Evo kako napraviti Negroni, jedan od najboljih koktela na svijetu
Negroni je koktel koji se sastoji od jednakog omjera gina, crvenog vermoutha i camparija, a kao dekoracija se stavlja kriška naranče koja daje dozu citrusa i sjajno se slaže s ostalim sastojcima
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Ovaj tjedan bio je negroni week odnosno tjedan negronija. Negroni je jedan od najpoznatijih koktela na svijetu, a njegova priča o nastanku je vrlo zanimljiva. 1860.-ih godina u Milanu nastaje jedan drugi koktel koji je imao sastojke iz te regije, a sastojao se od gorkog aperitiva Campari (amaro s dominantnom notom naranče) i crvenog vermoutha (karakterističan za sjevernu Italiju). Taj koktel se zvao Milano – Torino. Iz očitih razloga.
Jedna modifikacija
Taj koktel je bio izrazito popularan s Amerikancima koji su se zatekli u regiji no oni su ga pili s jednom modifikacijom. Dodavali su gaziranu mineralnu vodu u njega. Tako je nastao Americano, jedan od službenih koktela Međunarodnog udruženja barmena (IBA).
Pedesetak godine kasnije, 1919. godine, Americano je bio jedan od najpopularnijih koktela kojeg su voljeli ljudi diljem svijeta. Te godine u Firenci grof Camillo Negroni htio je naručiti Americano u baru koji je često posjećivao Caffe Casoni. Rekao je barmenu kako želi da ga poboljša. Piće koje je dobio bila je varijanta Americana u kojem je mineralna voda zamijenjena ginom. Tako je nastao Negroni.
Genij miksologije
Piće je postalo apsolutni hit i ljudi su sa svih strana hrlili u Caffe Casoni, a barmen koji je smiksao prvi Negroni Forsco Scarselli se učvrstio na tronu kao genije miksologije. To je potaknulo grofa Negronija da osnuje destileriju Antico Negroni i s obzirom na popularnost koktela Negroni nije ni čudo da je destilerija i dalje aktivna.
Dakle kao što smo već utvrdili Negroni je koktel koji se sastoji od jednakog omjera gina, crvenog vermoutha i camparija te kao dekoracija se stavlja kriška naranče koja daje dozu citrusa i sjajno se slaže sa sastojcima u ovom koktelu. Ovaj koktel se ne šejka već se miješa žlicom kako se ne bi previše razvodnio.
Silikonski otisak
Danas postoje mnoge varijante ovog pića, ali barem jedan od ova 3 sastojka je uvijek u njemu. Meni jedna od omiljenih varijanti negronija je Boulevardier u kojem viski zamjenjuje gin, a najbolji negroni koji sam napravio je Inception Negroni. Njega sam napravio na način da sam pomoću silikonskog otiska zamrznuo ledenu kuglu i dok nije bila potpuno smrznuta velikom iglom izvukao vodu. Tako sam dobio ledenu kuglu u koju sam ulio Negroni, na rupu ukapao vode te vratio nazad u zamrzivač.
Nakon par sati sam napravio bijeli negroni od prozirnih sastojaka i umjesto velike kocke leda stavio ledenu kuglu s negronijem unutra. Kako se kugla otapala tako je i koktel mijenjao okus i boju. Totalno jedinstven koktel.
"Tata" tekile
Jedna od boljih varijanti Negronija je također Mezcal Negroni u kojem se gin zamijeni mezcalom. Mezcal je „tata“ tekile odnosno radi se od različitih vrsta agave i dosta često ima note dima te ga to razlikuje od tekile.
U ovom receptu ćemo napraviti varijantu Negronija gdje ćemo koristiti Sloe Gin. Sloe gin je vrsta likera od gina koji se pravi od sloe bobica. To su bobice koje su u srodstvu sa šljivama i taj gin je ružičaste boje i dosta slađi od klasičnog london dry gina. Ukoliko vam se igra kod kuće možete u običan gin dodati bobičasto voće poput višanja pa tako dobiti neku svoju varijantu sloe gina.
Sastojci (za jednu osobu):
20ml gin
20ml sloe gin
20ml Campari
20ml slatki crveni vermouth (Martini)
Priprema:
1. Sve sastojke ulijte u veliku čašu (poput pivske krigle)
2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu
3. Promiješajte žlicom kružnim pokretima da se svi sastojci izmiješaju i to radite 45 sekundi
4. Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito, a ukoliko vam led ne smeta izlijte piće iz posude u čašu kakvo je
5. Dobiti ćete piće primamljive bordo boje koje možete ukrasiti korom naranče ili višnje
Ovo može biti piće za svaki dan, ali više paše na malo toplije dane. Uživajte!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na:
https://www.cocktailempire.hr/
https://www.instagram.com/cocktail.empire/?hl=en
https://www.facebook.com/cocktailempireDV/