Chef Toplica Lipik Alen Tutić: "Za Božić treba biti svega, evo moja tri favorita!"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, za kraj godine pripremio je, naravno, tri jela prikladna blagdanskom ozračju u kojem trenutno uživamo. Božić i Nova godina uvijek su se simbolički obilježavali i hranom na stolu pa je naš chef ovog puta odlučio pripremiti tri jela s kojima ne možete pogriješiti.
- Malo smo se poigrali pa smo napravili kombinaciju slavonskih i dalmatinskih jela.
Nizak trošak jela
Imamo jelo za post, ali i za Božić. Pazili smo i da cjenovno jela budu pristupačna svima i mislim da smo složili dobru kombinaciju od koje se svi mogu lijepo najesti, a da si ne naprave veliki trošak - počeo je priču o tri blagdanska jela chef Tutić. Tako da bi, što se glavnih jela tiče, ukupan trošak svih namirnica trebao biti oko 40 kuna po osobi.
- Za post predlažemo pečenog oslića s kuhanim krumpirom i pireom od brokule. Jelo nije komplicirano za pripremiti, nije ni skupo, ali s pireom od brokule dobiva jednu posebnu aromu. No, nakon posnog jela slijedi i ono za »dan poslije«, odnosno za sve koji se vole dobro najesti. Riječ je o punjenom svinjskom fileu sa špinatom i umakom s pekmezom od šljiva. Ovdje je riječ o istinskoj deliciji ponajviše zbog miješanja okusa i tim slatkim dodatkom koje jelu daje jednu posebnu čar.
Prepoznatljivi znak adventa
- Za desert smo se odlučili za fritule, ne treba posebno objašnjavati ni zašto. Nije ih komplicirano napraviti, ljudi ih redom vole jesti, a one su također svojevrsni prepoznatljivi znak adventa - kaže Alen Tutić. Naravno, posljednji ovogodišnji tris recepata chefa Toplica Lipik nije mogao proći i bez prigodne čestitke.
- Neka si ljudi daju malo oduška, znate kako se kaže: "Za Božić uvijek mora biti svega". A Toplice Lipik svim čitateljima žele blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu s puno sreće, zdravlja i puno dobre i zdrave hrane - poručio je na kraju chef Tutić.
Pečeni oslić s kuhanim krumpirom i pireom od brokule
Sastojci
Pečeni oslić:
4 oslića bez glave
sol
papar
maslinovo ulje 0,5 dcl
peršinov list
sok od limuna
bijeli luk
Kuhani krumpir
1 kg krumpira
sol
peršin list
Pire od brokule
10 g maslaca
0,5 kg brokule
1 žlica kiselog vrhnja
Sol
Papar
PRIPREMA OSLIĆA:
Oslića očistiti od utrobe, oprati zatim malo posušiti. Kada se oslić posuši posoliti popapriti i posipati sjeckanim peršinom i češnjakom. Pokapati oslića bez glave sokom od jednog limuna i neka odstoji u marinadi barem sat-dva.
Zatim pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
Posudu za pečenje pouljiti maslinovim uljem te ribu izvaditi iz marinade. Zatim ju položiti u posudu za pečenje koja je nauljena. Ribu staviti u pećnicu da se peče 20-30 minuta dok se ne ispeče i ne dobije rumenu boju.
Za vrijeme pečenja zalijevati ribu sa sokom od pečenja. Kada je riba pečena poslužiti ju s prilogom.
Ribu možete peći na roštilju ili na tavi, ovisno o vašim mogućnostima.
PRIPREMA KUHANOG KRUMPIRA:
Posudu napuniti s vodom te ju posoliti i staviti na vatru da prokuha. Krumpir oguliti i dobro očistiti, zatim ga oprati. Kada je voda proključala stavite krumpir kuhati. Nakon 15-tak minuta krumpir bi trebao biti kuhan te ga ocijedite. Prije posluživanja pospite ga listom od peršina i pouljite maslinovim uljem.
PRIPREMA PIREA OD BROKULE:
Posolite vodu te ju stavite na vatru. Kada voda prokuha dodajte brokulu. Kuhajte je nekih 15 minuta ili dok ne bude mekana. Nakon što je brokula kuhana, ocijedite vodu, te brokulu stavite u multipraktik. Dodajte maslac, kiselo vrhnje i sve izradite da dobijete kompaktnu masu.
Po želji dodajte sol i papar te poslužite kao prilog uz jelo.
Vrijeme pripreme: oko 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Kalorija po osobi: 850 kcal
==========================
Punjeni svinjski file sa špinatom i umakom od pekmeza od šljiva
Sastojci
1 svinjski file veći
250 g špinata
1 režanj češnjaka
100 g sira ricotte
90 g parmezana
150 g slanine
sol
papar
ulje suncokretovo
Umak od pekmeza sa šljivama
200 g pekmeza od šljiva
2 dcl povrtnog temeljca
10 g maslaca
0,5 dcl crnog vina
sol
papar
Prženi valjušci
90 dkg pire krumpira
30 dkg oštrog brašna
1 jaje
malo soli
prašak za pecivo
PRIPREMA SVINJSKOG FILEA:
Svinjski file očistite od masnoća i opne zarežite ga po dužini tako da dobijete veliki odrezak. pazite da ga ne prepolovite. Pokrijte ga plastičnom folijom i istucite, odnosno istanjite batom.
Na ulju kratko popržite češnjak te dodajte špinat i pirjajte ga dok ne povene. Špinat potom ocijedite i grubo nasjeckajte te u zdjeli pomiješajte s ricottom i naribanim parmezanom.
