Fotografija: Izložba je postavljena u garešničkoj knjižnici/Foto: Udruga Lipa
Galerija
Izložba je postavljena u garešničkoj knjižnici/Foto: Udruga Lipa

U garešničkoj knjižnici doznajte kako su živjeli srednjovjekovni Moslavci i što im je značila Ilova

Izložba je popraćena plakatima i video prezentacijom arheoloških lokaliteta utvrda snimljenih u različitim razdobljima te iz zraka, tako da posjetiteljima mogu dočarati kako su te utvrde nekada izgledale



Na mjestu današnjeg Međurića u srednjem se vijeku nalazio veliki posjed u vlasništvu plemićkih obitelji Babonić, Morović, Kanižaj i Nadasy. U isto vrijeme, nešto sjevernije, na području današnjeg Trnovitičkog Popovca, postojalo je naselje poznato kao Šašor grad, a ostaci gradišta su pronađeni i na području Kaniške Ive te Tomašice.

U sklopu otvorenja održano je i zanimljivo predavanje/Foto: Udruga Lipa
U sklopu otvorenja održano je i zanimljivo predavanje/Foto: Udruga Lipa

Kako su živjeli stanovnici Moslavine u to davno doba, daje naslutiti zanimljiva izložba koja je prošli tjedan otvorena u garešničkoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici „Đuro Sudeta“ – „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“ iza koje stoji Antonio Džaja, kustos Arheološkog odjela Muzeja Moslavine iz Kutine.

Važnost Ilove od davnina

Postavljanje izložbe u svome gradu inicirali su pak članovi Udruge Lipa, već dobro poznatog društva za proučavanje povijesti, kulture i prirodnih ljepota Moslavine.

Izložba se može razgledati do kraja mjeseca/Foto: Udruga Lipa
Izložba se može razgledati do kraja mjeseca/Foto: Udruga Lipa

- Autor izložbe nam je na otvorenju govorio o moslavačkim srednjovjekovnim utvrdama, o arheološkim istraživanjima te o važnosti rijeke Ilove od davnina. Posjetitelji su mogli razgledati predmete koji su pronađeni na arheološkim nalazištima na garešničkom području iz tog vremena te saznati više o bogatoj povijesti naše Garešnice i Moslavine.

Video prezentacije

Izložba je popraćena plakatima i video prezentacijom arheoloških lokaliteta utvrda snimljenih u različitim razdobljima te iz zraka, tako da posjetiteljima mogu dočarati kako su te utvrde nekada izgledale – otkrivaju iz Udruge Lipa, dodajući kako su zahvalni svima koji su do sada pogledali izložbu, a posebno autoru izložbe, ravnateljici garešničke knjižnice Maji Dizdarević na ustupanju prostora te ravnateljici Muzeja Moslavine Kutina Jasmini Uroda Kutlić koja je i otvorila izložbu.

Postavljanje izložbe inicirali su članovi Udruge Lipa/Foto: Udruga Lipa
Postavljanje izložbe inicirali su članovi Udruge Lipa/Foto: Udruga Lipa

Svi zainteresirani „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“ u knjižnici „Đuro Sudeta“ mogu se razgledati do kraja svibnja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!