Cheesecake sa smokvama: Božanstveni recept naših kulinarskih majstorica Klobučar
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Predstavili smo ih u VELIKOJ PRIČI o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno -cheesecake sa smokvama!
U sezoni smokvi, kad ih jednostavno sve ne stignemo pojesti svježe, nije loše ni kombinirati ih s nekim novim okusima u zabavne deserte. Tako je nastao i ovaj cheesecake koji spaja slatke okuse smokvi i meda s osvježavajućim posnim sirom.
Podloga (kalup promjera 17 cm):
- 50 g zobenih pahuljica
- 80 g badema
- prstohvat soli
- 35 g meda
- 10 g kokosovog ulja
Za podlogu sameljite zobene pahuljice i bademe, dodajte im prstohvat soli te med i otopljeno kokosovo ulje. Rukama (ili u multipraktiku, ako ga koristite) sve izgnječite da nastane povezana smjesa, pa utisnite u kalup promjera 17 cm. Stavite na hlađenje u frižider dok pripremate ostatak torte.
Za premaz od smokvi:
- 450 g smokvi
Smokve narežite na manje komade, ubacite u manji lonac te kuhajte dok se ne pretvore u homogenu pekmezastu smjesu (trebat će vam oko 15-20 minuta). Dvije do tri žlice smjese iskoristite za premaz podloge, a ostatak ostavite da se ohladi.
Za sirasti dio:
- 500 g posnog sira, što kremastijeg
- 180 g kiselog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 75 g brezinog šećera u prahu
- ostatak raskuhanih smokvi
- 1 vrećica želatine (ili 4 listića)
Posni sir, vrhnje, ekstrakt vanilije i šećer izmiksajte u finu smjesu, pa dodajte ostatak raskuhanih smokvi. Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju te joj dodajte sirastu smjesu i dobro izmiksajte. Prelijte preko podloge premazane smokvama te stavite u frižider na hlađenje na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Facebook i Instagram profilu @kao kuham.