Koktel od soka i sirupa od šipka s medom, limunom i votkom
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Danis Vlahovac je suradnik našeg portala koji će vam svakog vikenda u večernjim satima otkriti kako priprema neki od svojih koktela.
Sok od nara (šipka) slabo se koristi u svakodnevnom životu iako je nevjerojatno zdrav i fin. Budući da se kod nas polako počela povećavati industrijska proizvodnja tog soka, sve će se lakše moći napraviti i koktel s tim sokom. Sirup od nara zove se grenadine i jako je popularan u koktel industriji zbog svojeg trpko slatkog okusa. Iako današnja industrija u takozvani grenadine sirup dodaje različito bobičasto voće, taj sirup je najbolji kada je samo od nara.
U današnjem koktelu spariti ću taj sok od nara sa sirupom od nara te medom i kao alkohol ću koristiti votku koja je kao što znate neutralna po okusu i mirisu. Možete koristiti i džin ukoliko ga više volite od votke. Ovaj koktel nije teško napraviti jer ako vam se ne da raditi grenadine možete ga potpuno izbaciti i zamijeniti medom. Za sok od nara najbolje je koristiti sokovnik, a ukoliko ga nemate možete staviti bobice nara u sito i iznad čaše gnječiti žlicom kako biste izvukli sok. Ukoliko želite malo mjehurića u koktelu možete dodati mineralne vode.
Sastojci (za jednu osobu):
50ml votke ili džina
50ml soka od nara
20ml soka od limuna
10ml meda
15ml sirupa od nara (grenadine)
Dopuniti mineralnom vodom po želji
Recept za jednostavni sirup od nara:
Jednaki omjer soka i šećera pomiješati u čaši dok se šećer ne otopi. Primjerice 50 ml soka i 50 g šećera. Možete dodati med umjesto šećera, ali znajte da se med puno teže topi.
Priprema:
Sve sastojke osim mineralne vode dodajte u čašu
Dodajte 10 kocki leda u čašu
Miješajte žlicom 20-ak sekundi pokretima u krug, sve dok se med ne otopi
Ukoliko želite mjehuriće dopunite do vrha mineralnom vodom
Dobiti ćete koktel intenzivne boje i osvježavajućeg okusa koji možete ukrasiti kriškom limuna i slamkom
Ovak koktel je idealan za neki sunčaniji dan ili kada želite koju kap zdravlja od šipka.
Uživajte!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: