Isprobajte poširane kruške u vinu, savršeni jesensko zimski recept za ultimativan užitak
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Pakračanka Leonarda Pejša posvetila je vrijeme pauze od studija fizioterapije u Pakracu i vrijeme koje je imalo zbog prisilno zatvorenog kafića Maniva u kojem radi, svojoj najvećoj ljubavi – gastronomiji.
Pronašla se u "slanome" i u pečenju kruha, radi i slastice, ali to joj predstavlja veliki stres i napor. Ono što joj nije stres i napor je kuhanje i općenito, igranje s jelima, osmišljavanje nekih novih varijanti i kombinacija. Obožava kuhanje, obožava vrijeme provoditi u kuhinji. Nekad joj se dogodi da se potpuno izgubi i da satima bude u kuhinji, a da nije ni svjesna koliko je vremena prošlo, a prijateljice je zezaju da će cijeli stan pretvoriti u kuhinju. Obožava talijansku kuhinju, a odmah nakon nje Azijsku, točnije bliskoistočnu.
Prve kuharske korake i tajne otkrila joj je mama Anita, a veliku podršku ima i u tati Damiru i mlađem bratu Antoniju, inače profesionalnom fotografu. Najveći gastro kompliment joj je udijelila njena bivša susjeda Zrna Garača koja joj je jednom prilikom rekla da je za ručak jela samo njen kruh.
Leonarda je suradnica našeg portala koja će vam povremeno otkrivati kulinarske specijalitete iz svoje kuhinje.
Specijalitet koji nam je danas napravila su - poširane kruške u vinu!
Ovo je savršen jesensko zimski recept kojeg preporučujemo da probate i poslužite uz sladoled od vanilije.
Sastojci:
kruške
400 ml crnog vina
400 ml vode
1 žličica cimeta
par komadića zvjezdastog anisa
1 žličica arome vanilije ili 1 štapić vanilije (sjemenke ubacite u vino, ali ubacite i koru neka se kuha sve zajedno)
korica jedne naranče
2 žlice meda (može se zamijeniti sa šećerom)
Priprema:
Kruške oguliti i nožićem izdubiti dno. Peteljku ostavite da bude dekorativnije. Sve ostale sastojke ubaciti zajedno u lonac (ne veliki, tako da vam kruške budu potoljene ili poduplajte količinu sastojaka) i pustiti da proključa. Nakon toga ubaciti kruške i pustiti ih neka se poširaju 20-ak min, ako je potrebno okretati ih za vrijeme kuhanja tako da vam sve strane budu kuhane (vidljivo će "popiti" vino i pocrvenjet će).
Izvaditi kruške, a vino pustiti da se reducira. Dodati malo gustina i kada se zgusne, maknuti s vatre.
Dovoljno je poslužiti jedno polovicu kruške, sa sladoledom i umakom od vina.