Fotografija: Martina Majić nagradu je primila u rodnom mjestu Mate Lovraka/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Martina Majić nagradu je primila u rodnom mjestu Mate Lovraka/Foto: MojPortal.hr

Martina Majić osvojila nagradu Mato Lovrak: "To je pisani spomenik ljubavi i požrtvovnosti za druge"

„Trešnja“ je topla priča o četvorici dječaka u čije susjedstvo stiže dječak s invaliditetom prikovan za kolica. Dječaci brzo sklapaju prijateljstvo te vesela družina ljeto provodi ispunjavajući želje svome novom članu



Pisani spomenik ljubavi i požrtvovnosti za druge. Tim je riječima na jučerašnjoj dodjeli književne nagrade „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman napisan u prošloj godini, predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrade, prof.dr.sc. Stjepan Hranjec opisao ovogodišnje pobjedničko djelo. Riječ je o romanu „Trešnja“, književnom prvijencu Martine Majić, dizajnerice interijera iz Splita, koja je knjigu posvetila dvojici sinova i njihovu odrastanju u splitskim kvartovima.

"Trešnja" je roman o ljubavi/Foto: MojPortal.hr

„Trešnja“ je topla priča o četvorici dječaka u čije susjedstvo stiže dječak s invaliditetom prikovan za kolica. Dječaci brzo sklapaju prijateljstvo te vesela družina ljeto provodi ispunjavajući želje svome novom članu.

Drugačiji od drugih

- Ovo je zaista knjiga o ljubavi i napisana je iz ljubavi. Prvenstveno za moju, ali i svu ostalu djecu svijeta. Mislim da današnji odgoj i situacije u kojima se naša djeca nalaze nisu bajni, često ih se uči da budu sebični i misle samo na sebe. Ako nakon čitanja moje knjige bar jedno dijete postane empatično i poželi činiti dobra djela, moći ću kazati da sam odradila dobar posao – rekla je autorica.

Veliki Grđevac oduševio je autoricu pobjedničkog romana/Foto: MojPortal.hr
Veliki Grđevac oduševio je autoricu pobjedničkog romana/Foto: MojPortal.hr

Prof.dr.sc. Hranjec je naglasio kako se roman Martine Majić od većine hrvatskih suvremenih dječjih romana u razlikuje po fabuli i karakterizaciji likova.

Konkurencija je ove godine bila vrlo jaka, za nagradu su konkurirala 23 romana/Foto: MojPortal.hr
Konkurencija je ove godine bila vrlo jaka, za nagradu su konkurirala 23 romana/Foto: MojPortal.hr

- U dječjoj književnosti fabula često nije poticajna i odgojna. A ovdje imamo priču o dječaku koji ima deset želja, koje su vrlo slikovite i bajkovite, ponekad čak i nerealne, primjerice kad dječak poželi biti car Dioklecijan. No, njegovi prijatelji će učiniti sve kako bi mu ispunili svaku, pa i tu želju. U drugim suvremenim dječjim romanima čitamo o različitim problemima s kojima se susreću djeca, o rastavljenim roditeljima i sl., a u ovoj knjizi nailazimo na sklad, ovdje nema sukoba, samo dobrote i međusobne ljubavi. To najbolje opisuje rečenica dječaka Franka koji, nakon što je bolesnog prijatelja vidio sretnog, kaže: „Tada sam prvi put u svom malom životu shvatio kako je lijepo nekoga učiniti sretnim. To je zarazno, ta sreća prijeđe na tebe“ – kazao je Hranjec.

Na Lovrakovom tragu

Sve je to, dodao je, upravo na tragu Mate Lovraka, „Trešnja“ i fabulom i stilom podsjeća na njegova djela. Što i ne čudi, s obzirom na to da je upravo najpoznatiji velikogrđevački učitelj u djetinjstvu bio omiljeni pisac Martine Majić.

Detalj s tiskovne konferencije u Velikom Grđevcu/Foto: MojPortal.hr
Detalj s tiskovne konferencije u Velikom Grđevcu/Foto: MojPortal.hr

-„Družba Pere Kvržice“ prva je knjiga koji sam pročitala, imala sam sedam godina. Čitala bih je kad mame ne bi bilo doma, da pobijedim strah jer sam bila sama i čim bih došla do kraja knjige, odmah bih se vraćala na početak i čitala iznova. Bila sam opčinjena Perom i njegovom družinom. Ne mogu vam opisati kakvu mi čast predstavlja činjenica što nakon toliko godina primam nagradu koja nosi ime po mojem omiljenom piscu – kazala je Majić.

Martina Majić u spomen sobi njezinog omiljenog pisca Mate Lovraka/Foto: MojPortal.hr
Martina Majić u spomen sobi njezinog omiljenog pisca Mate Lovraka/Foto: MojPortal.hr

Prestižna nagrada dodjeljuje se od 1993. godine/Foto: MojPortal.hr
Prestižna nagrada dodjeljuje se od 1993. godine/Foto: MojPortal.hr

Inače, ovu prestižnu nagradu dodjeljuje OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca u sklopu Lovrakovih dana kulture.

Martinina „Trešnja“ na ovogodišnjem natječaju za nagradu Mato Lovrak, koja se dodjeljuje od 1993. godine, pobijedila je u konkurenciji od čak 23 romana, a u najuži krug za nagradu ušli su i romani „Sve bratove adrese“ Julijane Matanović i „Kuja za vješanje“ Zorana Pongrašića.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!