Povrtni quiche s tijestom od integralnog pirovog brašna zavoljet će i oni koji ne vole povrće
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar iz Daruvara od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Predstavili smo ih u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će vikenda otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj vikend su vam pripremile nešto stvarno prefino - Povrtni quiche s tijestom od integralnog pirovog brašna.
Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje!
Ako vam nedostaje ideja za bezmesni ručak, a u frižideru imate viška povrća, ovome quicheu morate dati šansu. Iako je nama najdraža kombinacija tikvica i mrkve, znale smo eksperimentirati i s porilukom, keljom i špinatom, i svaki put je ispao genijalno! A ono što je najvažnije, prolazi i kod onih koji nisu baš neki ljubitelji povrća.
Tijesto je uvijek isto:
▪️300 g integralnog pirovog brašna
▪️6 g soli
▪️120 g hladnog maslaca
▪️hladna voda (dodaj postupno, ali ne više od 1 dl)
Pomiješajte suhe sastojke te dodajte na listiće narezan maslac. Izmrvite prstima, a po potrebi dodajte vode. Kad se tijesto formira, izvaljajte ga u obliku kalupa, prebacite ga u kalup te izbodite vilicom da se ne napuhne. Zapecite 10-15 minuta na 180°
Za to vrijeme napravite nadjev:
▪️povrće po želji – kod nas najčešće 2 tikvice, naribane i ocijeđene; inače kelj, poriluk, brokulu opkuhamo i nasjeckamo na sitno
▪️2 naribane mrkve (njih uvijek stavljamo, bez obzira na to koje je povrće baza)
▪️250 g posnog sira
▪️3 jaja
▪️1/2 praška za pecivo
▪️sol, papar i začini po želji
Za nadjev pomiješajte sve sastojke, a smjesu prelijte preko zapečenog tijesta. Povećajte temperaturu na 200° i pecite još 30-40 minuta.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham.