Neuništivi ugostitelj Miki iz Lipika: "Preživjeli smo korona krizu i vraćamo se, a bili smo na dnu..."
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Proteklih godinu i pol dana je vrlo teško i izrazito stresno razdoblje koje, nažalost još uvijek traje. Praktički nema segmenta života koje nije pretrpjelo temeljite promjene, a gospodarstvo i ekonomija zbrajaju ogromne štete. Većina privatnika pred sobom su imali jedan jednostavan cilj; poslovno preživjeti, odnosno održati glavu iznad vode. Među onima koji su, usprkos mnogobrojnim problemima u tome uspjeli je Aleksandar Šubert, 39-godišnji majstor kuhar iz Dobrovca pokraj Lipika, vlasnik obrta Vrata Slavonije.
Slikovito se može reći da je Šubert, među lokalnim stanovništvom poznatiji kao Miki, preživio pravi poslovni roller coaster, od uspona prema vrhu, do poslovnog slobodnog pada pa ponovnog uspinjanja i oporavka koji će trajati duže vrijeme.
Restoran u Lipiku – dječačka želja
Njegovoj poslovnoj priči koja je započela 2017. godine prethodilo je skoro 20 godina rada u brojnim eminentnim restoranima na raznim lokacijama u Hrvatskoj. Iako je dobivao i primamljive poslovne ponude iz inozemstva, u Mikiju je prevagnula davna, dječačka želja da ima restoran u Lipiku. Tu je želju i realizirao u veljači 2017. kada je temeljem ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja, u prvom Domu hrvatskih veterana otvoren restoran Vrata Slavonije. Vlastitim ulaganjem renovirao je restoran Ergela koji se nalazi u kompleksu lipičke ergele, a koji je svečano otvoren u rujnu 2019. Poslovni planovi i dalje su bili veliki.
- Mogu reći da smo prije korone imali vrlo stabilno poslovanje, posao je bio jako dobro uhodan i bilo ga je sve više. S početnog jednog zaposlenog, došli smo do 12 zaposlenih ljudi i bila je to odlična ekipa koja je vrhunski radila svoj posao - započinje priču Miki.
- Da imate zlatnu ideju, bez kvalitetnih ljudi i kvalitetne realizacije to je tek jedna ideja. Svakako se moram zahvaliti svima koji su bili dio našeg tima, kao i vanjskim suradnicima koje smo uključivali. Bez njih bi to ostale samo ideje, bili su važan dio tima svi do jednoga. Osmišljavali smo i organizirali smo svoja događanja kao što je Slavonsko sijelo koje je bilo vrlo dobro posjećivano i prihvaćeno od ljudi. Time smo pokušali podići slavonske običaje u našem kraju koji su od rata dosta zapušteni te mlade podsjetiti da smo dio Slavonije. To bi trebali staviti u nasljeđe svaki od nas jer što je čovjek bez običaja? Ideja imena obrta Vrata Slavonije došla je iz jednog obiteljskog druženja gdje smo shvatili da je Lipik zadnji slavonski grad prema Moslavini. Pokrenuli smo i Obiteljski dan neposredno prije Uskrsa s ciljem da na jednom mjestu okupimo cijele obitelji uoči blagdana, djeci ponudimo mnoštvo igara i zabave, a odraslima odličnu hranu po pristupačnim cijenama - objašnjava Miki pa ubrzo nastavlja.
Korona urušila promet
- Vodili smo se idejom da napravimo svoj događaj koji će biti u drugom dijelu godine da bude prepoznatljiv i originalan, u sklopu Ergele Lipik te da uz dolazak na naš događaj, ljudi posjete i ergelu. Organizirali smo i svadbene svečanosti, isprofilirali se naširoko kao vrlo atraktivan prostor za tu svečanost i imali rezervacije skoro godinu dana unaprijed i stekli povjerenje ljudi ne samo lokalnog nego i šireg područja Daruvara, Garešnice, Kutine, Novske... Radili smo i manje obiteljske svečanosti, karmine, odrađivali cateringe ne samo na području Pakraca i Lipka, nego i u Novskoj i Kutini. Imali smo i vrlo ambiciozne razvojne planove i bili smo pred realizacijom još jednog velikog poslovnog zahvata - priča nam Miki o obećavajućem početku.
A onda nas je žestoko pogodila korona kriza pa smo u jako kratkom vremenu pali na samo 10 posto prometa koji smo imali prije korone. To je bio veliki šok. Dom hrvatskih veterana je zatvoren 20. ožujka 2020., s njime i naš restoran, a to nam je zadalo najjači udarac jer nam je upravo restoran u DHV donosio između 60 i 70 posto ukupnog posla.
Otkazana su i sva događanja, okupljanja i mi smo praktički ostali samo na gablecima koje smo radili za dvije veće tvrtke, Studenac i Poljoprivredu i nekoliko manjih lokalnih. Zahvaljujući njima smo i preživjeli ovu ogromnu krizu - objašnjava Šubert koji ima impresivnu listu specijaliziranih, završenih škola i tečajeva. Majstor je hladne kuhinje, u rangu hotela s 4 i 5 zvjezdica, specijalizirao je i usavršio catering i švedski stol, završeni je nutricionist, a ima i licencu predavača u ugostiteljskim školama. Položio je i Majstorski ispit pri Obrtničkoj komori za licence za praksu i stručno usavršavanje te je u komisiji pri obrtničkoj komori za majstorske ispite, a isto tako već dugo godina član je Hrvatskog kuharskog saveza.
