OPG Kovačević iz Daruvara prepoznat i u svijetu: "Neki gosti ostanu kod nas i po mjesec dana"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovačević iz Daruvara agroturizmom se bavi već četrnaest godina.
Djeca Matej i Martina peta su generacija u obitelji Kovačević koja se bavi proizvodnjom grožđa i vina. Matej je inače magistar agronomije, a zadužen je za proizvodnju grožđa i vina. Kći Martina završila je specijalistički studij agroturizma i zajedno s majkom Ljiljanom radi na turističkim uslugama OPG-a. Ljiljanin suprug Vitomir liječnik je u bolnici u Pakracu, a u slobodno vrijeme pomaže i u proizvodnji i u radu s gostima. Riječ je o dvije generacije koje zajedno rade, razgovaraju i donose odluke. S obzirom na razliku u godinama, obitelj se, kako kažu, odlično slaže, a naglašavaju da je ključ njihova uspjeha: rad u kojem svi jednako učestvuju.
- Naravno da imamo različite ideje i mišljenja. Potičemo rasprave i razgovaramo o svemu i na kraju se dogovorimo po principu većine. Konačnu odluku svi poštujemo i provodimo, iako ju možda nismo jednoglasno donijeli. Učimo i na vlastitim greškama, ispravljamo ih i trudimo se biti bolji i uspješniji. Pohađamo razne edukacije i tečajeve gdje se dodatno obrazujemo i informiramo. Nastojimo brzo upijati nove trendove i prilagođavati se novim situacijama na tržištu i u našoj destinaciji - istaknula je Ljiljana Kovačević.
Rodila se ideja
Kada smo pitali Ljiljanu kako je ova obiteljska priča započela i što je potaknulo na stvaranje ideje za otvaranjem OPG-a, rekla nam je da su imali stari naslijeđeni vinograd pod sortom graševine i kupljeno imanje nedaleko vinograda.
- Diplomirana sam ekonomistica pa sam htjela mrtav kapital staviti u funkciju privređivanja na način da vlastitu proizvodnju grožđa i vina plasiramo na tržište u vlastitom objektu kroz turističku uslugu. Na taj način smo očuvali obiteljsku tradiciju i zaokružili ciklus proizvodnje i prodaje, dok je sve pod kontrolom obitelji - rekla nam je Ljiljana.
Inače, gospodarstvo uz vinotočje sadrži jednu dvokrevetnu sobu i jedan dvokrevetni apartman. Uz uslugu smještaja objekt pruža mogućnost degustacije ili kušanja vlastitog vina i sudjelovanja u sezonskim poslovima. Kako bi pružili potpuni doživljaj seoske idile, OPG Matej Kovačević, ukrašen je brojnim etno primjercima te sadrži nadstrešnicu s izložbom tradicijske opreme vinogradara daruvarskog kraja, a u dvorištu je i štagalj u kojem se nalazi, 64 godina star, oldtimerski McCormick traktor. Na njemu je montirana drvena bačva i pipa iz koje gosti mogu degustirati vino, a na njemu se mogu voziti i do vinograda.
Naime, obitelj vino uzgaja iz vlastitog vinograda veličine dva hektara s 11 tisuća trsova od kojih uzgajaju pet sorti grožđa. Od bijelih vina: graševinu, chardonnay i mirisni traminac, a od crnih vina: cabernet sauvignon i crni pinot.
- Imamo vlastitu preradu grožđa i vlastiti vinski podrum suvremeno opremljen inox posuđem sa sustavom hlađenja - kaže Ljiljana i dodaje kako su gosti uglavnom zadovoljni i to najviše njihovom gostoljubivošću, kvalitetnim vinima te osobnim pristupom svakom gostu jer uvijek daju nešto više od očekivanog.
Godišnje proizvedu od 10 tisuća do 20 tisuća litara vina, a uz vlastitu proizvodnju kupuju i grožđe daruvarskih proizvođača - kooperanata. Na gospodarstvu također nude i degustaciju vina i sireva drugih lokalnih proizvođača, kao što su sirevi OPG Jareš iz Sređana i sirevi Biogala iz Daruvara.
Svečanosti i druženja
Prostor iznajmljuju za fešte uglavnom obiteljima i obrtnicima. Osim toga, kako kaže, iznajmljuju prostor za razne svečanosti, obiteljska, poslovna i razna druga druženja te team building berbu grožđa u kojoj sudjeluju gosti, uz bogatu gastro ponudu i živu glazbu.
