Fotografija: denis vlahovac
Galerija
denis vlahovac

Koktel s crnim vinom i votkom toliko je pun okusa da je nestvarno ukusan

Za ovaj koktel sve što vam treba je votka, limun, šećer i malo crvenog vina. I morat ćete se malo poigrati na štednjaku



Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Pripremanje koktela za Denisa je životna filozofija/Foto: Privatni album
Pripremanje koktela za Denisa je životna filozofija/Foto: Privatni album

Danas spajamo nespojivo i bacamo se u vinske vode. Koktel s votkom i crvenim vinom. Ovaj koktel naizgled djeluje jako jednostavno, a toliko je pun okusa da je nestvarno ukusan. Za ovaj koktel sve što će vam trebati je votka, limun, šećer i malo crvenog vina. I malo će se trebati poigrati na štednjaku.

Znamo li svi što je votka?

Jako alkoholno piće bez okusa, mirisa i boje koje se prvenstveno radi od destilacije krumpira ili žitarica. Proces destilacije proizvodi gotovo čisti etanol kojem se dodaje voda da bi bio pitak. Porijekom iz Rusije. Ovisno o tome od čega se proizvodi votka, okus svake votke može biti lagano drukčiji.

Votka je dosta zeznuto piće ako je ne znate piti/Foto: Unsplash
Votka je dosta zeznuto piće ako je ne znate piti/Foto: Unsplash

Iako u početku proizvedena uglavnom od krumpira, u današnje doba većinom se proizvodi od žitarica dok su votke od krumpira uglavnom skuplje. Jako su popularne votke s okusima gdje se votkama dodaju okusi poput limete, jagode, vanilije i mnogih drugih. Jako popularno kao piće za infuziju s voćem i začinima kako bi se dobili likeri ili bittersi.

U zapadnim zemljama je jako popularno piće votka i mineralna voda (vodka soda) s kriškom limete zbog svoje niske kalorične vrijednosti. Sad kad smo apsolvirali s čime radimo današnji koktel bacimo se na posao!

Sastojci (za jednu osobu):

50ml votke

25ml šećernog sirupa

25ml soka od limuna

20ml vinske redukcije

Recept za šećerni sirup:

U lončić stavite 50ml vode i 50g šećera te uz miješanje pustite da zavrije dok se sav šećer ne otopi.

Pustite da se ohladi nakon toga.

Recept za redukciju vina:

U lončić stavite 30ml crnog vina i pustite da zavrije i ostavite tako par minuta dok malo ne ishlapi voda iz vina i time dobijete punoću i koncentraciju okusa. Pustite da se ohladi nakon toga.

Priprema:

1. Sve sastojke ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)

2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3. Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4. Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito za čaj, a ukoliko vam led ne smeta izlijte piće iz posude u čašu kakvo je i dodajte slamku

5. Dobiti ćete piće nevjerojatno ružičaste boje koje možete ukrasiti s malo kore od limuna koju malo stisnite kako bi pustila svoja esencijalna ulja

Nadam se da će vam se ovo piće svidjeti kao što se meni sviđa!

Živjeli!

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: 

www.cocktailempire.hr

Instagram

Facebook 

Denis Vlahovac suradnik je našeg portala i svakog će vam vikenda otkriti kako priprema neki od svojih koktela