Fotografija: Performeri Zli Daba i mali Matko/Foto: Mario Barać
Galerija
Performeri Zli Daba i mali Matko/Foto: Mario Barać

Krčma "Kod veprove glave" pun pogodak na lipičkim bazenima, uskoro dolazi i u Daruvar?

"Puno smijeha, svi vedri, raspoloženi, neopterećeni. Stari moj ovo je u stvari svima nama bio lijek. Htio bih da krčmu "Kod veprove glave" dovedemo u Daruvar, u dvorište našeg dvorca", kaže Gašo



Večernje druženje veprova i gostiju/Foto: Mario Barać
Večernje druženje veprova i gostiju/Foto: Mario Barać
Nakon 19. listopada 2019. i Sajma slavonski banovac u Pakracu, krčma „Kod veprove glave“ ponovno je oživjela i otvorila svoja vrata ljubiteljima starinskih, gastronomskih delicija i to na bazenima u Lipiku, 26. lipnja. Sudeći po interesu posjetitelja, ali i po činjenici da je podijeljeno svih više od 200 obroka te da je "otišla" sva hrana, može se zaključiti da se ovo 20-mjesečno čekanje itekako isplatilo i da su ljudi jedva čekali ovu atraktivnu povijesno-gastronomsku manifestaciju koju su osmislili i realizirali članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik. 

Čišćenje bikovih jaja!

Prvi su u krčmu već u 6:45 sati došli Ante Jura Duvnjak i Stjepan Stipa Benković, a prvi ranojutarnji posao idealan za buđenje bilo je čišćenje 16 bikovih jaja! Uskoro je stigao i Dalibor Dabo Horvat, a potom su i ostali, Denis Gašo Gašljević, Emir Delić Riba i njegov pomoćnik Danko, Mario Prga Plažanin, Marko i Filip Kozić, Matko Šuperina i njegov istoimeni sin. Riba je rastočio prvi krug vrhunske šljivovice koju se nije smjelo (a ni moglo odbiti).

Gašo i Dabo rade završne finese na krčmi/Foto: Mario Barać
Gašo i Dabo rade završne finese na krčmi/Foto: Mario Barać

U 7:30 već se radilo na veliko jer trebalo je oguliti 20 kilograma krumpira koje je Dabo kasnije pekao ispod peke. Stigao je Dabo kasnije s Matkom mlađim odraditi i performans. Kostimiran u srednjovjekovnog dželata, s velikom sjekirom u ruci u dva navrata je obišao  bazene i u duhovitoj inkvizicijskoj interakciji s kupačima predstavio gastro ponudu krčme „Kod veprove glave“.

Interakcija s kupačima/Foto: Mario Barać
Interakcija s kupačima/Foto: Mario Barać

A da bi gastro ponuda bila kompletna bilo je potrebno očistiti i oveću količinu paprike, krastavaca i luka, rezala se slanina, 2 i pol kile pilećih jetrica za Čarobne zalogajčiće, ali i za 250 porcija Đukinog bijelog, predjela koje je ime dobilo upravo po već spomenutim bikovim mudima koje je poslije čišćenja trebalo prokuhati i narezati. Druga ekipa je na više od 250 ražnjića nadijevala 10 kilograma svinjetine i ostale sastojke za predjelo imena Hajdučkih ćevapa dok je Filip čistio, kuhao i miksao gljive za 35 litara juhe i paralelno kuhao široku tjesteninu. Prethodno je već napravljeno po 10 kilograma kupus i grah salate. Jura je u tanjur za kotlovinu pristavio 14 i pol kilograma veprovine koja je kasnije poslužena kao Pornijeva dildača. Riba i Danko su već uhodan tandem koji je čišćenjem i dinstanjem luka počeo kuhanje oko 50 litara čorbe za koju su Riba i njegova ekipa prethodno vrlo pedantno očistili i na gotovo pravilne geometrijske kvadratiće narezali oko 22 kilograma kvalitetnog mesa mlade divlje svinje. 

Ljuto "do Kukunjevca“

Najzanimljiviji dio kuhanja čorbe bilo je testiranje okusa zbog začinjavanja i određivanja ljutine pri čemu je mjerna jedinica bila Poljana = jako blago, Lipik = jako ljuto pa se u ljutini nije išlo dalje od sredine Kukunjevca. Tko nije kuhao ili pekao, vodio je računa da suđe na vrijeme bude oprano, ali je dojam da je za nijansu teže nego ostalima bilo Denisu Gaši Gašljeviću koji je na rašljama pekao ukupno sedam šarana teških između dvije i tri i pol kile. Gašo je radio pri najvećoj vanjskoj temperaturi, tolikoj da je morao raditi u dugim rukavima. 

Gašo se pržio zajedno sa šaranima/Foto: Mario Barać
Gašo se pržio zajedno sa šaranima/Foto: Mario Barać

- Ispostavilo se da sam trebao raditi i u dugim hlačama jer su mi od vatre i od sunca izgorjeli listovi na nogama. Ali nije to ništa neobično ni strašno, kao što se kuhar ponekad poreže, tako i mi koji ovako pečemo ribu, ponekad izgorimo - kaže Gašo koji se na vatri pržio više od 4 i pol sata jer je šarane pekao u dvije ture. Inače, šarane je počeo peći još kao dijete u Kaniškoj Ivi u kojoj je odrastao, a zamolio sam ga da mi otkrije tajnu dobro pečenog šarana na rašljama.

- Teško je to jednostavno reći jer tu ima puno detalja. Jako je važno dobro odrediti udaljenost ribe od vatre, a ostale tajne ipak ne mogu otkriti - uz zagonetni smiješak kaže Gašo i dodaje:

- Svakako napiši da je meni ovaj događaj bio baš super. Osjetila se baš pozitivna vibra, ali ključ svega je dobra ekipa. Kad je dobro društvo, ništa nije teško bez obzira koliko oduzima vremena i truda - zaključuje Gašo.

Krčma u 6:40 sati ujutro.../Foto: Mario Barać
Krčma u 6:40 sati ujutro.../Foto: Mario Barać

Kako je rasla vanjska, s njome je rasla i radna temperatura, posebno nakon podneva kada je krenulo finiširanje svih jela koja su bila poslužena u ovom gastronomskom ručku. 

Pornijeva dildača

Osim što su sva jela od reda bila vrlo ukusna, pojedina su imala i zanimljiva, neobična i originalna imena. Najviše zabune kod posjetitelja unijela je Čorba od Ribe. Naime gotovo svi su mislili da se radi o fiš paprikašu, ali je riječ Riba, namjerno napisana velikom slovo, u ovom jelu označava kuhara, a ne glavni sastojak. 

Posebna priča je Pornijeva dildača. Ovo jelo je nazvano po Korniju (Korni = Porni), jednom od "veprova" koji se zbog radnog vremena u subotu u krčmu uključio kasnije. Drugi dio imena ovog jela je samo jedna od uobičajenih riječi njegovog svakodnevnog, „slobodnog“ govora. I da, ima veze s vašom prvom asocijacijom. 

Jura i Porni/Foto: Mario Barać
Jura i Porni/Foto: Mario Barać

Oko 13 sati je pečenje i kuhanje svih jela ušlo u završnu fazu, a prve kolače donijela je Martina Gašljević koja je s Tatjanom Benković, Mirelom Ivezić i Ivanom Grgić zaslužna za buhtlice od šljivovog pekmeza, medenu Katu, Žarbo pitu te rolade od oraha ili maka.

Najnestrpljiviji posjetitelji su se već od podneva raspitivali kada mogu naručiti svoj ručak, a nakon što je Jura oko 13:50 svakome od "veprova" odredio zadatke, u 14 sati je počela podjela ručka za brojne posjetitelje koji su strpljivo čekali u sve dužem redu. 

Ispred krčme se stvorio dugačak red/Foto: Mario Barać
Ispred krčme se stvorio dugačak red/Foto: Mario Barać

Iako je u krčmi "Kod veprove glave" nekoliko kuhara, glavni koordinator bio je Ante Jura Duvnjak, inače profesionalni kuhar koji radi u Toplicama Lipik. Za subotnju manifestaciju kaže da je bilo naporno, ali i da se isplatilo. 

- Bilo je baš žestoko i zahtjevno jer je trebalo iskoordinirati pet različitih menija, napraviti pripremu za kuhanje i pečenje, onda sve to i pripremiti na licu mjesta i još tempirati da podjela krene u 14 sati. Uspjeli smo sve ispoštovati, najveća gužva bila je od 14 do 15 sati, drago mi je da smo podijelili doslovno sve, a posljednja porcija otišla je oko 19:30. Reakcije ljudi su stvarno bile super, dolazili su i čestitali, raspitivali se o jelima. Zanimljivo, ne toliko za recepte ili sastojke nego su ih više zanimala imena jela hahaha! 

