Jednostavne, mekane i ukusne pirove kiflice s posnim sirom
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - Pirove kiflice sa sirom!
Ne znamo osobu koja ne voli domaće kiflice, a ako tražite ideju kako da klasične učinite zanimljivijima (i zdravijima), napunite ih posnim sirom, a bijelo pšenično brašno zamijenite pirovim!
Trebat će vam:
▪ 500 g bijelog pirovog brašna
▪️ 1 vrećica suhog kvasca
▪️ 10 g soli
▪️ 1 žličica šećera
▪️ 3 dl toplog mlijeka po izboru
▪️ 0,5 dl (kokosovog ili drugog) ulja ili otopljenog maslaca
▪️ oko 300 g posnog sira
▪️ 1 jaje za premazivanje
Pomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte mlijeko i ulje. Zamijesite kuhačom, a zatim i rukama te ostavite da odstoji dok se ne digne (30-45 minuta). Premijesite te podijelite na četiri dijela.
Svaki izvaljajte u obliku pravokutnika, premažite posnim sirom te zarolajte u štrucu.
Najbolje je da tanjurom režete štrucu na trokutiće i slažete ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Isto ponovite i s ostatkom tijesta.
Prije pečenja premažite umućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji.
Pecite na 180 °C oko 15 minuta, tj. dok kiflice ne postanu blago rumene. Kad se ispeku, prebacite u zdjelu i prekrijte krpom da kiflice ostanu mekane.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Facebook i Instagram profilu @kao kuham.