- U vrijeme bez korone, imamo iznajmljen prostor za druženja skoro svakog vikenda bar jedan, a nekad i dva dana. Gosti na smještaj dolaze tijekom cijele godine, imamo centralno grijanje, a i peći u sobi i apartmanu. Godišnje imamo desetak grupa izletnika koji dolaze na jednodnevni izlet u Daruvar i tom prilikom dolaze u naš OPG na degustaciju vina, sira ili ručak - kaže Ljiljana Kovačević.
Kapacitet
Inače, kapacitet za agroturizam na gospodarstvu je maksimalno 50 osoba, dok je smještajni kapacitet četiri osobe, a u objektu mogu boraviti i gosti s kućnim ljubimcima.
- Na smještaju gosti obično noće samo jednu noć ili vikend, neki čak i tjedan dana, a imamo i stalne goste koji budu po mjesec dana i to nekoliko puta godišnje - kaže Ljiljana i dodaje da se na OPG najviše vraćaju pojedinci koji koriste smještaj u duljem trajanju, čak i po nekoliko mjeseci godišnje, a uglavnom se radi o gostima iz Europske Unije.
Gosti čak iz Australije
Svake dvije godine dolazi im i jedan bračni par iz Australije na pet noćenja. Osim njih, imali su goste iz Sjedinjenih Američkih Država (iz grada Minneapolisa iz Minessote) i još jedne iz Australije koji su dobili informacije putem weba. Smještaj oglašavaju i na stranici Booking.com.
- Gosti iz SAD-a poslali su upit e-mailom i izabrali su nas jer su od nas dobili najbrži odgovor sa svim informacijama koje su tražili. Dosta gostiju dolazi na preporuku nekog gosta koji je već koristio naš smještaj, primjerice, bajkeri iz Poljske ili Česi - istaknula je Ljiljana.
Loših iskustava, kako kažu, nisu imali, osim jednog gosta iz Italije koji je otišao, a da nije platio noćenja, ali su ga pronašli preko Booking.com pa im je naknadno platio.
Tradicijske manifestacije
Obitelj radi i tradicijske manifestacije za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju ili za Grad Daruvar od kojih su najpoznatije Vincekovo, Martinje, Berba grožđa, Vinodar sajam vina i u sklopu njega Noć vinara.
- Možda bih baš tu Noć vinara izdvojila kao jednu od najljepših fešti jer tada cijela vinska cesta grada Daruvara prezentira svoja vina i sireve, a i ostale lokalne specijalitete. Gosti su nam vinari koji sudjeluju sa svojim vinima na Vinodaru. Uz veselu živu glazbu, bogatu ponudu domaće hrane i domaćeg vina družimo se do duboko u noć. Obično suprug i ja odjenemo narodne nošnje i tako dočekujemo goste. Radimo i svadbe i to su također lijepe fešte - dodala je Ljiljana.
Vincekovo
Prema njenim riječima, Vincekovo obilježavaju na način da pozovu prijatelje, obično u subotu koja je najbliža Vincekovu. Pripreme vatru u dvorištu gdje će gosti peći kobasice i špek na štapovima, skuhaju vino, a zabavljaju ih tamburaši KUD-a Kamen Sirač i bend.
- Dočekujemo goste u narodnim nošnjama, u kojima su i članovi KUD-a. Nakon okupljanja, krenemo u vinograd. Tu vješamo kobasice po lozi i župnik nam blagoslovi lozu da bogato rodi. Odrežemo par reznika loze koju stavimo u vazu u vinariji da pratimo kad će početi listati. U vinogradu se otpjeva nekoliko vinskih pjesama i tada se vratimo u vinariju. Tu imamo i grah skuhan u kazanu. U veselom raspoloženju zadržimo se cijeli dan - rekla je Ljiljana Kovačević i dodala da Martinje također obilježavaju svečano.
Martinje
- Suprug odjene Biškupsku odoru i prema Križevačkim štatutima obavimo ceremonijal uz domaću finu večeru, vino i živu muziku - kaže Ljiljana.
Tijekom potresa koji je zahvatio područja Petrinje, Gline i okolnih naselja, ponudili su smještaj i hranu za osam do deset osoba s potresom zahvaćenih područja, međutim, kaže Ljiljana, nitko im se nije javio.