Riječi pohvale

- Uglavnom, ta povratna reakcija ljudi je nešto posebno i čovjeku godi čuti riječi pohvale. Svi smo mi u ovoj priči volonteri, ljudi koji se i inače družimo i taj dan praktički nismo stali od 6:45 do 19:30. Sav taj uloženi trud, vrijeme i znanje imaju smisla kada se dobije takva povratna reakcija ljudi, ali i kada se nastavimo družiti do dugo u noć kako je to bilo u subotu, odnosno već u nedjelju - kaže Jura i dodaje kako se nada da "veprovi" neće opet morati predugo čekati za neku novu sličnu gastronomsko-povijesnu manifestaciju.

Riba/Foto: Mario Barać
Riba/Foto: Mario Barać

Reći da je Emir Delić Riba u lipičkom i pakračkom kraju prava živuća legenda, u svakom smislu, nije nikakvo pretjerivanje. Ovaj osebujni 56-godišnjak je veliki gurman, često kuha za brojne prijatelje, a u subotu je po prvi puta aktivno sudjelovao kao dio priče "Kod veprove glave". Pojasnio je i kako je došlo do te suradnje. 

- Jedan od kuhara iz te ekipe (Krešimir Keka Savi) je nedavno završio na operaciji i dečkima je falilo kuhara. Nazvao me Dabo i rekao o čemu se radi i odmah sam pristao jer se s njim i ostalim dečkima iz te ekipe i inače povremeno družim. Ali ono što sam vidio te subote me fasciniralo. 

Ekstra iskustvo

- Kako su ti dečki organizirani i vrijedni, pa cijeli dan se radilo bez i jedne tenzije, bez i jedne povišene riječi, atmosfera fenomenalan, puno smijeha i zezanja. Žestoko rade, a opet u isto vrijeme opušteni i raspoloženi. Ovo je za mene bilo ekstra iskustvo, a pričao sam ovih dana i s ostalim ljudima na kavi. Svi od reda hvale tu inicijativu i većina ne može vjerovati da su za 20 kuna dobili piće i takav ručak, toliko ukusne hrane. "Veprovima" skidam kapu, bilo mi je drago biti dio te ekipe i uvijek ću im biti na raspolaganju za ovakve akcije. U ova luda vremena svima nam trebam više ovakvog druženja, opuštanja i zabavljanja - nije štetio komplimente Riba. 

Komplimente nije štedio ni Tomislav Gašo Gašpar koji je u popodnevnim satima, samo zbog "Veprove glave" u Lipik na bazene potegnuo iz Daruvara.

S desna na lijevo: daruvarski Gašo i veprovi Casar, Dabo i Korni/Foto: Mario Barać
S desna na lijevo: daruvarski Gašo i veprovi Casar, Dabo i Korni/Foto: Mario Barać

- Šta da ti kažem, ovo je spektakl! Nevjerojatno je koliko je u sve ovo uloženo ljubavi, truda, rada, vremena. Ne samo u kuhanje i hranu koja je super ukusna, nego u cijelu ovu priču, u izgradnju krčme, u ostale, popratne sadržaje. Ne mogu ti ja sad riječima opisati kako sam se ja tamo opustio i nauživao. 

Spektakl u dvorcu?

- I ono što je najvažnije toliko puno smijeha u druženju kasnije, svi vedri, raspoloženi, neopterećeni. Stari moj ovo je u stvari svima nama bio lijek. Moram ti priznati da mi je sve ovo zagolicalo maštu da pokušamo krčmu "Kod veprove glave" uskoro dovesti u Daruvar, u dvorište našeg dvorca. To bi bio spetakl - rekao je Gašo. A prema posljednjim informacijama koje smo dobili, krčma bi vrlo skoro trebala gostovati i u Daruvaru.

Bilo je ovo šesto izdanje Krčme "Kod veprove glave" koja se do sada predstavljala na Sajmu slavonski banovac u Pakracu, na Sajmu cvijeća u Lipiku te na nekoliko privatnih gostovanja i inicijativa. Ideja o izgradnji krčme rođena je 2018. godine. Cijeli koncept zamišljen je kao spoj povijesti i starinskih recepata te gastronomije, a posebnost je svakako sam objekt kojeg su u cijelosti izgradili članovi Društva i prijatelji volonterskim radom. 

