Fotografija: Foto: Slavica Trgovac Martan
Galerija
Foto: Slavica Trgovac Martan

Sve je spremno za 19. DOKUart: "Za ovaj festival se jako dobro zna i izvan hrvatskih granica"

Od 5. do 11. listopada bit će prikazano 11 vrhunskih dokumentarnih filmova, među kojima ima i kandidata za Oscara te dobitnika prestižnih filmskih priznanja i nagrada



U sklopu novog, 19. DOKUarta, koji se održava od 5. do 11. listopada, bit će prikazano 11 vrhunskih dokumentarnih filmova, među kojima ima i kandidata za Oscara te dobitnika prestižnih filmskih priznanja i nagrada. Za bjelovarsku publiku i ove godine pomno ih je odabrala selektorica festival Rada Šešić.

- Festival otvaramo filmom „Songs of Earth“, norveške redateljice Margreth Olin koji je ove godine nominiran za Oscara. Jedan je od najljepših filmova na ovogodišnjem DOKUartu, prati nježan odnos između kćer i 85-godišnjeg oca, a progovara i o ljubavi prema prirodi, razumijevanju rijeka i planina, odnosu čovjeka i prirode, što je u današnje vrijeme jako važna tema – istaknula je Rada Šešić.

Preporuka za mlade

Od iste autorice na ovogodišnji DOKUart stiže još jedan zanimljiv film koji Šešić posebno preporučuje mladima.

- Riječ je o filmu „My body“ koji prati tri generacije žena i njihov odnos prema tijelu. Ova priča zaista tjera na razmišljanje, što i jest smisao dokumentarnih filmova – kaže Šešić.

Na rasporedu je još čitav niz zanimljivih filmova s različitim temama, poput njemačkog „Plastic fantastica“, aktivističkog filma, kakve često nemamo priliku gledati na DOKUartu, koji progovara o ekološkim temama. Diljem svijeta oduševljenje je pak izazvao film „Agent od Happiness“ o butanskom Ministarstvu sreće, a uskoro će i bjelovarska publika imati priliku vidjeti kako se mjeri i postiže sreća.

Bit će prikazano 11 filmova/Foto: Slavica Trgovac Martan
Bit će prikazano 11 filmova/Foto: Slavica Trgovac Martan

Na rasporedu su i pet hrvatskih filmova – „Vitić pleše“ Borisa Bakala, koji na zanimljiv progovara o očuvanju arhitekture, potom „Galeb“, priča Davida Lušičića o legendarnom Titovom brodu, „Dohvatiti sunce: El Shatt“ Ane Bilankov te „Naša djeca“, Silvestra Kolbasa koji je autor u svojoj obitelji snimao čak 30 godina.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazan i igrani film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ Nebojše Slijepčevića, dobitnik Zlatne plame za najbolji kratkometražni film na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Međunarodno priznat

Filmovi su sjajni, kako i dolikuje festivalu koji se u Bjelovaru održava već skoro dva desetljeća.

- To je puno godina, a takva tradicija je dokaz da je ovome gradu potreban ovakav festival. Za DOKUart se jako dobro zna i izvan hrvatskih granica, često se spominje na drugim festivalima, jer je drugačiji i poseban – kazala je Rada Šešić.

Njezin angažman, kao i angažman Udruge DOKUart koja sve ove godine organizira festival u Bjelovaru, pohvalio je i gradonačelnik Dario Hrebak.

- Već sam ranije rekao i mislim da nisam pogriješio, ovaj festival je jedna od najboljih manifestacija koje Bjelovar ima – kazao je Hrebak, dodavši kako Grad Bjelovar i ove godine financijski podupire DOKUart.

Foto. Udruga DOKUart Bjelovar
Foto. Udruga DOKUart Bjelovar

Uz filmske projekcije, DOKUart i ove godine ima edukativnu notu. Pripremljen je poseban program za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i edukativni materijali za nastavnike.

- I ove godine ćemo održati filmsku radionicu koju će voditi Đuro Gavran. Javni poziv je raspisan na stranicama udruge pa ovim putem pozivam djecu da nam se jave – kazao je Dražen Kranjec, tajnik udruge DOKUart.

Iako počinje tek za desetak dana, ulaznice za DOKUart svi zainteresirani mogu kupiti već sutra.

- Prodaja ulaznica počinje sutra, u utorak, online i na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar, koji suorganizator festivala. Cijene su iste kao i lani, četiri eura, a možete kupiti i festivalski komplet sa svim ulaznicama za 20 eura, uz koji dobivate i festivalsku majicu koju mnogi ponosno šeću po gradu, što mi je jako drago vidjeti – kazao je Denis Hladiš, ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar.

Program je predstavljen u ponedjeljak u bjelovarskom kinu/Foto: Slavica Trgovac Martan
Program je predstavljen u ponedjeljak u bjelovarskom kinu/Foto: Slavica Trgovac Martan

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!