Brzo, zdravo i idealno za nedjeljni ručak - iskušajte aromatičnu piletinu u umaku
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Pakračanka Leonarda Pejša posvetila je vrijeme pauze od studija fizioterapije u Pakracu i vrijeme koje je imalo zbog prisilno zatvorenog kafića Maniva u kojem radi, svojoj najvećoj ljubavi – gastronomiji.
Pronašla se u "slanome" i u pečenju kruha, radi i slastice, ali to joj predstavlja veliki stres i napor. Ono što joj nije stres i napor je kuhanje i općenito, igranje s jelima, osmišljavanje nekih novih varijanti i kombinacija. Obožava kuhanje, obožava vrijeme provoditi u kuhinji. Nekad joj se dogodi da se potpuno izgubi i da satima bude u kuhinji, a da nije ni svjesna koliko je vremena prošlo, a prijateljice je zezaju da će cijeli stan pretvoriti u kuhinju. Obožava talijansku kuhinju, a odmah nakon nje Azijsku, točnije bliskoistočnu.
Prve kuharske korake i tajne otkrila joj je mama Anita, a veliku podršku ima i u tati Damiru i mlađem bratu Antoniju, inače profesionalnom fotografu. Najveći gastro kompliment joj je udijelila njena bivša susjeda Zrna Garača koja joj je jednom prilikom rekla da je za ručak jela samo njen kruh.
Leonarda je suradnica našeg portala koja će vam povremeno otkrivati kulinarske specijalitete iz svoje kuhinje.
Specijalitet koji nam je danas napravila je - Aromatična piletina u umaku
Vrijeme pripreme: 35 min
Sastojci:
* cca 400 g pilećih prsa (2 veća komada ili 4 manja)
* sol i papar
* 4 češnja češnjaka
* 6 komada sušene rajčice
* 100 ml temeljca (ili 100 ml vode u kojoj je rastopljena 1/4 kockice za juhu, ali onda oprezno sa začinima)
* 200 ml vrhnja za kuhanje
* 20 - 40 g naribanog parmezana
* origano
* chilli
Postupak:
Upalite pećnicu da se zagrijava na 200 stupnjeva da bude spremna na vrijeme.
Pileća prsa otkoštite (ili kupite otkošteno pa si skratite vrijeme), operite i osušite papirnatim ručnicima te ju dobro začinite s obje strane. Ja koristim samo sol i papar.
Zapecite ih na malo masnoće sa svake strane po 3 minute pa ih izvadite van. Dodajte malo ulja od sušenih rajčica (ako koristite one koje nemaju ulja, možete dodati malo maslaca), zatim ubacite narezani češnjak, sušene rajčice (ja ih režem na trakice) i zeleni papar. Pržite sve zajedno do 1 min, ne smije zagorjeti nego tek pustiti miris i aromatizirati ulje.
Nakon toga dodajte temeljac, vrhnje za kuhanje i parmezan. Količinu parmezana odredite sami, ovisno koliko ga volite. On je ovdje da poveže i zgusne temeljac i vrhnje za kuhanje. Miješajte dok se ne poveže (ne dugo) i začinite origanom i chillijem, pa vratite piletinu u tavu. Pokrijte alumijskom folijom za zapecite u pećnici. Prvo 10 min pokriveno, pa maknite foliju i zapecite još 10 min da dobije boju.
Brzi ručak je gotov. Poslužite toplo uz neki prilog i salatu.