Zli Daba pokazao je i komadić dobrog srca te nahranio kupaće/Foto: Mario Barać
Zli Daba pokazao je i komadić dobrog srca te nahranio kupaće/Foto: Mario Barać

Gostovanje Krčme na Bazenima Lipik rezultat je inicijative Grada Lipika i gradonačelnika Vinka Kasane s ciljem da ova manifestacija upotpuni i obogati turističku ponudu u Lipiku i na samim bazenima. 

U njenoj realizaciji članovima Povijesnog društva Pakrac-Lipik su, uz Grad Lipik pomogli Lovačko društvo „Psunj“ Pakrac i Lovišta Cervus d.o.o. privatnog vlasnika Damira Beline, te Radenska, Detas d.o.o. i C.B. Mali Caffe i Dvojka.

Stipa - glavni koordinator

Stjepan Benković, učitelj povijesti u Osnovnoj školi Lipik i predsjednik Društva, jedan je od inicijatora osnivanja, pokretanja i izgradnje krčme. I u ovoj bazenskoj akciji bio je glavni organizator i koordinator svih akcija, od seljenja objekta, do transporta stolova, opreme i suđa, uređenja okoliša, pa sve do nabavke mesa i ostalih namirnica. I malo je reći da se potrošio. Zato ne čudi da mu je mobitel bio isključen kada sam ga u ponedjeljak nazvao da uzmem izjavu i čujem njegove dojmove. 

Večernje druženje veprova i gostiju/Foto: Mario Barać
Večernje druženje veprova i gostiju/Foto: Mario Barać

Vidjeli smo se kod Krčme u nedjelju oko 11 sati, na spremanju i tad mi je, vidno umoran, kratko rekao:

- Dobro je sve bilo, super, dobro je prošlo, ljudi su bili zadovoljni i darežljivi... Al jedva čekam odmoriti... 

Zasluženo, jer Stipa je bio taj koji je svaki dan priprema morao biti na raspolaganju i praktički o svemu voditi računa.

Poznavajući ga, znam da, usprkos fizičkom umoru i energetskoj ispražnjenosti, i on, a siguran sam i svi "veprovi", jedva čekaju neku novu povijesno-gastronomsku akciju. Ne dao Bog dugo čekanja!

Veprovi su primali i donacije/Foto: Mario Barać
Veprovi su primali i donacije/Foto: Mario Barać

Stipa i Jura (s kapom)/Foto: Mario Barać
Stipa i Jura (s kapom)/Foto: Mario Barać

Posla je bilo preko glave/Foto: Mario Barać
Posla je bilo preko glave/Foto: Mario Barać

Prvi posao - čišćenje bikovih jaja/Foto: Mario Barać
Prvi posao - čišćenje bikovih jaja/Foto: Mario Barać

Prga (u sredini) kreće s guljenjem 20 kilograma krumpira/Foto: Mario Barać
Prga (u sredini) kreće s guljenjem 20 kilograma krumpira/Foto: Mario Barać

Okoliš krčme/Foto: Mario Barać
Okoliš krčme/Foto: Mario Barać

Matko, goli kuhar/Foto: Mario Barać
Matko, goli kuhar/Foto: Mario Barać

Šaran na rašljama/Foto: Mario Barać
Šaran na rašljama/Foto: Mario Barać

Krumpir ispod peke/Foto: Mario Barać
Krumpir ispod peke/Foto: Mario Barać

Hajdučki ćevap/Foto: Mario Barać
Hajdučki ćevap/Foto: Mario Barać

Buhtlice/Foto: Mario Barać
Buhtlice/Foto: Mario Barać

Interakcija s kupačima/Foto: Mario Barać
Interakcija s kupačima/Foto: Mario Barać

Gužva u 14 sati, s lijeva na desno: Filip, Jura i Marko Foto: Mario Barać
Gužva u 14 sati, s lijeva na desno: Filip, Jura i Marko Foto: Mario Barać

Gašo i Dabo rade završne finese na krčmi/Foto: Mario Barać
Gašo i Dabo rade završne finese na krčmi/Foto: Mario Barać

Čarobni zalogajčić i Dukino bijelo/Foto: Mario Barać
Čarobni zalogajčić i Dukino bijelo/Foto: Mario Barać