Fotografija: Foto: Gimnazija Bjelovar
Galerija
Foto: Gimnazija Bjelovar

Film bjelovarskih gimnazijalaca na uglednom festivalu: Pokazali su što znači biti Rom u Hrvatskoj

Cilj projekta bila je promjena percepcije u svijesti učenika i odraslih u domeni prevladavanja još uvijek prisutnih predrasuda prema manjinama



Početak je nove školske godine, a učenici Gimnazije Bjelovar već su krenuli s natjecanjima. Krajem šk. god. 2023./24. Gimnazija Bjelovar prijavila je na natjecanje dva filmska ostvarenja u proizvodnji školske novinarske skupine, dokumentarni film „Grad odjeka i tišine” te TV reportažu „Biti čovjek”. Film „Biti čovjek” odabran je za prikazivanje na 28. Reviji filmske mladeži i 12. Smotri hrvatskog školskog filma.

Film „Biti čovjek”

TV reportažu „Biti čovjek” snimala je vrijedna ekipa školske novinarske skupine Gimnazije Bjelovar koju vodi profesorica Biljana Barišić Mudri. Film je snimljen u sklopu projekta Šarolikost jedinstva koji je u školi vodila profesorica Željka Holjević u suradnji s profesoricama Melitom Štimac i Biljanom Barišić Mudri. Cilj samog projekta bila je promjena percepcije u svijesti učenika i odraslih u domeni prevladavanja još uvijek prisutnih predrasuda prema manjinama, u ovom slučaju prema Romima. U tu svrhu snimljen je film „Biti čovjek”, a predstavlja Rome koji svojim primjerima razbijaju nametnute predrasude i stereotipe.

Foto: Gimnazija Bjelovar
Foto: Gimnazija Bjelovar
Film u Karlovcu predstavlja učenica Mia Matković/Foto: Gimnazija Bjelovar
Film u Karlovcu predstavlja učenica Mia Matković/Foto: Gimnazija Bjelovar

Biti Rom znači biti čovjek, u sebi nositi ljubav prema svom jeziku, narodu i kulturi, ali i nošenje s diskriminacijom i stereotipima. Film je prikazan u školi na ceremoniji uoči obilježavanja Svjetskog dana Roma, na koju su bili pozvani i protagonisti filma: Mihaela Đurđević, Leonardo Đurđević te Josip Rovišćanec.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Autori filma su učenici Leon Klemše (snimatelj i montažer), Mia Matković (novinarka), Ivan Zrilić (novinar), a mentorice učenicima su profesorice Željka Holjević i Biljana Barišić Mudri.

Film „Biti čovjek” pozvan je na 28. Filmsku reviju mladeži i 17. Four River Film Festival koji se upravo održava u Karlovcu, od 10. do 14. rujna 2024. godine. Filmska revija mladeži festival je filmova koji su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina. Natjecateljski program uključuje 62 kratkometražna filma u kategorijama igranog, animiranog, dokumentarnog filma i slobodnog stila. Filmovi dolaze iz 17 zemalja, a ukupno 1569 prijava pristiglo je iz 103 zemlje, što ističe univerzalnost filmskog jezika. Među 62 od ukupno 1569 prijavljenih filmova odabran je i film „Biti čovjek” koji će službeno biti prikazan na Filmskoj reviji mladeži, a predstavit će ga učenica Mia Matković i profesorica Željka Holjević.

Djelić atmosfere iz Karlovca/Foto: Gimnazija Bjelovar
Djelić atmosfere iz Karlovca/Foto: Gimnazija Bjelovar

Smotra hrvatskog školskog filma

Film „Biti čovjek” pozvan je i na 12. Smotru hrvatskog školskog filma. Smotra hrvatskog školskog filma je natjecanje u filmskom stvaralaštvu. Načela Smotre su sloboda stvaralaštva učenika i družine, osobno stvaralačko izražavanje i dragovoljnost sudjelovanja. Ciljevi Smotre su razvijanje kritičkih i kreativnih vještina učenika i razvijanje sposobnosti, pristupa, raščlambe, vrednovanja i slanja poruke posredstvom filma. Prosudbeno povjerenstvo vrednuje, procjenjuje i odlučuje o proglašenju najboljih filmova. Filmove se moglo prijaviti u pet kategorija: igrani film, dokumentarni film, animirani film, TV reportaža i filmovi slobodnog stila. Na 12. Smotru hrvatskog školskog filma prijavljeno je 139 filmskih ostvarenja osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a prosudbeno povjerenstvo odabralo je 30 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih filmskih ostvarenja koja će službeno biti prikazana od 3. do 5. listopada 2024. godine u Varaždinu. Film „Biti čovjek” predstavit će učenik Leon Klemše s profesoricom Biljanom Barišić Mudri.

Foto: Gimnazija Bjelovar
Foto: Gimnazija Bjelovar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!