Suradnja s braniteljskim OPG-ima
Šubert je kroz ideju Ministarstva hrvatskih branitelja kroz godine poslovanja razvio cijelu mrežu lokalnih braniteljskih, ali i ostalih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa je tako oko 70 posto namirnica nabavljao upravo od lokalnih OPG-a. Sam kaže da je to bilo u skladu s njegovim ciljevima i ambicijama – da korisnicima ponudi kvalitetnu, domaću i prirodno uzgojenu hranu.
- Prije korone smo surađivali s više od 35 OPG-a, onda je ta brojka drastično pala i u vrijeme korone je puno ljudi nažalost zatvorilo svoje OPG-ove. Primjerice ranije sam imao pet dobavljača krumpira, a ove godine ni jednog. Zatvorena je mesnica u Novskoj koja je otkupljivala svinjetinu i junetinu od puno OPG-a na onoj strani što nam čini veliki problem. Ali i taj segment oživljava, polako se vraćamo i došli smo do brojke od oko 25 OPG-a, s našeg, ali i s područja Sirača, Daruvara, Kutine, Novske s kojima i dalje poslujemo.
Jako smo se posvetili tome jer su to sve odreda ljudi s kojima svakodnevno živimo, a ovo je bio način da kroz plasiranje svojih proizvoda i oni zarade odnosno razviju svoje poslovanje. Posredno je to značilo i razvoj ovog našeg nažalost i dalje prilično nerazvijenog kraja. Jako sam ponosan što su na nedavnom sastanku s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja koji je u srpnju ove godine održan u Lipiku svi nazočni predstavnici OPG-ova jednoglasno izrazili zadovoljstvo tim oblikom poslovanja te potvrdili kako smo s njima radili u godinu i tri mjeseca dok je Dom hrvatskih veterana bio zatvoren, naravno u obimu u kojem je to bilo moguće. Kroz to se vidi da je to stvarno interes institucije Vrata Slavonije, a ne samo jedna dobra priča. Posebno sam ponosan što nikome od dobavljača nismo ostali dužni i da su sve obaveze i u nama najgorem poslovnom periodu uredno servisirane što su potvrdili na sastanku.
Udruživanje s obrtnicima i tvrtkama
I u Ministarstvu branitelja su zadovoljni našom dugogodišnjom suradnjom, korektan odnos i pristup je rezultirao povjerenjem i vjerujem da ćemo ga i dalje nastaviti razvijati“, kaže Miki koji je naširoko poznat po kvalitetnoj i ukusnoj hrani, ali i po obilnim normativima.
Posebno naglašava kako u svemu što radi, uz OPG-ove nastoji uključiti što više lokalnih obrtnika i malih tvrtki.
- Surađivali smo i surađujemo s našom lokalnom Pivovarom Slavonica, s našim vinarem Sašom Ćasićem, na našim događanjima dio ponude bili su sokovi zadruge Voćko, lokalna palačinkarnica, zatim lokalni obrtnik sa zabavnim sadržajima za djecu te štandovi sa slavonskim nošnjama. Dakle, nastojimo se udruživati jer sam svjestan da samo na taj način možemo imati dobru i kvalitetnu ponudu. Zadovoljan sam i što se lokalno ne doživljavamo kao konkurencija, uvažavam ostale kolege ugostitelje s kojima funkcioniram jako dobro. Zato nastojim ne raditi ništa što je njihova primarna djelatnost, ne prodajemo kolače i sladoled zbog slastičarne, nemamo u ponudi a la carte zbog drugog restorana, otvorili smo catering koji nitko do sada nije radio u Lipiku na ovoj razini, imali smo fast food koji smo osmislili da mladi Lipika mogu pojesti hamburger od pola kilograma za 25 kuna.
Napravili smo prvu cocktail kartu u Lipiku poslije rata iz istog razloga po vrlo povoljnim cijenama. I dalje tražimo nove ideje, želimo biti originalni te prepoznatljivi po svojim idejama u čemu uspijevamo već petu godinu.
Najteži dan u životu
Razgovor nas je vratio na početak korona krize pa se Miki prisjetio, kako sam kaže, jednog od najgorih dana u životu.
- Dan kada sam morao dati otkaz desetoro mojih zaposlenika mi je bio jedan od najtežih dana u životu. Bez obzira na to što smo pali na samo 10 posto poslovanja, zadržao sam ljude na redovnim plaćama jer sam znao njihove okolnosti, da su u kreditima, da imaju drugih obaveza. Sve što smo izgradili u poslu, izgradili smo zajedno i bili smo stvarno top ekipa koja je radila vrhunski! No to je bilo jednostavno neodrživo i 9. srpnja sam im morao dati otkaze. Noć prije nisam mogao spavati, taj dan samo imamo grč u želucu kakav nisam imao nikada prije u životu. Ne mogu opisati koliko je tu bilo emocija, suza, tuge... - pojašnjava Miki koji je, uz suprugu Adrijanu, ostao jedini zaposleni u obrtu.