Razrezani file s gornje strane lagano posolite pa premažite smjesom od špinata i sira te čvrsto zarolajte. Bočne krajeve zamotajte prema unutra kako vam smjesa ne bi curila sa strane.
Zatim na radnu površinu posložite kriške slanine jednu pored druge, dužine lungića i tako da im se bočne stranice preklapaju. Položite zarolani lungić na sredinu tako da vam je spoj na mesu s donje strane pa oko njega zamotajte kriške pancete. Potom ga okrenite tako da su spojevi slanine s donje strane. Kuhinjskim koncem čvrsto povežite lungić.
Nauljite posudu za pečenje i u nju položite zamotani lungić tako da su spojevi slanine s donje strane. Pecite u pećnici 40 minuta na 190 °C.
Poslužite narezano na medaljone debljine oko dva centimetra.
PRIPREMA UMAKA OD PEKMEZA SA ŠLJIVAMA:
200 g pekmeza od šljiva
2 dcl povrtnog temeljca
10 g maslaca
0,5 dcl crnog vina
sol
papar
U zagrijano vino dodajte pekmez od šljiva, maslac, sol, papar i malo povrtnog temeljca. I kuhajte nekih 10-ak minuta da se pekmez dobro spoji s umakom i da se umak reducira. Preporuka je da koristite slatko vino da ne bude kiselkast umak. Ovakav umak najbolje je koristiti uz crvena mesa
PRIPREMA PRŽENIH VALJUŠAKA:
Krumpir oguliti oprati te ga staviti kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir skuhan ocijediti ga dobro te dodati u njega brašno oštro,jaje,malo praška za pecivo i sol pa zamijesiti tijesto.
Neka vas ne buni mekano tijesto-takvo mora biti, kada ste tijesto umijesili treba ga razvaljati te rezati na valjuške dimenzije koja Vam najbolje odgovara.
Pripremite valjuške možete odmah pržiti u dubokoj masnoći. Ako imate više možete višak zamrznuti i koristiti drugi put.
Vrijeme pripreme: oko 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Kalorija po osobi: 1200 kcal
===============================
Fritule s jogurtom
Sastojci:
1 jaje
180 g tekućeg jogurta
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 čep rakije ili ruma
prstohvat soli
200 g pšeničnog glatkog brašna
pola praška za pecivo
po želji: limunova korica, jabuka, cimet...
PRIPREMA FRITULA S JOGURTOM:
Ulje ugrijati u loncu, treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno. Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju ili neki drugi alkoholno piće po želji i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo te sve sastojke dobro izmiješajte i sjedinite. Tijesto će biti gusto i mora biti kompaktno.
Sada se je ulje već ugrijalo te uzmite malu žličicu. Žličicu umočiti u lonac s uljem da se lakše tijesto skine sa žlice i da fritule imaju lijep okrugli oblik. Jednom žličicom zagrabiti smjesu, prenijeti nad lonac, pa drugom žličicom gurnuti smjesu da se prži, nemojte prepuniti žličicu tijestom, to će vam omogućiti da fritule budu lijepih oblika. Ako prepunite žličicu imat ćete nepravilne oblike i neće izgledati uredno.
Nemojte prepuniti lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pri tom mogu same okretati. Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu ako ne samo ih vi dotaknite vilicom, pa će se okrenuti. Kada su gotove izvadite ih sa šupljikavom žlicom da ostane na njima što manje ulja. Zatim ih složite u papirnati ubrus da pokupi višak masnoće od prženja. Kada su se fritule ocijedile posipajte ih mljevenim šećerom.
Fritule možete posipati voćnim umacima ili topljenom čokoladom.
PRIPREMA TOPLJENE ČOKOLADE:
Dvije najvažnije stvari kod topljenja čokolade su,da se koristi lagana vatra i da čokolada nikako ne smije doći u dodir s vodom. Dakle,sve stvari koje se koriste kod topljenja čokolade moraju biti suhe i čiste. To znači da ne smijete poklopiti zdjelu u kojoj topite čokoladu jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode unutra.
Ako topite tamnu čokoladu ona ne smije biti na temperaturi višoj od 50 stupnjeva, a mliječna i bijela vrsta na 5 stupnjeva manje-45 c. Najpoznatija metoda topljenja čokolade je na pari..Ako nemate duplu posudu,nad posudom s vrućom vodom možete staviti zdjelicu s čokoladom.Bitno je napomenuti da kod vrenja voda ne doskoči u čokoladu,a i da zdjelica ne dodiruje vodu,ako vam se slučajno dogodi da voda dođe u čokoladu,možete je spasiti s malo ulja.Za to vrijeme čokoladu lagano miješajte drvenom kuhačom,ili špatulicom,kako bi se ravnomjerno topila.
Čokolada se može otopiti i u običnoj ili mikrovalnoj pećnici, ako je topite na taj način uvijek počnite s nižom temperaturom, i kraćim vremenom da ne bi zagorjela.
Izlomite je otprilike na jednake komade,i stavite da vidite što se s njom događa,osim toga,staklena posuda jednako će provoditi toplinu.
Za topljenje u pećnici najprije ju je potrebno zagrijati na najslabiju temperaturu. Čokoladu izlomite i stavite u zdjelu koja je otporna na toplinu. Pećnicu namjestite na 100 stupnjeva i ostavite čokoladu unutra na par minuta.
Posljednje dvije metode idealne su za recepte u kojima trebate topiti samo čokoladu.
Čokoladni preljev možete od bilo koje čokolade praviti, čak dodati i ekstrakt da dobije drugačiji okus. Znači možete jednostavno biti maštoviti i eksperimentirati s okusima.
Vrijeme pripreme: oko 35 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: jednostavno
Kalorija po porciji: 550 kcal