na prvom Međunarodnom Tripe Festivalu odnijela je ekipa Hurtova kuhinja i to uz pomoć tajnog sastojka - 20 dekagrama ljubavi.
Osim kuhara hobista i ljubitelja fileka iz Hrvatske, Prvi Tripe Fest okupio je i goste iz inozemstva te gastro znalce. Poznata televizijska, radijska i blogerska lica dala su svoj doprinos promociji MTF-a. Program je vodio nezamjenjivi Branko Uvodić, a tripice je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: bloger Domagoj Jakopović Ribafish, urednik portala za gastronomiju i turizam Menu.hr Rene Karaman i dobro poznati radijski voditelj Dražen Kocijan Kocka, dok je sudac na kuhalištu bio Vladimir Jurić iz agencije Primorsko jedro Rijeka. A sve njih povezuje ljubav prema tradicionalnim okusima i želja da populariziraju tripice.
Tripice su kvalitetna i izrazito nutritivna namirnica. No to je i vrlo specifična namirnica koju obožavaš ili mrziš. Kad se priprema na pravi način i kada kuhar unese žar u pripremu, rezultat neće izostati, kazali su nam kuhari hobisti, ali i oni profesionalni.
- Gledali smo nekoliko bitnih stavki – boju, okus, gustoću i kuhanost fileka. Komunicirali smo između sebe, ali smo donijeli ocjene svatko po svom ukusu, okusu i razmišljanju. Ovo je jedna odlična priča nakon dvije godine izolacije zbog korone. Najbitnije je da se ljudi počnu družiti, da izađu van, da prodišu - rekao nam je Dražen Kocijan Kocka, jedan od članova žirija.
- Probali smo 12 tripica u natjecanju i kroz ocjene smo odabrali tri finalista. Ovo je jedna sjajna manifestacija gdje se ljudi dobre volje dolaze zabaviti i upoznati nove ljude. Nadam se da će Hrvatska turistička zajednica to prepoznati i da će cijela Hrvatska imati manifestacije tog tipa, odnosno druženja gdje se kuha i promovira tradicionalna hrana – rekao nam je član žirija Domagoj Jakopović Ribafish.
Finalni dvoboj uslijedio je u nedjelju kad je proglašen i pobjednik prvog Međunarodnog Tripe Festa. Hurtova kuhinja s kuharima Ivanom Ivkovićem i Ivanom Banožićem potvrdila je da je najbolja u spravljanju fileka. Na drugo su mjesto zasjeli ponosni Gareščani, ekipa Monako – Amadeus za koju su kuhali Mato Kelava i Saša Vagner, dok je treće mjesto osvojila bjelovarska ekipa Tri pice, odnosno kuhari Krešimir Veček i Goran Cerović.
Kuhar pobjedničke ekipe Ivan Ivković autor je prve hrvatske tradicijske zvučne kuharice „Od negda za svagda“ i prve audio kuharice za slijepe i slabovidne. Dobitnik je nagrade za najbolju hrvatsku večeru u Francuskoj 2007. godine.
- Već se 30 godina bavim autohtonom hrvatskom kuhinjom. Ova nagrada mi puno znači jer je tu uloženo puno truda i rada. Bio sam 12 godina urednik i voditelj emisije Kuhajmo zajedno na Hrvatskom katoličkom radiju i predstavio 524 tradicionalna recepta. Opstojnost naroda je jezik, kultura i tradicijska hrana. Ako volite ono što radite, ako se unesete sa žarom, onda ni rezultat neće izostati. Oduvijek ističem da je tajni sastojak za svako jelo 20 deka ljubavi – kazao nam je pobjednik prvog MTF-a Ivan Ivković.
- Žene su nam bile destruktivni element, ali mi smo to ipak sve prebrodili. Atmosfera i organizacija bili su fantastični. Svi volimo jesti tripice, kuhamo ih doma s guštom pa smo i sad uživali u pripremi i u druženju – rekao nam je Saša Vagner, kuhar domaće ekipe Monako – Amadeus koja je osvojila drugo mjesto.
Kako je u cijeloj priči iznimno bitno druženje, zabava, upoznavanje ljudi i njegovanje tradicije, ne čudi što se ovoj manifestaciji odazvao i televizijski voditelj Branko Uvodić.
- Iznimno mi je zadovoljstvo biti ovdje na prvom Međunarodnom Tripe Festu. To je nadaleko poznati i priznati stari specijalitet koji su naše bake i mame spremale. Možda ovakva događanja vrate tripice na standardne jelovnike naših domaćica. Inicijativa supružnika Andri, Danijele i Zdravka, vlasnika nadaleko poznatog lokala Kod bake, očito je pala na plodno tlo. Tripice su planule nakon kuhanja, a ljudi se odlično zabavljaju – kazao nam je Branko Uvodić.
U lokalu Kod Bake svakodnevno imaju u ponudi fileke i želja im je bila tu namirnicu vratiti iz zaborava. Chefica lokala kod bake Danijela Crnjak Andri ovaj put nije bila u ulozi kuhara, ali je iznimno zadovoljna nekim kotlićima te bi ih uvrstila na svoj meni.
- Od tog sirotinjskog jela može se napraviti dobra delicija. Kako u Hrvatskoj nema natjecanja u kuhanju fileka, odlučili smo organizirati natjecanje i potaknuti naše prijatelje da dođu i okušaju se u pripremi jednog od tradicijskih jela našeg kraja – kazao nam je organizator MTF-a Zdravko Andri i vlasnik lokala Kod Bake.
Gosti iz Bosne i Hercegovine, točnije Nacionalnog parka Una, kuhali su u revijalnom dijelu programa. Njihov bakreni kotlić orijentalnog izgleda isticao se svojom izradom. Uz njih su kuhali i gosti iz Mađarske koji su pokazali svoj način pripreme te namirnice.
- Već osam godina surađujemo s bračnim parom Andri i ovdje se osjećamo kao kod kuće. Želja nam je da povežemo ponudu vezanu uz prirodu, ljude i tradiciju na ovim prostorima i promoviramo NP Una. Drago nam je da smo i mi dali svoj doprinos na ovom događanju u cilju popularizacije tripica, naših domaćina i ponude ovog dijela Hrvatske – rekao nam je Amarildo Mulić, direktor NP Una iz BiH.
Osim promocije Turističke zajednice Sjeverna Moslavina i gostiju iz BiH i Mađarske, na manifestaciji su bili i štandovi s domaćim proizvodima. Proizvodi od buče lokalnog OPG-a Cupek i suhomesnati proizvodi Kulin Tworek iz Nove Gradiške.
S obzirom na odličan odaziv kuharskih ekipa i posjetitelja, kvalitetu skuhanih fileka i još bolju zabavu, vjerujemo da će MTF u režiji lokala Kod Bake i pod pokroviteljstvom TZ BBŽ i TZ Sjeverna Moslavina zaživjeti i postati tradicionalna garešnička manifestacija.