Radio je Šubert sa svojom ekipom i na brojnim događanjima kao što su Ivanjski krijesovi u Dobrovcu, pekao je roštilj za 350 osoba na utrci u Novska run, a kuhao je i za košarkaše na Lipik 3x3 Challengeru. Upravo na tom događaju osobno sam se uvjerio koliko je Miki cijenjen kao kuhar. Naime, Charles Bronchard, igrač francuske ekipe „Paris“ koji je sa svojim timom proputovao cijeli svijet, prilikom odlaska iz Lipika me zamolio da glavom kuharu (Mikiju) prenesem poruku kako nigdje na svijetu nije jeo ukusniju hranu nego u Lipiku!
Ponovno pokrenuo poslovanje
U 2021. godini poslovanje obrta Vrata Slavonije ipak se pokrenulo, nakon 15 mjeseci ključa u bravi 30. lipnja otvoren je i DHV, samim time i restoran, povećala se potreba za cateringom, počela je organizacija svadbenih i ostalih obiteljskih svečanosti pa je i Mikijev obrt prodisao i ponovno došao do brojke od 12 zaposlenih, među kojima i veći dio iz stare ekipe prije korone. Neki nisu mogli čekati da se Dom hrvatskih veterana otvori, otišli su trbuhom za kruhom. Neki su imali sreću pa su se odmah zaposlili, a mi smo kod posljednjeg zapošljavanja dali prednost mladim ljudima koji nemaju posao te žele ostati u Lipiku.
Šubert procjenjuje da je proteklih godina u kompletan posao, inventar, uređenje i adaptaciju prostora uložio više od milijun i sto tisuća kuna. Da i dalje misli ozbiljno potvrđuju posljednja ulaganja u restoran Ergela gdje je uložio oko 100 tisuća kuna u kompletan inventar i klimatizaciju prostora. S ovim restoranom Miki ima posebne planove.
U Ergeli dnevni gableci
- Kroz dosadašnji rad pokazalo se da Lipiku kronično nedostaje dnevna ponuda gableca jer ovaj grad ima puno zdravih firmi, i velikih i onih manjih, koje dobro posluju i koje imaju velik broj zaposlenih. A ti ljudi nemaju gdje otići na gablec. Prepoznali sam to kao novu priliku da se otvorimo u tom smjeru i zato planiramo u skoroj budućnosti restoran Ergelu i cijeli prostor oko restorana osposobiti za obavljanje te djelatnosti i pružanje te usluge - kaže Šubert i dodaje da je ovaj plan trebao biti realiziran u 2020., ali je sve prolongirala korona.
Naglašava da je jako zahvalan što su njegov radi i trud kroz godine prepoznali u Gradu Lipiku s kojim odlično surađuje, a posebno naglašava odličnu suradnju s Domom hrvatskih veterana i Ministarstvom hrvatskih branitelja.
Iz svega navedenog, lako je zaključiti da je Aleksandar Miki Šuber uspio. Uspio je ostvariti dječačku želju, pokrenuti vlastiti posao i podići ga na zavidnu razinu. Potom je uspio opstati usprkos ogromnom udarcu koji je doživjelo njegovo poslovanje. Na kraju je uspio u nastojanju da poslovanje oporavi i postupno ga krene vraćati na najvišu razinu. Ali postoji ona poslovica koja kaže: "U Hrvatskoj će vam oprostiti sve osim uspjeha!"
"Živimo ovaj posao!"
- Moja obitelj i ja ovaj posao ne radimo, mi ga doslovno živimo, od jutra do mraka, već godinama. Kroz ovaj projekt smo uključili puno ljudi i dali im priliku za plasman njihovih proizvoda. Razumijem kako stvari funkcioniraju, i sam sam 17 godina imao OPG i znam da je najteže dobiti tržište za svoj proizvod. Ali smo u tome uspjeli zajednički i zato je ovo jedna jako dobra i pozitivna priča. Zato me žalosti što su se pojavili pojedinci koji iz tko zna kakvih vlastitih pobuda ili interesa pokušavaju opstruirati projekt i ocrniti ovu priču. To je jako žalosno i ti ljudi bi trebali svoju energiju usmjeriti u nešto konstruktivno, u nešto što će pridonijeti razvoju sredine u kojoj žive, a ne pokušati obezvrijediti nešto što je očito dobro i što je izgrađeno na dobrim i čvrstim temeljima. Neka samo naprave mali dio onog što smo mi, to će biti puno za ovu našu malu sredinu. Ali to nas neće poremetiti nego će nam samo dati dodatnu snage da ovu našu zajedničku priču koju smo započeli zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja, nastavimo razvijati i dalje kroz iskren i pošten rad. Jer zahvaljujući tome smo preživjeli sve dosadašnje krize pa ćemo takvim radom preživjeti i ovu - zaključuje na kraju Miki.