Fotografija: Aromatična piletina idealna je za nedjeljni ručak/Foto: Leonarda Pejša, Sandro Bilić (IMAGO)
Galerija
Aromatična piletina idealna je za nedjeljni ručak/Foto: Leonarda Pejša, Sandro Bilić (IMAGO)

Brzo, zdravo i idealno za nedjeljni ručak - iskušajte aromatičnu piletinu u umaku

Osim piletine, treba vam još samo nekoliko sastojaka, no većinu od njih zasigurno imate već u svojoj kuhinji. Ova piletina najbolja je topla i poslužena uz neki prilog i salatu



Pakračanka Leonarda Pejša posvetila je vrijeme pauze od studija fizioterapije u Pakracu i vrijeme koje je imalo zbog prisilno zatvorenog kafića Maniva u kojem radi, svojoj najvećoj ljubavi – gastronomiji. 

Pronašla se u "slanome" i u pečenju kruha, radi i slastice, ali to joj predstavlja veliki stres i napor. Ono što joj nije stres i napor je kuhanje i općenito, igranje s jelima, osmišljavanje nekih novih varijanti i kombinacija. Obožava kuhanje, obožava vrijeme provoditi u kuhinji. Nekad joj se dogodi da se potpuno izgubi i da satima bude u kuhinji, a da nije ni svjesna koliko je vremena prošlo, a prijateljice je zezaju da će cijeli stan pretvoriti u kuhinju. Obožava talijansku kuhinju, a odmah nakon nje Azijsku, točnije bliskoistočnu.

Svestrana Pakračanka Leonarda Pejša/Foto: Sandro Bilić/FOTO imago
Svestrana Pakračanka Leonarda Pejša/Foto: Sandro Bilić/FOTO imago

Prve kuharske korake i tajne otkrila joj je mama Anita, a veliku podršku ima i u tati Damiru i mlađem bratu Antoniju, inače profesionalnom fotografu. Najveći gastro kompliment joj je udijelila njena bivša susjeda Zrna Garača koja joj je jednom prilikom rekla da je za ručak jela samo njen kruh. 

Leonarda je suradnica našeg portala koja će vam povremeno otkrivati kulinarske specijalitete iz svoje kuhinje.

Većinu namirnica sigurno već imate kod kuće/Foto: Leonarda Pejša
Većinu namirnica sigurno već imate kod kuće/Foto: Leonarda Pejša

Specijalitet koji nam je danas napravila je - Aromatična piletina u umaku

Vrijeme pripreme: 35 min 

Sastojci:

* cca 400 g pilećih prsa (2 veća komada ili 4 manja)

* sol i papar

* 4 češnja češnjaka

* 6 komada sušene rajčice

* 100 ml temeljca (ili 100 ml vode u kojoj je rastopljena 1/4 kockice za juhu, ali onda oprezno sa začinima)

Idealan prijedlog za sutrašnji ručak/Foto: Leonarda Pejša
Idealan prijedlog za sutrašnji ručak/Foto: Leonarda Pejša

* 200 ml vrhnja za kuhanje

* 20 - 40 g naribanog parmezana 

* origano 

* chilli 

Postupak:

Upalite pećnicu da se zagrijava na 200 stupnjeva da bude spremna na vrijeme.

Jelo je brzo gotovo/Foto: Leonarda Pejša
Jelo je brzo gotovo/Foto: Leonarda Pejša

Pileća prsa otkoštite (ili kupite otkošteno pa si skratite vrijeme), operite i osušite papirnatim ručnicima te ju dobro začinite s obje strane. Ja koristim samo sol i papar. 

Zapecite ih na malo masnoće sa svake strane po 3 minute pa ih izvadite van. Dodajte malo ulja od sušenih rajčica (ako koristite one koje nemaju ulja, možete dodati malo maslaca), zatim ubacite narezani češnjak, sušene rajčice (ja ih režem na trakice) i zeleni papar. Pržite sve zajedno do 1 min, ne smije zagorjeti nego tek pustiti miris i aromatizirati ulje.

Ovo jelo idealno je uz neki prilog i salatu/Foto: Leonarda Pejša
Ovo jelo idealno je uz neki prilog i salatu/Foto: Leonarda Pejša

Nakon toga dodajte temeljac, vrhnje za kuhanje i parmezan. Količinu parmezana odredite sami, ovisno koliko ga volite. On je ovdje da poveže i zgusne temeljac i vrhnje za kuhanje. Miješajte dok se ne poveže (ne dugo) i začinite origanom i chillijem, pa vratite piletinu u tavu. Pokrijte alumijskom folijom za zapecite u pećnici. Prvo 10 min pokriveno, pa maknite foliju i zapecite još 10 min da dobije boju. 

Brzi ručak je gotov. Poslužite toplo uz neki prilog i salatu.

Pilettina najbolje prija topla/Foto: Leonarda Pejša
Pilettina najbolje prija topla/Foto: Leonarda Pejša