Mekane i sočne pirove palačinke zapečene s posnim sirom nestaju s tanjura brzinom svjetlosti
kolumnist
komunalije
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - pirove palačinke zapečene s posnim sirom!!!
Dame i gospodo, uživajte uz kulinarske tajne Martinine i Mateine kuhinje
Palačinke zapečene sa sirom jedna su od najdražih slastica iz našeg djetinjstva, a iako smo recept malo doradile, okus nas i dalje vraća u prošlost. Glavni je prigovor za ove palačinke bio da ih je nekako premalo (jer kad su nam ih bake pekle dok smo bili mali, uvijek bi birale one najveće plehove i slagale ih barem u dva reda), pa slobodno poduplajte dozu kad ih budete pekli.
Za 8-10 palačinki će vam trebati:
▪️1 jaje
▪️10 g eritrita
▪️75 g bijelog pirovog brašna
▪️75 g integralnog pirovog brašna
▪️350 ml mlijeka
▪️malo soli
Izmiksajte jaje i eritrit, dodajte sol, pa naizmjence dodajte malo smjese pirovih brašna i malo mlijeka, tako da ne nastanu grudice. Pecite normalno kao klasične palačinke, na malo kokosovog ulja ako nemate ultra dobru tavu na koju se ništa ne lijepi.
Palačinke punite smjesom od:
▪️300 g posnog sira
▪️100 g meda ili drugog zaslađivača
Punjene palačinke poslažite u pleh, pa ih prelije smjesom od:
▪️100 ml slatkog vrhnja
▪️100 g grčkog jogurta
Palačinke pecite oko 30 minuta na 180°C. Palačinke možete preliti sirupom od voća ili maslacem od orašastih plodova, iako su odlične i bez ikakvih preljeva.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham.