Okrepljujuća i hranjiva juha od mrkve i narančaste leće koja će vas satima držati sitima
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Daruvarčanin Marko Bogdan osnivač je koncepta i brenda Juice barova "Zdrawi Kutak", vlasnik Juice&Wellness konzultantske agencije za otvaranje Juice barova, zdravih restorana, nadopuna wellness centara i hotela. On i njegovi ljudi treniraju osoblje za uvođenje zdravih napitaka i obroka u ugostiteljske objekte, kreiraju grafičke vizuale, menu liste, recepture i sve ostale popratne usluge toga koncepta, kao što je nabava smrznutog tropskog voća i opreme za HoReCa sektor.
Njegova Juice&Wellness konzultantska agencija djeluje i kao marketinška agencija za promoviranje i reklamiranje zdravih životnih stilova kroz promocijske usluge s ciljem bolje prepoznatljivosti proizvoda i usluga lokalnih proizvođača hrane i kozmetike (OPG-ovi), te ostalih poslovnih partnera koji imaju sličnu misiju. Nudi nutricionistička savjetovanja kroz individualan pristup svakom klijentu, piše i izrađuje food kolumne za potrebe poslovnih partnera, njihovih portala i web stranica.
Marka smo nedavno predstavili u velikoj priči, a njegove savjete o zdravom načinu života i recepte za super zdrave sokove imat ćete priliku čitati svake nedjelje na Mojportal.hr.
Poznato je oko četrdesetak sorti leće koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. Kod nas se najčešće kuha smeđa leća, a mogu se naći i zelena, narančasta i crna. Ova okrepljujuća povrtna juha je iznimno hranjiva, budući da se leća naziva i zamjenskim mesom jer sadrži puno proteina, ugljikohidrata, vlakna, a siromašna je mastima.
Snižava razinu glukoze i kolesterola u krvi, pospješuju probavu, a zbog B-vitamina u leći i mrkvi povoljno utječu na živčani sustav i cijeli organizam, dok će vas ugljikohidrati iz leća i krumpira satima držati sitima.
Sastojci za 4 osobe
2 šalice narančaste leće prethodno namočene - 1 h
3 veće mrkve
2 srednje velika krumpira
1 glavica crvenog luka
1 žlica kokosovog ulja ili maslinovog ulja
razni začini prema želji ( bosiljak, peršin, timijan ), malo himalajske soli, kajenskog papra, curry
praha
2 žlice vrhnja ( kokosovog ili po želji )
1 žlica suncokretovih sjemenki
1 žlica bućinog ulja
Postupak
U posudi na kokosovom ulju bez mirisa ili maslinovom ulju kratko prepržite glavicu crvenog luka i dodajte suhih začina po želji. Dodajte 1litru vode u posudu, stavite sitno nasjeckane oguljene krumpire, sol, curry, papar, začine te kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte sitno nasjeckajte mrkvu (da se prije skuha) i leću te kuhajte na laganoj vatri još nekih desetak minuta.
Nakon kuhanja pustite malo da se juha ohladi te ju smiksajte u blenderu ili usitnite štapnim mikserom do željene gustoće. Toplu juhu prelijte u tanjur te dodajte suncokretove sjemenke, malo kokosovog vrhnja i bućinog ulja po želji.
p.s. za bolji doživljaj okusa, sitno naribajte malo sirove mrkve povrh gotove juhe